- Kalendarium
-
Debaty
- Czy Polska będzie "Fit for 55%"?
- Efektywność energetyczna i odnawialne źródła energii w budynku wielorodzinnym
- Gospodarowanie wodą w budynku wielorodzinnym
- Jak przeciwdziałać ubóstwu energetycznemu i zanieczyszczeniom powietrza
- Szanse rozwoju energetyki morskiej w Polsce
- E-mobility – czy tylko samochód elektryczny?
- Zielone finansowanie
- Gospodarka o obiegu zamkniętym
- Czy planowanie przestrzenne w Polsce da się naprawić?
- Czy transformacja energetyczna w Polsce oznacza wzrost bezrobocia?
- Roślinność na wokół i w budynku wielorodzinnym
- Fundusze unijne na gospodarkę niskoemisyjną
- Ekologia w modzie i tekstyliach
- Seminarium naukowe: Co ekstremalne zjawiska pogodowe mówią nam o zmianach klimatu?
- Woda w mieście - jak ją zagospodarować
- Senior czuje dobry klimat
- Przyszłość ciepłownictwa w Polsce
- Jak zmniejszyć ubóstwo energetyczne?
- Jak osiągnąć neutralny dla klimatu transport w ciągu najbliższych 30 lat?
- Jaki rynek pracy po węglu?
- Czy polska gospodarka może działać bez węgla?
- Jaką energetykę warto dotować?
- Dlaczego węgiel tanieje?
- Zielone miejsca pracy
- Miasto bez samochodu?
- Śląsk - co po węglu?
- Ustawa o energetyce odnawialnej
- Ile powinien kosztować prąd
- Szczyt klimatyczny w Limie
- Węgiel a zdrowie
- Efektywność szansą dla gospodarki
- Energetyka rozproszona
- Polska wobec celów 2030
- Biblioteka
- Wideo
- Patronaty
- Projekty
- O serwisie
- Opinie
- Polityka klimatyczna
- Nauka o klimacie
- Zielona gospodarka
- Inicjatywy lokalne
- Energetyka
- Transport
- ADAPTACJA
- PARYŻ COP21
więcej
Polityka klimatyczna
Nauka o klimacie
Zielona gospodarka
Inicjatywy lokalne
Energetyka
Transport
COVID-19 pandemia i woda z recyklingu (21250)
2020-04-06Drukuj
Wraz z szybkim rozprzestrzenianiem się pandemii nowego koronawirusa COVID-19 i jego niszczycielskimi skutkami zdrowotnymi, ekonomicznymi i społecznymi na całym świecie, powstaje wiele obaw i niepewności dotyczących bezpiecznego ponownego wykorzystania wody pochodzącej z recyklingu i potencjalnego przenoszenia wirusa COVID-19 przez wodę pochodzącą z recyklingu.
Podobnie jak w przypadku innych ludzkich koronawirusów, główna droga przenoszenia COVID-19 odbywa się w trakcie bezpośredniego kontaktu z zakażonymi osobami poprzez kropelki oddechowe z kaszlu, kichania i wydzieliny nosowej. Krople oddechowe mogą powstawać podczas oddychania, ale ogólnie wirus nie unosi się w powietrzu.
Koronawirusy to duża i różnorodna rodzina otoczkowych, jednoniciowych wirusów RNA, o których wiadomo, że powodują choroby u ssaków i ptaków. U ludzi koronawirusy powodują infekcje dróg oddechowych, w tym przeziębienie, które zwykle przebiegają łagodne, ale mogą również wywołać cięższe choroby, takie jak SARS, MERS i nowo wykryty COVID-19. Ludzkie koronawirusy są ogólnie uważane za bardziej delikatne, niż inne wirusy w odniesieniu do dezynfekcji i czynników środowiskowych.[1]
Badania nad COVID-19 są wciąż na początkowym etapie, a dane naukowe na temat jego przeżycia w ściekach lub wodzie szarej pochodzącej z recyklingu prawie nie istnieją. Dostępne są jednak dane naukowe na temat zastępczych koronawirusów ludzkich, takich jak SARS-CoV i MERS-CoV, które również często powodują ciężkie choroby i mogą rzucić nieco światła na ten problem.
Badanie przeprowadzone na temat przeżycia koronawirusów w wodzie i ściekach wykazało, że koronawirusy giną bardzo szybko w ściekach, z 99,9% redukcją w ciągu 2–4 dni. Przeżycie koronawirusów w pierwotnych ściekach było tylko nieco dłuższe niż w ściekach wtórnych, być może z powodu wyższego poziomu zawieszonych ciał stałych, które zapewniają ochronę przed inaktywacją.[2]
Koronawirusy można znaleźć w kale zakażonych osób. Na tej podstawie teoretycznie możliwe jest, że COVID-19 może być obecny w ściekach, gdzie występują infekcje COVID-19. Co ważniejsze, to samo dotyczy innych patogennych wirusów, bakterii i pierwotniaków. Projektowanie i działanie procesów stosowanych do dezynfekcji wody i ścieków oparte są na najbardziej odpornych i łatwiej przenoszonych, dobrze znanych patogenach kałowo-ustnych, takich jak norowirusy, adenowirusy i wirus zapalenia wątroby typu A. Koronawirusy nie należą do najbardziej odpornych na metody dezynfekcji. Oznacza to, że można oczekiwać, że konwencjonalne metody dezynfekcji zastosowane w celu dezaktywacji najbardziej odpornych wirusów z łatwością dezaktywują COVID-19.
