Protesty za granicą i odpowiedź na oświadczenie ministra (10843)

2010-08-13

img style='float:left; margin: 0 6px 6px 0;'Minister Środowiska Andrzej Kraszewski, we wczorajszym oświadczeniu dla mediów w związku z akcją Greenpeace odbywającą się na Ministerstwie Środowiska, stwierdził, że on również kocha Puszczę Białowieską i chce ją chronić. Skupił się jednak tylko na kwestii poszerzenia Białowieskiego Parku Narodowego. Niestety do głównego postulatu ekologów, czyli ograniczenia wycinki drzew na terenie Puszczy odniósł się w sposób lakoniczny zapewniając, że pracuje na wprowadzeniem nowych rozwiązań.
„Pan minister zdaje się zapominać, że jego poprzednik już rok temu poprosił ekspertów o przygotowanie nowych zasad gospodarki leśnej dostosowanej do potrzeb ochrony Puszczy Białowieskiej. Ten dokument, przygotowany pod kierownictwem prof. Tomasza Wesołowskiego, wieloletniego badacz Puszczy, ciągle czeka na podpis obecnego ministra i wprowadzenie w życie. To można zrobić już dziś. Jednym podpisem. Tego oczekujemy. Niestety do tej pory nie mamy odpowiedzi w tej sprawie, w związku z czym kontynuujemy protest”, powiedział Robert Cyglicki, dyrektor polskiego Greenpeace.

W owych zasadach wyraźnie wskazane są obszary, na których pod żadnym pozorem nie powinno prowadzić się wycinki drzew. Niestety jeszcze w tamtym tygodniu, właśnie w tych miejscach wycięto ok. 100 letnie świerki. Także zdrowe drzewa, nie tylko te zarażone kornikiem, który skądinąd stanowi ważny element łańcucha pokarmowego zwierząt zamieszkujących Puszczę.

fot. © Greenpeace / Gordon Welters

W ramach poparcia dla akcji w Warszawie, także za granicą rozpoczęły się protesty w obronie Puszczy Białowieskiej. Przed polskimi ambasadami w Niemczech, Austrii i Rumunii oraz pod konsulatem w Nowym Jorku, doszło do protestów zwolenników ograniczenia wycinki drzew w tym unikalnym lesie. Przedstawicielom tych placówek oraz ambasad na Słowacji i na Węgrzech wręczono także list nawołujący do spełnienia postulatów Greenpeace.

fot. © Greenpeace

Protestują również internauci. Wczoraj, w ciągu zaledwie jednego dnia, do Ministra Środowiska wysłano ponad 22 tys. e-maili z całego świata, z apelem o wdrożenie nowych zasad ochrony Puszczy Białowieskiej. Profil Greenpeace na facebook zakwitł czerwonymi sercami i setkami głosów wsparcia dla kampanii.

źródło: Greenpeace
www.greenpeace.pl

Udostępnij wpis swoim znajomym!

Podziel się swoją opinią

Za treść materiału odpowiada wyłącznie Fundacja – Instytut na Rzecz Ekorozwoju

Portal dofinansowany ze środków Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej. Za jego treść odpowiada Fundacja – Instytut na Rzecz Ekorozwoju, poglądy w nim wyrażone nie odzwierciedlają oficjalnego stanowiska Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej