- Kalendarium
-
Debaty
- Czy Polska będzie "Fit for 55%"?
- Efektywność energetyczna i odnawialne źródła energii w budynku wielorodzinnym
- Gospodarowanie wodą w budynku wielorodzinnym
- Jak przeciwdziałać ubóstwu energetycznemu i zanieczyszczeniom powietrza
- Szanse rozwoju energetyki morskiej w Polsce
- E-mobility – czy tylko samochód elektryczny?
- Zielone finansowanie
- Gospodarka o obiegu zamkniętym
- Czy planowanie przestrzenne w Polsce da się naprawić?
- Czy transformacja energetyczna w Polsce oznacza wzrost bezrobocia?
- Roślinność na wokół i w budynku wielorodzinnym
- Fundusze unijne na gospodarkę niskoemisyjną
- Ekologia w modzie i tekstyliach
- Seminarium naukowe: Co ekstremalne zjawiska pogodowe mówią nam o zmianach klimatu?
- Woda w mieście - jak ją zagospodarować
- Senior czuje dobry klimat
- Przyszłość ciepłownictwa w Polsce
- Jak zmniejszyć ubóstwo energetyczne?
- Jak osiągnąć neutralny dla klimatu transport w ciągu najbliższych 30 lat?
- Jaki rynek pracy po węglu?
- Czy polska gospodarka może działać bez węgla?
- Jaką energetykę warto dotować?
- Dlaczego węgiel tanieje?
- Zielone miejsca pracy
- Miasto bez samochodu?
- Śląsk - co po węglu?
- Ustawa o energetyce odnawialnej
- Ile powinien kosztować prąd
- Szczyt klimatyczny w Limie
- Węgiel a zdrowie
- Efektywność szansą dla gospodarki
- Energetyka rozproszona
- Polska wobec celów 2030
- Biblioteka
- Wideo
- Patronaty
- Projekty
- O serwisie
- Opinie
- Polityka klimatyczna
- Nauka o klimacie
- Zielona gospodarka
- Inicjatywy lokalne
- Energetyka
- Transport
- ADAPTACJA
- PARYŻ COP21
więcej
Polityka klimatyczna
Nauka o klimacie
Zielona gospodarka
Inicjatywy lokalne
Energetyka
Nauka o klimacie
Porowate liście roślin do walki z ociepleniem (9021)
2009-12-18Drukuj
Znaleźliśmy sposób na to, by liście roślin pochłaniały więcej dwutlenku węgla - ogłosili naukowcy z Japonii. Jeśli im się uda, zyskają kolejne narzędzie walki z ociepleniem wywołanym emisją gazów cieplarnianych, i zwiększą produkcję żywności - informuje "Science Daily".
Zanurzanie kiełkujących nasion w roztworze białka spowodowało, że na liściach roślin zwiększyła się liczba szparek - mikroskopijnych otworków, przez które roślina pobiera z atmosfery dwutlenek węgla i oddaje tlen. Wzrost ich liczby oznacza, że przybywa "punktów poboru" dwutlenku węgla, co przyczynia się do obniżenia stężenia tego gazu w powietrzu - tłumaczy jedna z autorek badań, dr Ikuko Hara-Nishimura z Uniwersytetu Kioto.
Drugim efektem tej zmiany jest zwiększenie produkcji skrobi podczas fotosyntezy - procesu, w którym rośliny zielone, z dwutlenku węgla i wody, produkują cukry i inne związki organiczne. "Mogłoby to prowadzić do zwiększenia produkcji pokarmu i materiałów na biopaliwa" - sugeruje Hara-Nishimura.
Swoje eksperymenty naukowcy prowadzili na rzodkiewniku - często stosowanym w laboratoriach m.in. ze względu na krótki, około dwumiesięczny, cykl życiowy. Stwierdzili, że liczba porów w liściach zwielokrotniła się proporcjonalnie do stężenia roztworu białek (nazwanego Stomagenem), w którym zanurzono nasiona. Rekordowym wynikiem hodowli były liście, w których liczba porów była cztery razy większa niż u roślin, których nasion nie preparowano.
