- Kalendarium
-
Debaty
- Czy Polska będzie "Fit for 55%"?
- Efektywność energetyczna i odnawialne źródła energii w budynku wielorodzinnym
- Gospodarowanie wodą w budynku wielorodzinnym
- Jak przeciwdziałać ubóstwu energetycznemu i zanieczyszczeniom powietrza
- Szanse rozwoju energetyki morskiej w Polsce
- E-mobility – czy tylko samochód elektryczny?
- Zielone finansowanie
- Gospodarka o obiegu zamkniętym
- Czy planowanie przestrzenne w Polsce da się naprawić?
- Czy transformacja energetyczna w Polsce oznacza wzrost bezrobocia?
- Roślinność na wokół i w budynku wielorodzinnym
- Fundusze unijne na gospodarkę niskoemisyjną
- Ekologia w modzie i tekstyliach
- Seminarium naukowe: Co ekstremalne zjawiska pogodowe mówią nam o zmianach klimatu?
- Woda w mieście - jak ją zagospodarować
- Senior czuje dobry klimat
- Przyszłość ciepłownictwa w Polsce
- Jak zmniejszyć ubóstwo energetyczne?
- Jak osiągnąć neutralny dla klimatu transport w ciągu najbliższych 30 lat?
- Jaki rynek pracy po węglu?
- Czy polska gospodarka może działać bez węgla?
- Jaką energetykę warto dotować?
- Dlaczego węgiel tanieje?
- Zielone miejsca pracy
- Miasto bez samochodu?
- Śląsk - co po węglu?
- Ustawa o energetyce odnawialnej
- Ile powinien kosztować prąd
- Szczyt klimatyczny w Limie
- Węgiel a zdrowie
- Efektywność szansą dla gospodarki
- Energetyka rozproszona
- Polska wobec celów 2030
- Biblioteka
- Wideo
- Patronaty
- Projekty
- O serwisie
- Opinie
- Polityka klimatyczna
- Nauka o klimacie
- Zielona gospodarka
- Inicjatywy lokalne
- Energetyka
- Transport
- ADAPTACJA
- PARYŻ COP21
więcej
Polityka klimatyczna
Nauka o klimacie
Zielona gospodarka
Inicjatywy lokalne
Energetyka
Polityka klimatyczna
Jak zbudować łańcuch żywnościowy, który działa na rzecz klimatu? Zrównoważona produkcja żywności (21841)
2021-05-06Drukuj
Jak można przeczytać w „Strategii od pola do stołu na rzecz sprawiedliwego, zdrowego i przyjaznego dla środowiska systemu żywnościowego” z maja 2020 roku, jednym z celów Unii Europejskiej jest zmniejszenie śladu środowiskowego i klimatycznego unijnego systemu żywnościowego, wzmocnienie jego odporności, zapewnienie bezpieczeństwa żywnościowego i sprawienie, aby UE była liderem w globalnej transformacji[1]. W jaki sposób to osiągnąć? Przedstawiamy cykl artykułów powstałych we współpracy z Polską Izbą Żywności Ekologicznej, który przybliży dokument „od pola do stołu” oraz przedstawi plany Komisji Europejskiej na kolejne lata.
Sekwestracja CO2, źródła odnawialne, komory fermentacyjne
Jednym z tematów poruszonych w dokumencie „od pola do stołu” jest kwestia zapewnienia zrównoważonej produkcji żywności. Aby zbudować odpowiedni łańcuch żywnościowy, w zmiany na rzecz klimatu muszą zaangażować się wszystkie podmioty biorące w nim udział – rolnicy, rybacy czy producenci akwakultury. Powinni oni zacząć stosować modele ekologicznego biznesu. Jakie przykłady modeli podaje Komisja Europejska?