Amerykańskie Centra Kontroli i Zapobiegania Chorób (CDC) obecnie przeglądają wszystkie dane dotyczące transmisji COVID-19. W tej chwili ryzyko przenoszenia COVID-19 przez systemy kanalizacyjne uważa się za niskie. Chociaż możliwe jest przesyłanie COVID-19 przez ścieki, do tej pory nie ma dowodów na to, że tak się stało.[3]
WHO[4] oświadczyło w swoim dokumencie technicznym z 19.03.2020:
„Chociaż utrzymywanie się w wodzie pitnej jest możliwe, nie ma aktualnych dowodów od zastępczych ludzkich koronawirusów, że są one obecne w źródłach wód powierzchniowych lub podziemnych, czy też przenoszone przez zanieczyszczoną wodę pitną. Wirus COVID-19 jest wirusem otoczkowym, z delikatną błoną zewnętrzną. Zasadniczo wirusy otoczkowe są mniej stabilne w środowisku i są bardziej podatne na utleniacze, takie jak chlor. Chociaż do tej pory nie ma dowodów na przeżycie wirusa COVID-19 w wodzie lub ściekach, wirus prawdopodobnie ulegnie inaktywacji znacznie szybciej niż pozbawione otoczki ludzkie wirusy jelitowe o znanym przenoszeniu w wodzie (takie jak adenowirusy, norowirusy, rotawirusy i zapalenie wątroby A). (…) Ciepło, wysokie lub niskie pH, światło słoneczne i popularne środki dezynfekujące (takie jak chlor) ułatwiają wymieranie.”
Woda szara zwykle poddawana jest obróbce od 3 do 4 etapów (system wielobarierowy), w tym dezynfekcji, zanim odzyskana (szara) woda zostanie bezpiecznie użyta do zastosowań nieprzeznaczonych do picia.
FBR, jako profesjonalne stowarzyszenie zajmujące się promocją i usprawnianiem recyklingu, zbierania wody deszczowej oraz partner w projekcie Interreg City Water Cycles (CWC) może jedynie potwierdzić powyższe oceny potencjału transmisji COVID-19 poprzez ścieki/recykling wody. Bazując na wieloletnim doświadczeniu i wiedzy technicznej w tej dziedzinie, jesteśmy przekonani, że właściwie obsługiwanie i konserwowanie systemów recyklingu wody oraz wody szarej zapewnia bezpieczeństwo w obsłudze i użytkowaniu bez ryzyka dla zdrowia i środowiska.
Biorąc powyższe stwierdzenia pod uwagę, uważamy również, że konwencjonalna dezynfekcja wody i ścieków, zaprojektowana i obsługiwana w celu spełnienia aktualnych norm, specyfikacji technicznych i wytycznych, będzie więcej niż wystarczająca do kontrolowania przenoszenia COVID-19 przez wodę pochodzącą z recyklingu.
Zgodnie z obecnie dostępnymi informacjami nie ma również zwiększonego ryzyka zakażenia nowym koronawirusem COVID-19 dla pracowników zakładów leczniczych, jeśli przestrzegane są standardowe środki higieny i środki ochronne.
Źródło: Interreg CWC
[1] Wang et al. (2005) Study of the resistance of severe acute respiratory syndrome-associated coronaviruses. Journal of Virological Methods, 126: 171-177.
[2] Gundy, P.M., Gerba, C.P. and Pepper, I.L. (2009) Survival of Corona viruses in water and wastewater. Food and environmental Virology, 1: 10-14
[3] Centers for Disease Control and Prevention (CDC)
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/php/water.html
[4] WHO. Water, Sanitation, hygiene and waste management for COVID-19. Technical Brief 19 March 2020. https://www.who.int/publications-detail/water-sanitation-hygiene-and-waste-management-for-covid-19
Podobne artykuły
- Zrównoważona moda to myślenie o modzie jako pełnym procesie powstania ubrania
Branża odzieżowa jest jedną z najbardziej elastycznych, szybko reagujących na zmiany, również zmiany potrzeb klienta - Anna Miazga. O równowadze w największej polskiej firmie odzieżowej z Anną Miazgą, rozmawiał Konrad Wielądek.
Więcej
- Koronawirus, a bydgoska woda
Światowa Organizacja Zdrowia potwierdza, że koronawirus nie rozprzestrzenia się poprzez systemy wodociągowe. To oznacza, że nie stanowi on zagrożenia ani dla tych systemów, ani dla jakości wody przeznaczonej do picia.
Więcej
- Sieciowanie w agroturystykach
Do zbudowania atrakcyjnej oferty turystycznej na wsi, nie wystarczą jedynie inwestycje infrastrukturalne. Ważne są przede wszystkim pomysły, konsekwencja w ich realizacji oraz ciągła chęć rozwoju. Polska posiada ogromne bogactwo kultury regionalnej pod względem architektonicznym, artystycznym jak i kulinarnym.
Więcej
Podziel się swoją opinią
Newsletter
Patronaty
Kalendarium
- PN
- WT
- ŚR
- CZ
- PT
- SO
- ND
Warning: Illegal string offset 'dzien' in /tpl_c/%%58^58D^58DE6355%%kalendarz.tpl.php on line 31
0- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
ChronmyKlimat.pl wersja 2.0 – portal na temat zmian klimatu dla społeczeństwa i biznesu. © Copyright Fundacja Instytut na rzecz Ekorozwoju | |
Redakcja: ul. Nabielaka 15 lok. 1, 00-743 Warszawa, tel. +48 +22 8510402, -03, -04, fax +48 +22 8510400, portal@chronmyklimat.pl |
RSS
Polityka prywatności