- Kalendarium
-
Debaty
- Czy Polska będzie "Fit for 55%"?
- Efektywność energetyczna i odnawialne źródła energii w budynku wielorodzinnym
- Gospodarowanie wodą w budynku wielorodzinnym
- Jak przeciwdziałać ubóstwu energetycznemu i zanieczyszczeniom powietrza
- Szanse rozwoju energetyki morskiej w Polsce
- E-mobility – czy tylko samochód elektryczny?
- Zielone finansowanie
- Gospodarka o obiegu zamkniętym
- Czy planowanie przestrzenne w Polsce da się naprawić?
- Czy transformacja energetyczna w Polsce oznacza wzrost bezrobocia?
- Roślinność na wokół i w budynku wielorodzinnym
- Fundusze unijne na gospodarkę niskoemisyjną
- Ekologia w modzie i tekstyliach
- Seminarium naukowe: Co ekstremalne zjawiska pogodowe mówią nam o zmianach klimatu?
- Woda w mieście - jak ją zagospodarować
- Senior czuje dobry klimat
- Przyszłość ciepłownictwa w Polsce
- Jak zmniejszyć ubóstwo energetyczne?
- Jak osiągnąć neutralny dla klimatu transport w ciągu najbliższych 30 lat?
- Jaki rynek pracy po węglu?
- Czy polska gospodarka może działać bez węgla?
- Jaką energetykę warto dotować?
- Dlaczego węgiel tanieje?
- Zielone miejsca pracy
- Miasto bez samochodu?
- Śląsk - co po węglu?
- Ustawa o energetyce odnawialnej
- Ile powinien kosztować prąd
- Szczyt klimatyczny w Limie
- Węgiel a zdrowie
- Efektywność szansą dla gospodarki
- Energetyka rozproszona
- Polska wobec celów 2030
- Biblioteka
- Wideo
- Patronaty
- Projekty
- O serwisie
- Opinie
- Polityka klimatyczna
- Nauka o klimacie
- Zielona gospodarka
- Inicjatywy lokalne
- Energetyka
- Transport
- ADAPTACJA
- PARYŻ COP21
więcej
Polityka klimatyczna
Nauka o klimacie
Zielona gospodarka
Inicjatywy lokalne
Energetyka
Publikacje zagraniczne
-
Słomka, talerzyk i plastikowe sztućce - czas zmienić wyobrażenie o grillowaniu
2021-03-09
Alicja Jankowska
Letnie grillowanie w 2021 roku będzie musiało odbyć się bez plastikowych widelców i kubków. Z początkiem roku weszła w życie unijna “dyrektywa plastikowa” – dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady Unii Europejskiej 2019/904 w sprawie zmniejszenia wpływu niektórych produktów z tworzyw sztucznych na środowisko.[1]
Więcej
-
Jak tworzyć tańsze mieszanki dzikich gatunków roślin, żeby skutecznie wspierać populacje pszczół zapylających
2021-03-05Rosnące obawy związane ze stanem populacji dzikich owadów zapylających i pszczoły miodnej doprowadziły do wzmożonych wysiłków mających na celu zakładanie siedlisk z kwitnącymi gatunkami roślin. Mają one za zadanie wspierać występowanie pszczół i innych owadów zapylających (np. motyli, chrząszczy).
Więcej
-
Ile emitują nieposegregowane odpady?
2021-03-04
Wojciech Szymalski
Wiele już powiedziano o segregacji odpadów i dlaczego taka segregacja może być dla nas korzystna. Jednak wydaje się, że wciąż niewystarczająco dużo wiemy o tym, że nieposegregowane odpady emitują gazy cieplarniane, a więc przyczyniają się do ocieplenia klimatu.
Więcej
-
Spalarnie odpadów też szkodzą klimatowi
2021-03-04
Wojciech Szymalski
Jedną z dość szeroko rozpowszechnionych technologii przetwarzania odpadów jest ich spalanie. W ostatnich latach zbudowano także szereg spalarni odpadów w Polsce, a kolejne są wciąż w planach. Spalarnie być może rozwiązują część problemów ze składowaniem odpadów, ale są częścią problemu o nazwie zmiana klimatu.
