- Kalendarium
-
Debaty
- Czy Polska będzie "Fit for 55%"?
- Efektywność energetyczna i odnawialne źródła energii w budynku wielorodzinnym
- Gospodarowanie wodą w budynku wielorodzinnym
- Jak przeciwdziałać ubóstwu energetycznemu i zanieczyszczeniom powietrza
- Szanse rozwoju energetyki morskiej w Polsce
- E-mobility – czy tylko samochód elektryczny?
- Zielone finansowanie
- Gospodarka o obiegu zamkniętym
- Czy planowanie przestrzenne w Polsce da się naprawić?
- Czy transformacja energetyczna w Polsce oznacza wzrost bezrobocia?
- Roślinność na wokół i w budynku wielorodzinnym
- Fundusze unijne na gospodarkę niskoemisyjną
- Ekologia w modzie i tekstyliach
- Seminarium naukowe: Co ekstremalne zjawiska pogodowe mówią nam o zmianach klimatu?
- Woda w mieście - jak ją zagospodarować
- Senior czuje dobry klimat
- Przyszłość ciepłownictwa w Polsce
- Jak zmniejszyć ubóstwo energetyczne?
- Jak osiągnąć neutralny dla klimatu transport w ciągu najbliższych 30 lat?
- Jaki rynek pracy po węglu?
- Czy polska gospodarka może działać bez węgla?
- Jaką energetykę warto dotować?
- Dlaczego węgiel tanieje?
- Zielone miejsca pracy
- Miasto bez samochodu?
- Śląsk - co po węglu?
- Ustawa o energetyce odnawialnej
- Ile powinien kosztować prąd
- Szczyt klimatyczny w Limie
- Węgiel a zdrowie
- Efektywność szansą dla gospodarki
- Energetyka rozproszona
- Polska wobec celów 2030
- Biblioteka
- Wideo
- Patronaty
- Projekty
- O serwisie
- Opinie
- Polityka klimatyczna
- Nauka o klimacie
- Zielona gospodarka
- Inicjatywy lokalne
- Energetyka
- Transport
- ADAPTACJA
- PARYŻ COP21
więcej
Polityka klimatyczna
Nauka o klimacie
Zielona gospodarka
Inicjatywy lokalne
Energetyka
Nauka o klimacie
Rolnictwo - w 40 lat straciliśmy 1/3 ziemi uprawnej (19171)
Tomasz Kłoszewski, Ziemianarozdrozu.pl2016-01-04
Drukuj
W ostatnich 40 latach 1/3 obszarów uprawnych na świecie padła ofiarą erozji lub zanieczyszczenia gleby. Redukujemy gleby do martwego pyłu - ostrzegają naukowcy.
Szacuje się, że w ciągu ostatnich 40 lat aż jedna trzecia wszystkich obszarów uprawnych na świecie padła ofiarą erozji lub zanieczyszczenia gleby, co w sytuacji ciągłego wzrostu popytu na żywność i nasilającej się zmiany klimatu może mieć katastrofalne skutki.
Nowe badania wskazują, że aż 33% gleb o wysokiej produktywności podlegało degradacji w tempie szybszym niż wynosi ich zdolność do regeneracji.
Badacze z Uniwersytetu w Sheffield przeanalizowali prace z ostatnich 10 lat, stwierdzając, że utrata gleb jest „katastrofalna” i będzie miała charakter nieodwracalny, jeśli rozpowszechnione obecnie praktyki rolnicze nie ulegną zmianie.
Głęboka orka w połączeniu z intensywnym użyciem nawozów sztucznych spowodowała powszechną degradację gleb na całym świecie, a tempo erozji było średnio 10-100 razy szybsze od tempa formowania się gleby, która średnio potrzebuje 500 lat na utworzenie warstwy o grubości 2,5 cm.
Jeśli wiecie co to ”Dust Bowl” z lat trzydziestych, to będziecie mieli wyobrażenie co nas czeka, jeśli nie zmienimy kursu - podsumował profesor Duncan Cameron, zajmujący się biologią roślin i gleby.
„Przyspieszamy tempo utraty gleby, redukując ją do czystych składników mineralnych. Tworzymy gleby, które oprócz utrzymywania rośliny w pionie nie będą się do niczego innego nadawać. Wymywane gleby zamulają rzeki – gdy popatrzy się na zawiesinę w oceanie przy ujściu Amazonki, wtedy człowiek zdaje sobie sprawę, jak bardzo przyśpieszamy ten proces”.
Rysunek. Stagnacja plonów zbóż w Wielkiej Brytanii. Dane Banku Światowego.
Na konferencji w Paryżu naukowcy z Uniwersytetu w Sheffield przedstawili raport, z którego wynika, że obecny model rolnictwa jest nie do utrzymania na dłuższą metę. Plony są utrzymywane tylko dzięki zastosowaniu dużej ilości nawozów sztucznych, przy czym produkcja nieorganicznego azotu w procesie Habera-Bosha jest bardzo kosztowna energetycznie. Pochłania ona 5% światowego wydobycia gazu ziemnego i odpowiada za 2% światowego zużycia energii.
