- Kalendarium
-
Debaty
- Czy Polska będzie "Fit for 55%"?
- Efektywność energetyczna i odnawialne źródła energii w budynku wielorodzinnym
- Gospodarowanie wodą w budynku wielorodzinnym
- Jak przeciwdziałać ubóstwu energetycznemu i zanieczyszczeniom powietrza
- Szanse rozwoju energetyki morskiej w Polsce
- E-mobility – czy tylko samochód elektryczny?
- Zielone finansowanie
- Gospodarka o obiegu zamkniętym
- Czy planowanie przestrzenne w Polsce da się naprawić?
- Czy transformacja energetyczna w Polsce oznacza wzrost bezrobocia?
- Roślinność na wokół i w budynku wielorodzinnym
- Fundusze unijne na gospodarkę niskoemisyjną
- Ekologia w modzie i tekstyliach
- Seminarium naukowe: Co ekstremalne zjawiska pogodowe mówią nam o zmianach klimatu?
- Woda w mieście - jak ją zagospodarować
- Senior czuje dobry klimat
- Przyszłość ciepłownictwa w Polsce
- Jak zmniejszyć ubóstwo energetyczne?
- Jak osiągnąć neutralny dla klimatu transport w ciągu najbliższych 30 lat?
- Jaki rynek pracy po węglu?
- Czy polska gospodarka może działać bez węgla?
- Jaką energetykę warto dotować?
- Dlaczego węgiel tanieje?
- Zielone miejsca pracy
- Miasto bez samochodu?
- Śląsk - co po węglu?
- Ustawa o energetyce odnawialnej
- Ile powinien kosztować prąd
- Szczyt klimatyczny w Limie
- Węgiel a zdrowie
- Efektywność szansą dla gospodarki
- Energetyka rozproszona
- Polska wobec celów 2030
- Biblioteka
- Wideo
- Patronaty
- Projekty
- O serwisie
- Opinie
- Polityka klimatyczna
- Nauka o klimacie
- Zielona gospodarka
- Inicjatywy lokalne
- Energetyka
- Transport
- ADAPTACJA
- PARYŻ COP21
więcej
Polityka klimatyczna
Nauka o klimacie
Zielona gospodarka
Inicjatywy lokalne
Energetyka
Nauka o klimacie
W kwaśnych oceanach ryby mogą tracić słuch (12529)
2011-06-11Drukuj
Wzrastająca kwasowość oceanów może spowodować utratę słuchu u tropikalnych ryb, popularnie zwanych błazenkami – donosi pismo "Biology Letters".
Jeśli spełnią się prognozy dotyczące kwasowości wody pod koniec tego stulecia, błazenki przestaną reagować na dźwięki wydawane przez drapieżniki, co w oczywisty sposób zmniejszy ich szanse na przeżycie – wynika z badań, przeprowadzonych przez zespół Steve'a Simpsona z Bristol University. Odbiór dźwięków ważny jest także przy żerowaniu i poszukiwaniu partnerów. Już wcześniej inni naukowcy wykazali, że zakwaszenie zmniejsza także wrażliwość ryb na bodźce zapachowe oraz szkodzi koralom i małżom.
Naukowcy hodowali błazenki w dużych akwariach z wodą o różnym zakwaszeniu. Woda w jednym ze zbiorników zawierała około 390 części dwutlenku węgla na milion (ppm), a w kolejnych zakwaszenie osiągało przewidywany jeszcze w tym stuleciu poziom 600, 700, a nawet 900 ppm. W każdym akwarium umieszczono głośnik, emitujący odgłosy typowe dla wrogów błazenka.
Jak się okazało, w zbiorniku o zakwaszeniu odpowiadającym obecnemu błazenki spędzały trzy czwarte czasu możliwie najdalej od głośnika. Gdy woda była bardziej kwaśna, ryby nie reagowały – nie słyszały niepokojących odgłosów albo nie potrafiły ich zinterpretować i reagować właściwie.
Oceany stają się coraz bardziej kwaśne, ponieważ absorbują dużą część emitowanego do atmosfery dwutlenku węgla. Proces zakwaszania potrwa dziesiątki lat, nie jest zatem wykluczone, że niektóre ryby przystosują się do życia w takim środowisku. Na razie nie wiadomo, dlaczego zakwaszenie upośledza słuch, skoro nie dochodzi do widocznych zmian. Być może kwaśna woda wpływa na układ nerwowy albo wywołuje stres, co sprawia, że ryby nie zachowują się w normalny sposób.
źródło: PAP – Nauka w Polsce
naukawpolsce.pap.pl
Naukowcy hodowali błazenki w dużych akwariach z wodą o różnym zakwaszeniu. Woda w jednym ze zbiorników zawierała około 390 części dwutlenku węgla na milion (ppm), a w kolejnych zakwaszenie osiągało przewidywany jeszcze w tym stuleciu poziom 600, 700, a nawet 900 ppm. W każdym akwarium umieszczono głośnik, emitujący odgłosy typowe dla wrogów błazenka.
Jak się okazało, w zbiorniku o zakwaszeniu odpowiadającym obecnemu błazenki spędzały trzy czwarte czasu możliwie najdalej od głośnika. Gdy woda była bardziej kwaśna, ryby nie reagowały – nie słyszały niepokojących odgłosów albo nie potrafiły ich zinterpretować i reagować właściwie.
Oceany stają się coraz bardziej kwaśne, ponieważ absorbują dużą część emitowanego do atmosfery dwutlenku węgla. Proces zakwaszania potrwa dziesiątki lat, nie jest zatem wykluczone, że niektóre ryby przystosują się do życia w takim środowisku. Na razie nie wiadomo, dlaczego zakwaszenie upośledza słuch, skoro nie dochodzi do widocznych zmian. Być może kwaśna woda wpływa na układ nerwowy albo wywołuje stres, co sprawia, że ryby nie zachowują się w normalny sposób.
źródło: PAP – Nauka w Polsce
naukawpolsce.pap.pl
Udostępnij wpis swoim znajomym!
Podziel się swoją opinią
Za treść materiału odpowiada wyłącznie Fundacja – Instytut na Rzecz Ekorozwoju
Newsletter
Patronaty
Kalendarium
- PN
- WT
- ŚR
- CZ
- PT
- SO
- ND
Warning: Illegal string offset 'dzien' in /tpl_c/%%58^58D^58DE6355%%kalendarz.tpl.php on line 31
0
Warning: Illegal string offset 'dzien' in /tpl_c/%%58^58D^58DE6355%%kalendarz.tpl.php on line 31
0
Warning: Illegal string offset 'dzien' in /tpl_c/%%58^58D^58DE6355%%kalendarz.tpl.php on line 31
0
Warning: Illegal string offset 'dzien' in /tpl_c/%%58^58D^58DE6355%%kalendarz.tpl.php on line 31
0- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
ChronmyKlimat.pl wersja 2.0 – portal na temat zmian klimatu dla społeczeństwa i biznesu. © Copyright Fundacja Instytut na rzecz Ekorozwoju | |
Redakcja: ul. Nabielaka 15 lok. 1, 00-743 Warszawa, tel. +48 +22 8510402, -03, -04, fax +48 +22 8510400, portal@chronmyklimat.pl |
RSS
Polityka prywatności