Idealnie by było, gdyby porów przybyło dwa-trzy razy. Zbyt wiele porów utrudniałoby bowiem funkcjonowanie innych komórek na powierzchni liści - zaznacza Hara-Nishimura.
Stomagen jest łatwy w produkcji, ale drogi. Naukowcy pracują obecnie nad tańszym sposobem jego wytwarzania. Hara-Nishimura dodała, że innym sposobem osiągnięcia tego samego efektu może być taka modyfikacja genetyczna roślin, by ich liście były bardziej porowate.
źródło: PAP - Nauka w Polsce
www.naukawpolsce.pap.pl
Drugim efektem tej zmiany jest zwiększenie produkcji skrobi podczas fotosyntezy - procesu, w którym rośliny zielone, z dwutlenku węgla i wody, produkują cukry i inne związki organiczne. "Mogłoby to prowadzić do zwiększenia produkcji pokarmu i materiałów na biopaliwa" - sugeruje Hara-Nishimura.
Swoje eksperymenty naukowcy prowadzili na rzodkiewniku - często stosowanym w laboratoriach m.in. ze względu na krótki, około dwumiesięczny, cykl życiowy. Stwierdzili, że liczba porów w liściach zwielokrotniła się proporcjonalnie do stężenia roztworu białek (nazwanego Stomagenem), w którym zanurzono nasiona. Rekordowym wynikiem hodowli były liście, w których liczba porów była cztery razy większa niż u roślin, których nasion nie preparowano.
Idealnie by było, gdyby porów przybyło dwa-trzy razy. Zbyt wiele porów utrudniałoby bowiem funkcjonowanie innych komórek na powierzchni liści - zaznacza Hara-Nishimura.
Stomagen jest łatwy w produkcji, ale drogi. Naukowcy pracują obecnie nad tańszym sposobem jego wytwarzania. Hara-Nishimura dodała, że innym sposobem osiągnięcia tego samego efektu może być taka modyfikacja genetyczna roślin, by ich liście były bardziej porowate.
źródło: PAP - Nauka w Polsce
www.naukawpolsce.pap.pl
Udostępnij wpis swoim znajomym!
Podziel się swoją opinią
Za treść materiału odpowiada wyłącznie Fundacja – Instytut na Rzecz Ekorozwoju
Newsletter
Patronaty
Kalendarium
- PN
- WT
- ŚR
- CZ
- PT
- SO
- ND
Warning: Illegal string offset 'dzien' in /tpl_c/%%58^58D^58DE6355%%kalendarz.tpl.php on line 31
0
Warning: Illegal string offset 'dzien' in /tpl_c/%%58^58D^58DE6355%%kalendarz.tpl.php on line 31
0
Warning: Illegal string offset 'dzien' in /tpl_c/%%58^58D^58DE6355%%kalendarz.tpl.php on line 31
0
Warning: Illegal string offset 'dzien' in /tpl_c/%%58^58D^58DE6355%%kalendarz.tpl.php on line 31
0
Warning: Illegal string offset 'dzien' in /tpl_c/%%58^58D^58DE6355%%kalendarz.tpl.php on line 31
0
Warning: Illegal string offset 'dzien' in /tpl_c/%%58^58D^58DE6355%%kalendarz.tpl.php on line 31
0- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
ChronmyKlimat.pl wersja 2.0 – portal na temat zmian klimatu dla społeczeństwa i biznesu. © Copyright Fundacja Instytut na rzecz Ekorozwoju | |
Redakcja: ul. Nabielaka 15 lok. 1, 00-743 Warszawa, tel. +48 +22 8510402, -03, -04, fax +48 +22 8510400, portal@chronmyklimat.pl |
RSS
Polityka prywatności