Naukowcy zaproponowali model intensywnego zrównoważonego rolnictwa, który ma opierać się na zamkniętym obiegu składników odżywczych, w którym organiczny azot i fosfor trafiałyby z powrotem do gleby. Historycznie taki model był realizowany w wielu częściach świata z wykorzystaniem ludzkich odchodów.
Przemodelowanie rolnictwa, pod kątem zachowania i poprawy jakości gleb, rozumianych jako żywej struktury, znacznie zmniejszyłoby zapotrzebowanie na nawozy sztuczne i pestycydy, ograniczyłoby też ilość nawozów spłukiwanych do rzek, a uprawy wymagałby mniej nawadniania.
Profesor Cameron i jego zespół uważają, że intensywne zrównoważone rolnictwo opierałoby się na 3 zasadach:
- Bezpośrednie aplikowanie nawozów do gleby, mechanizm rotacji upraw i uprawa bezorkowa. Praktyki te pozwalają odtworzyć materie organiczną, poprawić strukturę i zdolność gleby do magazynowania wody i składników odżywczych, zapobiegając jednocześnie jej erozji.
- Wykorzystanie biotechnologii w celu „odciągnięcia” uprawy od sztucznego świata, który dla nich stworzyliśmy i przywrócenie uprawianym roślinom zdolności wejścia w symbiozę z mikroorganizmami glebowymi. Symbioza ta pozwala roślinom czerpać z gleby organiczne składniki odżywcze, sprawiając że uprawy stają się bardziej odporne na szkodniki i choroby.
- Ponowne wykorzystanie ścieków w nowoczesnym modelu gospodarki cyrkularnej. Nieorganiczne nawozy mogłyby być produkowane z ludzkich ekskrementów w biorafineriach operujących na skalę lokalną i przemysłową. Szerokie wdrożenie tego pomysłu wymaga rozwiązania kilku kwestii technicznych, które mogą być rozwiązane poprzez dodatkowe badania.
Jak podkreślił Peter Horton – emerytowany profesor biochemii, aby przemodelować współczesne rolnictwo będziemy musieli wziąć pod uwagę lokalne czynniki jak geografia, klimat, rodzaj upraw oraz czynniki polityczne, ekonomiczne i kulturowe, które mogą temu stawać na przeszkodzie. Jeśli jednak chcemy mieć długoterminowo dobrze funkcjonujące rolnictwo, to jego nowy model rolnictwa musi dbać o gleby, z których będą mogły korzystać przyszłe pokolenia.
Tomasz Kłoszewski na podst. Earth has lost a third of arable land in past 40 years, Soil loss: an unfolding global disaster, A sustainable model for intensive agriculture
źródło; www.ZiemiaNaRozdrozu.pl
Podobne artykuły
- Epickie susze dewastują planetę
Niedobory wody mogą stać się największym zagrożeniem, z którym będziemy musieli się zmierzyć w ocieplającym się świecie. W siedmiu regionach świata to już się dzieje.
Więcej
- Munich Re: Coraz więcej katastrof klimatycznych i pogodowych
Ekstrema pogodowe występują dziś kilkukrotnie częściej niż we wczesnych latach 80.
Więcej
- Hydrolog: czekają nas lata bardzo suche i bardzo mokre
Tegoroczna susza nie jest anomalią, lecz klimatolodzy mówią o „ekstremalizacji” klimatu. Jeżeli ich prognozy się potwierdzą, to w przyszłości możemy spodziewać się lat bardzo suchych, ale też bardzo mokrych – mówi hydrolog dr Damian Absalon.
Więcej
Podziel się swoją opinią
Newsletter
Patronaty
Kalendarium
- PN
- WT
- ŚR
- CZ
- PT
- SO
- ND
Warning: Illegal string offset 'dzien' in /tpl_c/%%58^58D^58DE6355%%kalendarz.tpl.php on line 31
0
Warning: Illegal string offset 'dzien' in /tpl_c/%%58^58D^58DE6355%%kalendarz.tpl.php on line 31
0
Warning: Illegal string offset 'dzien' in /tpl_c/%%58^58D^58DE6355%%kalendarz.tpl.php on line 31
0
Warning: Illegal string offset 'dzien' in /tpl_c/%%58^58D^58DE6355%%kalendarz.tpl.php on line 31
0- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
ChronmyKlimat.pl wersja 2.0 – portal na temat zmian klimatu dla społeczeństwa i biznesu. © Copyright Fundacja Instytut na rzecz Ekorozwoju | |
Redakcja: ul. Nabielaka 15 lok. 1, 00-743 Warszawa, tel. +48 +22 8510402, -03, -04, fax +48 +22 8510400, portal@chronmyklimat.pl |
RSS
Polityka prywatności