Więcej
-
Ponad 250 mln zł na rozwój zielonych innowacji w polskich firmach
2021-03-03„Technologie przyjazne środowisku” oraz „Innowacje w obszarze wód morskich lub śródlądowych” – to m.in. na projekty z takich obszarów firmy mogły pozyskać granty w ramach programu realizowanego przy wsparciu Funduszy Norweskich. PARP wyłoniła właśnie 90 najlepszych, które otrzymają dofinansowanie na łączną kwotę 60 mln euro, czyli ponad ćwierć miliarda złotych.
Więcej
-
Prawie dwie trzecie Polaków stara się nie marnować żywności
2021-02-26Co czwarty Polak zmienił zwyczaje zakupowe artykułów spożywczych w trakcie pandemii. Podczas izolacji zakupy robiliśmy rzadziej, ale były one znacznie bardziej obfite, coraz częściej także zaczęliśmy gotować w domu – wynika z raportu „Gospodarowanie żywnością w trakcie pandemii”. Jednocześnie o 12 pkt proc. wzrósł odsetek osób, które świadomie starają się nie dopuścić do zepsucia się czy zmarnowania produktów spożywczych. Deklaruje to 62 proc. badanych. Wciąż jednak przeciętna czteroosobowa rodzina wyrzuca do kosza jedzenie warte ok. 3 tys. zł rocznie.
Więcej
-
Czesi skarżą Polskę do TSUE
2021-02-24
dr Andrzej Kassenberg
Czeski rząd pozwał Polskę do Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej za wydanie zgody na rozbudowę kopalni węgla w Turowie. Podstawowe zarzuty dotyczą zagrożenia dalszym obniżaniem się wód, prowadząc do odcięcia dostępu do wody pitnej miejscowości położonych na granicy polsko-czeskiej, gdzie w bliskości znajduję się kopalnia.
Więcej
-
Spożycie mięsa spada z roku na rok, a pandemia tylko przyspieszyła ten trend
2021-02-19Roślinne zastępniki produktów odzwierzęcych przestały być niszą, weszły już do mainstreamu i coraz częściej trafiają do koszyków zakupowych. Część konsumentów całkowicie odchodzi od produktów i składników odzwierzęcych, ale znacznie większa grupa ogranicza ich spożycie lub ma taki zamiar.
Więcej
-
Wyższe kary za przestępstwa przeciwko środowisku
2021-02-17Jeżeli skutkiem przestępstwa przeciwko środowisku, np. po porzuceniu odpadów niebezpiecznych, będzie śmierć człowieka, taki czyn może być uznany za "zbrodnię środowiskową", za którą może grozić do 25 lat więzienia - mówi dyrektor w GIOŚ Krzysztof Gołębiewski.
Więcej
-
Nasze wybory mają znaczenie – Twój ekologiczny odcisk
2021-02-16Na ochronę środowiska naturalnego wpływ w mniejszym lub większym stopniu ma każdy z nas, jednak świadomość ekologiczna społeczeństw nadal jest niewystarczająca, aby wpływ ten minimalizować. Potwierdzeniem tego są wyniki badania opinii publicznej, zrealizowane przez Instytut IQS na potrzeby kampanii edukacyjnej #rePETujemy, z których wynika, że 70% Polaków uważa opakowania z tworzyw sztucznych za najmniej przyjazne środowisku ze wszystkich dostępnych na rynku rozwiązań, a faktycznie jest zupełnie odwrotnie.
Więcej
-
Raport Fundacji Kupuj Odpowiedzialnie: Jak wygląda rynek spożywczy w Polsce i jakie są alternatywy?
2021-02-09Niniejszy raport przedstawia analizę wybranych zagadnień związanych z sytuacją rynku spożywczego w Polsce. Pierwsze części opracowania dotyczą krajowej produkcji żywności, zarówno roślinnej, jak i zwierzęcej.
Więcej
-
Przełowione stada ryb to utrata pożywienia dla 72 mln ludzi rocznie
2021-02-03Na całym świecie poławianych jest ponad 90 mln ryb i owoców morza rocznie. Ich konsumpcja w ciągu ostatnich 30 lat wzrosła o ponad 120 proc., a 3,3 mld ludzi na świecie zapewniają przynajmniej 20 proc. dziennego spożycia białka zwierzęcego. To dlatego zjawisko złego zarządzania zasobami mórz i oceanów jest tak groźne.
