- Kalendarium
-
Debaty
- Czy Polska będzie "Fit for 55%"?
- Efektywność energetyczna i odnawialne źródła energii w budynku wielorodzinnym
- Gospodarowanie wodą w budynku wielorodzinnym
- Jak przeciwdziałać ubóstwu energetycznemu i zanieczyszczeniom powietrza
- Szanse rozwoju energetyki morskiej w Polsce
- E-mobility – czy tylko samochód elektryczny?
- Zielone finansowanie
- Gospodarka o obiegu zamkniętym
- Czy planowanie przestrzenne w Polsce da się naprawić?
- Czy transformacja energetyczna w Polsce oznacza wzrost bezrobocia?
- Roślinność na wokół i w budynku wielorodzinnym
- Fundusze unijne na gospodarkę niskoemisyjną
- Ekologia w modzie i tekstyliach
- Seminarium naukowe: Co ekstremalne zjawiska pogodowe mówią nam o zmianach klimatu?
- Woda w mieście - jak ją zagospodarować
- Senior czuje dobry klimat
- Przyszłość ciepłownictwa w Polsce
- Jak zmniejszyć ubóstwo energetyczne?
- Jak osiągnąć neutralny dla klimatu transport w ciągu najbliższych 30 lat?
- Jaki rynek pracy po węglu?
- Czy polska gospodarka może działać bez węgla?
- Jaką energetykę warto dotować?
- Dlaczego węgiel tanieje?
- Zielone miejsca pracy
- Miasto bez samochodu?
- Śląsk - co po węglu?
- Ustawa o energetyce odnawialnej
- Ile powinien kosztować prąd
- Szczyt klimatyczny w Limie
- Węgiel a zdrowie
- Efektywność szansą dla gospodarki
- Energetyka rozproszona
- Polska wobec celów 2030
- Biblioteka
- Wideo
- Patronaty
- Projekty
- O serwisie
- Opinie
- Polityka klimatyczna
- Nauka o klimacie
- Zielona gospodarka
- Inicjatywy lokalne
- Energetyka
- Transport
- ADAPTACJA
- PARYŻ COP21
więcej
Polityka klimatyczna
Nauka o klimacie
Zielona gospodarka
Inicjatywy lokalne
Energetyka
Nauka o klimacie
Ocieplenie mórz i oceanów pozbawi nas rybiego białka (13214)
2011-09-24Drukuj
Ocieplenie klimatu może uszczuplić nasze menu o wiele dań z kategorii "owoce morza". Istnieje bowiem ryzyko, że jeśli globalne ocieplenie pozbawi ważnych łowisk dostatecznej ilości tlenu – zginie duża część ryb stanowiących ważny element morskiej sieci pokarmowej – informuje "Marine Ecology Progress Series".
Taka prognoza opiera się na historycznych danych sięgających roku 1951. Zgromadzili je naukowcy z Kalifornii, którzy w blisko położonych akwenach systematycznie badali ilość i stan planktonu oraz narybku, bez których nie przetrwają łowiska sardynek. Zapisywali też wyniki pomiarów temperatury wody, zasolenia i zawartości tlenu w wodzie. "Praktycznie nie ma innych tak starych danych, które dotyczą każdego rodzaju ryb" – zauważa cytowany przez "New Scientist" Tony Koslow ze Scripps Institution of Oceanography w kalifornijskim La Jolla.
Współpracownicy Koslowa badali dane na temat 86 gatunków ryb i odkryli, że obfitość 27 z nich zależy od stężenia tlenu w wodzie na głębokości od 200 do 400 metrów. Według nich 20-procentowy spadek stężenia tlenu przekłada się na 63-procentowy spadek obfitości ryb. W ponad półwiecznej historii pomiarów kalifornijscy naukowcy odnotowali kilka takich spadków stężenia tlenu, głównie w latach 50. i od roku 1984.
Komputerowe modele do badań globalnego klimatu każą oczekiwać, że w ciągu najbliższego wieku na wspomnianych głębokościach zniknie od 20 do 40 procent tlenu. Będzie to efekt ocieplenia – mówi Koslow. Badacz tłumaczy, że woda z morskich głębin natlenia się, kiedy miesza się z wodami z powierzchni. Gdy lądy i oceany się ocieplają, ogrzane (a przez to lżejsze) wody z powierzchni słabiej mieszają się z chłodniejszą, gęstą wodą z głębin.
Wśród 27 gatunków bardzo wrażliwych na niedostatek tlenu, 24 to gatunki ryb, które całe dnie spędzają w głębinach powyżej dwustu metrów. Łatwiej im tam unikać drapieżników, np. kałamarnic, które podczas polowania kierują się wzrokiem. Ocenia się, że w wodach całej Ziemi masa takich ryb wynosi około dziesięciu miliardów ton (dziesięć razy więcej niż ilość łowiona na całym świecie w ciągu jednego roku). Są one ważnym źródłem pokarmu dla innych gatunków ryb, ptaków i ssaków.
Już dziś na dużych obszarach oceanów: Indyjskiego, wschodniego Pacyfiku i Atlantyku prądy oceaniczne pracują tak, że utrudniają mieszanie się wód z powierzchni i z głębin. W efekcie ryby żyjące poniżej dwustu metrów otrzymują minimalną ilość tlenu. Takie rejony słabego natlenienia coraz bardziej się powiększają, obejmując m.in. łowiska pacyficznych dorszy.
źródło: PAP – Nauka w Polsce
www.naukawpolsce.pap.pl
Podziel się swoją opinią
Za treść materiału odpowiada wyłącznie Fundacja – Instytut na Rzecz Ekorozwoju
Newsletter
Patronaty
Kalendarium
- PN
- WT
- ŚR
- CZ
- PT
- SO
- ND
Warning: Illegal string offset 'dzien' in /tpl_c/%%58^58D^58DE6355%%kalendarz.tpl.php on line 31
0
Warning: Illegal string offset 'dzien' in /tpl_c/%%58^58D^58DE6355%%kalendarz.tpl.php on line 31
0
Warning: Illegal string offset 'dzien' in /tpl_c/%%58^58D^58DE6355%%kalendarz.tpl.php on line 31
0
Warning: Illegal string offset 'dzien' in /tpl_c/%%58^58D^58DE6355%%kalendarz.tpl.php on line 31
0- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
ChronmyKlimat.pl wersja 2.0 – portal na temat zmian klimatu dla społeczeństwa i biznesu. © Copyright Fundacja Instytut na rzecz Ekorozwoju | |
Redakcja: ul. Nabielaka 15 lok. 1, 00-743 Warszawa, tel. +48 +22 8510402, -03, -04, fax +48 +22 8510400, portal@chronmyklimat.pl |
RSS
Polityka prywatności