Jednym z rozwiązań jest prowadzenie sekwestracji dwutlenku węgla, czyli zapobieganie emisji dużych ilości CO2 do atmosfery z punktowych zanieczyszczeń. Metoda ta składa się z trzech głównych etapów: separacji dwutlenku węgla, jego transportu oraz zdeponowania w sposób nieszkodliwy dla środowiska. Najczęściej jest to składowanie podziemne w strukturach geologicznych. Technologia ta jednak uważana jest obecnie za jedną z najbardziej kosztownych, najdroższym jej etapem jest proces separacji dwutlenku węgla[2]. Innymi metodami są rozwój produkcji ze źródeł odnawialnych (panele słoneczne można umieścić np. na dachach stodół i to właśnie takim działaniom należy nadać priorytet w planach strategicznych WPR, czyli Wspólnej Polityce Rolnej według Komisji) albo inwestowanie w komory fermentacyjne do produkcji biogazu z odpadów rolnych. Jak czytamy w dokumencie „od pola do stołu” gospodarka o obiegu zamkniętym nadal stanowi w dużej mierze niewykorzystany potencjał dla rolników.
Co najbardziej zanieczyszcza?
Do zanieczyszczenia gleby, wody i powietrza przyczynia się m.in. stosowanie chemicznych pestycydów. Komisja Europejska podkreśla, że ryzyko związane ze stosowaniem pestycydów spadło o 20% w ciągu ostatnich pięciu lat. UE zachęca
również do stosowania integrowanej ochrony roślin, czyli sposobu ochrony polegającego na wykorzystaniu wszystkich dostępnych metod, z pierwszeństwem metod niechemicznych, bezpiecznych dla środowiska, zwierząt i ludzi.
Nadmierna eksploatacja gleby oraz fakt, że nie wszystkie składniki pokarmowe wykorzystywane w rolnictwie są skutecznie wchłaniane przez rośliny, są kolejnymi powodami zanieczyszczenia środowiska. W środowisku spotykamy się z nadmiarem składników pokarmowych, przede wszystkim z azotem i fosforem. Komisja Europejska zapowiedziała, że podejmie działania, które zredukują ten problem i zmniejszą straty składników pokarmowych o co najmniej 50%, co będzie skutkować ograniczeniem stosowania nawozów o 20% do 2030 roku.
Redukcja emisji gazów cieplarnianych również jest w UE dużym wyzwaniem. Rolnictwo odpowiada za 10,3% emisji gazów cieplarnianych w UE, a prawie 70% tych emisji pochodzi z sektora chowu zwierząt[3]. Dlatego Komisja do Parlamentu Europejskiego planuje wprowadzenie na rynek zrównoważonych i innowacyjnych dodatków paszowych. Zwiększy się również nacisk na promocję produkowanych w UE białek roślinnych i alternatywnych materiałów paszowych – np. owadów, alg czy odpadów rybnych.
Co dalej?
Komisja Europejska w dokumencie „od pola do stołu” wskazuje również na zwiększenie dobrostanu zwierząt, który przyczyni się również do poprawy jakości żywności. Zmiana klimatu wpływa również na zdrowie roślin. W tym przypadku Komisja Europejska wskazuje na biotechnologię i opracowywanie bioproduktów, które mogą odgrywać rolę w zwiększaniu równoważności i przyspieszać proces odejścia od stosowania pestycydów. Niezwykle ważne jest również promowanie rolnictwa ekologicznego, które nie tylko ma istotny wpływ na zrównoważoną produkcję żywności, ale tworzy miejsca pracy. Warto wspomnieć więc o nowej WPR[4], zaproponowanej przez Komisję w czerwcu 2018 r., która ma na celu pomoc rolnikom w lepszej realizacji celów środowiskowych i klimatycznych, poprzez stosowanie modelu działalności bardziej ukierunkowanego na wyniki, lepsze wykorzystanie danych i analiz, ulepszone obowiązkowe normy środowiskowe, nowe środki dobrowolne oraz większy nacisk na inwestycje w zielone i cyfrowe technologie i praktyki. Ma ona również na celu zagwarantowanie rolnikom godziwych dochodów umożliwiających utrzymanie ich rodzin i przetrwanie wszelkiego rodzaju kryzysów.
