- Kalendarium
-
Debaty
- Czy Polska będzie "Fit for 55%"?
- Efektywność energetyczna i odnawialne źródła energii w budynku wielorodzinnym
- Gospodarowanie wodą w budynku wielorodzinnym
- Jak przeciwdziałać ubóstwu energetycznemu i zanieczyszczeniom powietrza
- Szanse rozwoju energetyki morskiej w Polsce
- E-mobility – czy tylko samochód elektryczny?
- Zielone finansowanie
- Gospodarka o obiegu zamkniętym
- Czy planowanie przestrzenne w Polsce da się naprawić?
- Czy transformacja energetyczna w Polsce oznacza wzrost bezrobocia?
- Roślinność na wokół i w budynku wielorodzinnym
- Fundusze unijne na gospodarkę niskoemisyjną
- Ekologia w modzie i tekstyliach
- Seminarium naukowe: Co ekstremalne zjawiska pogodowe mówią nam o zmianach klimatu?
- Woda w mieście - jak ją zagospodarować
- Senior czuje dobry klimat
- Przyszłość ciepłownictwa w Polsce
- Jak zmniejszyć ubóstwo energetyczne?
- Jak osiągnąć neutralny dla klimatu transport w ciągu najbliższych 30 lat?
- Jaki rynek pracy po węglu?
- Czy polska gospodarka może działać bez węgla?
- Jaką energetykę warto dotować?
- Dlaczego węgiel tanieje?
- Zielone miejsca pracy
- Miasto bez samochodu?
- Śląsk - co po węglu?
- Ustawa o energetyce odnawialnej
- Ile powinien kosztować prąd
- Szczyt klimatyczny w Limie
- Węgiel a zdrowie
- Efektywność szansą dla gospodarki
- Energetyka rozproszona
- Polska wobec celów 2030
- Biblioteka
- Wideo
- Patronaty
- Projekty
- O serwisie
- Opinie
- Polityka klimatyczna
- Nauka o klimacie
- Zielona gospodarka
- Inicjatywy lokalne
- Energetyka
- Transport
- ADAPTACJA
- PARYŻ COP21
więcej
Polityka klimatyczna
Nauka o klimacie
Zielona gospodarka
Inicjatywy lokalne
Energetyka
Zielona gospodarka
Światowy system żywnościowy jest bliski pęknięcia (12648)
2011-06-07Drukuj
Ceny żywności do 2030 roku mogą wzrosnąć o 70 do 90 procent, a po uwzględnieniu następstw zmian klimatu nawet o drugie tyle. I stanie się to już w niedalekiej przyszłości, chyba że światowi liderzy podejmą zdecydowane działania – wynika z raportu "Growing a Better Future" opublikowanego przez Oxfam.
„Weszliśmy w okres narastającego kryzysu, gdzie kolejne problemy piętrzą się jeden na drugim: gwałtowne wzrosty cen żywności, kryzysy naftowe, katastrofalne anomalie pogodowe i katastrofalne kryzysy finansowe, wszystko rozchodzące się falami po całym świecie”, stwierdza Oxfam w raporcie.
„Jeśli mamy przezwyciężyć wciąż rosnące zagrożenia związane ze zmianami klimatu, z niedoborem ziemi, wody i energii, nakręcającymi wzrosty cen produktów rolnych, to światowy system produkcji żywności musi zostać całkowicie zmodernizowany”, mówi Barbara Stocking, szefowa Oxfam.
Oxfam wzywa światowych liderów do wprowadzenia i poprawienia odpowiednich regulacji dotyczących rynku żywności oraz inwestowania w światowy fundusz na rzecz klimatu.
Poprawa sytuacji na rynku żywności to – wg organizacji – konieczność zwiększenia przejrzystości na rynku surowców i regulacji kontraktów terminowych, powiększenia rezerw żywnościowych, zakończenia polityk promujących biopaliwa, a także inwestowania w rolników małorolnych, szczególnie w kobiety.
Od lipca 2010 roku ceny produktów żywnościowych wzrastały w niesamowitym tempie, w 2011 roku bijąc poprzedni rekord z 2008 roku. Ceny kukurydzy wzrosły w tym czasie o 74 procent, pszenicy o 84 procent, cukru o 77 procent, a tłuszczów i olejów o 57 procent.
Wysokie ceny są problemem dla krajów o niskich dochodach, cierpiących na deficyt żywności zmuszonych do jej importu. W takich krajach gospodarstwa domowe przeznaczają większą część swych dochodów na zakup jedzenia – podkreśla FAO (Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa).
Raport stwierdza też, że „skala wyzwania jest bezprecedensowa, ale stawka wygranej również: to zrównoważona przyszłość, w której nie ma głodu”.
źródło: Ziemia na Rozdrożu
www.ziemianarozdrozu.pl
„Jeśli mamy przezwyciężyć wciąż rosnące zagrożenia związane ze zmianami klimatu, z niedoborem ziemi, wody i energii, nakręcającymi wzrosty cen produktów rolnych, to światowy system produkcji żywności musi zostać całkowicie zmodernizowany”, mówi Barbara Stocking, szefowa Oxfam.
Oxfam wzywa światowych liderów do wprowadzenia i poprawienia odpowiednich regulacji dotyczących rynku żywności oraz inwestowania w światowy fundusz na rzecz klimatu.
Poprawa sytuacji na rynku żywności to – wg organizacji – konieczność zwiększenia przejrzystości na rynku surowców i regulacji kontraktów terminowych, powiększenia rezerw żywnościowych, zakończenia polityk promujących biopaliwa, a także inwestowania w rolników małorolnych, szczególnie w kobiety.
Od lipca 2010 roku ceny produktów żywnościowych wzrastały w niesamowitym tempie, w 2011 roku bijąc poprzedni rekord z 2008 roku. Ceny kukurydzy wzrosły w tym czasie o 74 procent, pszenicy o 84 procent, cukru o 77 procent, a tłuszczów i olejów o 57 procent.
Wysokie ceny są problemem dla krajów o niskich dochodach, cierpiących na deficyt żywności zmuszonych do jej importu. W takich krajach gospodarstwa domowe przeznaczają większą część swych dochodów na zakup jedzenia – podkreśla FAO (Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa).
Raport stwierdza też, że „skala wyzwania jest bezprecedensowa, ale stawka wygranej również: to zrównoważona przyszłość, w której nie ma głodu”.
źródło: Ziemia na Rozdrożu
www.ziemianarozdrozu.pl
Udostępnij wpis swoim znajomym!
Podziel się swoją opinią
Za treść materiału odpowiada wyłącznie Fundacja – Instytut na Rzecz Ekorozwoju
Newsletter
Patronaty
Kalendarium
- PN
- WT
- ŚR
- CZ
- PT
- SO
- ND
Warning: Illegal string offset 'dzien' in /tpl_c/%%58^58D^58DE6355%%kalendarz.tpl.php on line 31
0- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
ChronmyKlimat.pl wersja 2.0 – portal na temat zmian klimatu dla społeczeństwa i biznesu. © Copyright Fundacja Instytut na rzecz Ekorozwoju | |
Redakcja: ul. Nabielaka 15 lok. 1, 00-743 Warszawa, tel. +48 +22 8510402, -03, -04, fax +48 +22 8510400, portal@chronmyklimat.pl |
RSS
Polityka prywatności