Więcej
-
Olej palmowy, zabójca tropikalnych lasów
2021-02-01
Konrad Wielądek
Oleje roślinne i ich produkcja to obecnie najszybciej rozwijająca się gałąź rolnictwa. Dodatkowo plantacje palmy oleistej charakteryzują się największą produkcyjnością wśród wszystkich roślin oleistych. Powyższe czynniki sprawiają, że olej palmowy jest najpopularniejszy i najtańszy ze wszystkich olejów roślinnych.
Więcej
-
Tylu ludzi na tym świecie…
2021-01-30
Wojciech Szymalski
Powróciła sprawa aborcji. Sprawa niewątpliwie związana z demografią, która w sposób nieodłączny wiąże się także ze zrównoważonym rozwojem.
Więcej
-
Są nowe mieszkania, będą emisje
2021-01-28
Wojciech Szymalski
W 2020 roku w Polsce wybudowano rekordowo wysoką liczbę mieszkań. Niestety, Polska posiada jeden z gorszych standardów energetycznych wśród krajów UE. Nowe mieszkania, będą więc powodować nowe emisje gazów cieplarnianych.
Więcej
-
Jak ograniczyć ślad węglowy i wodny żywności? Jedzmy dobrze!
2021-01-26Stajemy się coraz bardziej świadomi tego, że wybory żywieniowe, których dokonujemy każdego dnia mają ogromne znaczenie dla naszego ogólnego zdrowia i samopoczucia. Ale czy zastanawiamy się nad tym jak wpływają na planetę? Czy przekazujemy tę wiedzę naszym dzieciom?
Więcej
-
Obieg Wody w Mieście
2021-01-25Obejrzyj nasz krótki film o wodnej gospodarce obiegu zamkniętego w mieście, aby uzyskać wspaniały obraz edukacyjny i dowiedzieć się więcej o ograniczeniach źródeł słodkiej wody, ekstremalnych sytuacjach spowodowanych zmianą klimatu oraz sposobach inteligentniejszego i bardziej zrównoważonego wykorzystania wody.
Więcej
-
Ruszyły konsultacje Umowy Partnerstwa
2021-01-20W poniedziałek ruszyły konsultacje społeczne Umowy Partnerstwa, najważniejszego dokumentu określającego, w co Polska zainwestuje fundusze europejskie na lata 2021-2027. Chodzi o 76 miliardów euro z unijnej polityki spójności i Funduszu na rzecz Sprawiedliwej Transformacji. Projekt Umowy Partnerstwa przygotowało Ministerstwo Funduszy i Polityki Regionalnej. Będzie on konsultowany we wszystkich województwach.
Więcej
-
Konsultacje strategii wodorowej Polski
2021-01-19Rozpoczęły się konsultacje publiczne projektu „Polskiej Strategii Wodorowej”.
Więcej
-
Kwestie środowiskowe coraz ważniejsze dla inwestorów. Nie będą finansować spółek nieraportujących swojego wpływu na klimat
2021-01-18ESG, czyli czynniki niefinansowe obejmujące np. dbałość firmy o środowisko i kwestie ważne społecznie, mają coraz większe znaczenie w podejmowaniu decyzji przez inwestorów. Takich danych szukają m.in. ubezpieczyciele czy banki, które dzięki nim mogą ocenić, czy firma działa w zgodzie z zasadami zrównoważonego rozwoju i opłaca się udzielić jej finansowania.
Więcej
Newsletter
Patronaty
Kalendarium
- PN
- WT
- ŚR
- CZ
- PT
- SO
- ND
Warning: Illegal string offset 'dzien' in /tpl_c/%%58^58D^58DE6355%%kalendarz.tpl.php on line 31
0
Warning: Illegal string offset 'dzien' in /tpl_c/%%58^58D^58DE6355%%kalendarz.tpl.php on line 31
0
Warning: Illegal string offset 'dzien' in /tpl_c/%%58^58D^58DE6355%%kalendarz.tpl.php on line 31
0
Warning: Illegal string offset 'dzien' in /tpl_c/%%58^58D^58DE6355%%kalendarz.tpl.php on line 31
0- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
ChronmyKlimat.pl wersja 2.0 – portal na temat zmian klimatu dla społeczeństwa i biznesu. © Copyright Fundacja Instytut na rzecz Ekorozwoju | |
Redakcja: ul. Nabielaka 15 lok. 1, 00-743 Warszawa, tel. +48 +22 8510402, -03, -04, fax +48 +22 8510400, portal@chronmyklimat.pl |
RSS
Polityka prywatności