Więcej informacji o zrównoważonej produkcji żywności znajdziecie w dokumencie „Strategia od pola do stołu na rzecz sprawiedliwego, zdrowego i przyjaznego dla środowiska systemu żywnościowego”, który jest dostępny TUTAJ.
Więcej informacji o żywności ekologicznej znajdziecie na stronie Polskiej Izby Żywności Ekologicznej – www.jemyeko.com. Izba zrzesza ponad 100 przedsiębiorców reprezentujących wszystkie segmenty rynku BIO w Polsce: rolników, przetwórców, producentów, dystrybutorów i sklepy, jednostki certyfikujące i branże pokrewne: producentów naturalnych kosmetyków, środków czystości, nawozów czy biokompostowalnych opakowań i naczyń jednorazowych.
[1] Pełen komunikat dostępny na https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?qid=1590404602495&uri=CELEX%3A52020DC0381
[2] Informacje pochodzą z https://www.teraz-srodowisko.pl/slownik-ochrona-srodowiska/definicja/sekwestracja-dwutlenku-wegla-ccs.html
[3] EEA (2019 r.), Annual European Union greenhouse gas inventory 1990-2017 (Roczny wykaz gazów cieplarnianych w Unii Europejskiej 1990–2017) oraz Inventory report 2019 (Sprawozdanie dotyczące wykazu gazów cieplarnianych 2019). Dane te nie obejmują emisji CO2 w wyniku działalności związanej z użytkowaniem gruntów i zmianą użytkowania gruntów.
Podobne artykuły
- Co roku tony jedzenia lądują w koszu. Jak tego uniknąć? Nauczmy młodych Polaków żyć według zasad 5R i zero waste!
Co roku w Europie marnuje się około 89 milionów ton jedzenia. W rankingu dotyczącym odpadów żywnościowych Polska zajmuje niechlubne 5. miejsce na kontynencie. Polacy co roku pozbywają się aż 9 mln ton artykułów spożywczych, co daje około 235 kg na mieszkańca. Jak temu zapobiec? Zacznijmy od edukowania młodzieży.
Więcej
- Polacy uważają, że żyją ekologicznie, ale miesięcznie wyrzucają żywność o wartości blisko 3,3 mld zł
63 proc. Polaków uważa się za osoby żyjące ekologicznie – wynika z badania zrealizowanego przez IQS na zlecenie Gumtree Polska na temat postaw ekologicznych Polaków. Pandemia oraz okres samoizolacji spowodowały, że 66 proc. respondentów ma więcej czasu na zachowania pro-ekologiczne i troskę o środowisko. Mimo to, wiedza o ekologii i realne działania Polaków wskazują, że przed nami długa droga do przebycia. A zmiany powinniśmy zainicjować jak najszybciej my, konsumenci.
Więcej
- Krajowe Plany Odbudowy z zielonymi elementami, ale nie zielone
Plany państw członkowskich nie spełniają ambicji, aby „odbudować się lepiej”. Istnieje poważne ryzyko, że środki, które na pierwszy rzut oka wyglądają na ekologiczne, mogą w końcu wspierać paliwa kopalne. Kolejne dwa miesiące by przedstawić ważny test wiarygodności dla Komisji.
Więcej
Podziel się swoją opinią
Newsletter
Patronaty
Kalendarium
- PN
- WT
- ŚR
- CZ
- PT
- SO
- ND
Warning: Illegal string offset 'dzien' in /tpl_c/%%58^58D^58DE6355%%kalendarz.tpl.php on line 31
0- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
ChronmyKlimat.pl wersja 2.0 – portal na temat zmian klimatu dla społeczeństwa i biznesu. © Copyright Fundacja Instytut na rzecz Ekorozwoju | |
Redakcja: ul. Nabielaka 15 lok. 1, 00-743 Warszawa, tel. +48 +22 8510402, -03, -04, fax +48 +22 8510400, portal@chronmyklimat.pl |
RSS
Polityka prywatności