- Kalendarium
-
Debaty
- Czy Polska będzie "Fit for 55%"?
- Efektywność energetyczna i odnawialne źródła energii w budynku wielorodzinnym
- Gospodarowanie wodą w budynku wielorodzinnym
- Jak przeciwdziałać ubóstwu energetycznemu i zanieczyszczeniom powietrza
- Szanse rozwoju energetyki morskiej w Polsce
- E-mobility – czy tylko samochód elektryczny?
- Zielone finansowanie
- Gospodarka o obiegu zamkniętym
- Czy planowanie przestrzenne w Polsce da się naprawić?
- Czy transformacja energetyczna w Polsce oznacza wzrost bezrobocia?
- Roślinność na wokół i w budynku wielorodzinnym
- Fundusze unijne na gospodarkę niskoemisyjną
- Ekologia w modzie i tekstyliach
- Seminarium naukowe: Co ekstremalne zjawiska pogodowe mówią nam o zmianach klimatu?
- Woda w mieście - jak ją zagospodarować
- Senior czuje dobry klimat
- Przyszłość ciepłownictwa w Polsce
- Jak zmniejszyć ubóstwo energetyczne?
- Jak osiągnąć neutralny dla klimatu transport w ciągu najbliższych 30 lat?
- Jaki rynek pracy po węglu?
- Czy polska gospodarka może działać bez węgla?
- Jaką energetykę warto dotować?
- Dlaczego węgiel tanieje?
- Zielone miejsca pracy
- Miasto bez samochodu?
- Śląsk - co po węglu?
- Ustawa o energetyce odnawialnej
- Ile powinien kosztować prąd
- Szczyt klimatyczny w Limie
- Węgiel a zdrowie
- Efektywność szansą dla gospodarki
- Energetyka rozproszona
- Polska wobec celów 2030
- Biblioteka
- Wideo
- Patronaty
- Projekty
- O serwisie
- Opinie
- Polityka klimatyczna
- Nauka o klimacie
- Zielona gospodarka
- Inicjatywy lokalne
- Energetyka
- Transport
- ADAPTACJA
- PARYŻ COP21
więcej
Polityka klimatyczna
Nauka o klimacie
Zielona gospodarka
Inicjatywy lokalne
Energetyka
Nauka o klimacie
Ocieplanie klimatu częściowo odpowiedzialne za wzrost cen żywności (12534)
2011-05-12Drukuj
Ocieplenie klimatu przyczynia się do zmniejszenia plonów z upraw rolniczych i w efekcie do zwyżki cen żywności – to konkluzja raportu naukowców opublikowanego w czasopiśmie "Science".
Trwające od trzech dziesięcioleci podnoszenie się średnich temperatur na Ziemi jest powodem spadku plonów kukurydzy średnio o około 5,5 proc., a pszenicy o ok. 3,8 proc. w porównaniu z przypuszczalną produkcją w warunkach stabilnych temperatur.
Dotyczy to zwłaszcza niektórych krajów i regionów. W Rosji na przykład plony pszenicy były mniejsze o 10 procent w ostatnich latach, a w Indiach, Francji i Chinach o kilka procent – znowu w porównaniu ze spodziewanymi plonami, gdyby klimat się nie zmieniał.
Autorzy raportu zwracają uwagę, że wzrost liczby ludności i rosnąca zamożność mieszkańców niektórych w przeszłości biednych krajów windują w górę popyt na żywność, co dodatkowo sprzyja podnoszeniu cen.
Z drugiej strony, w niektórych krajach ważnych dla zaopatrzenia świata w żywność, jak np. USA, nie zaobserwowano wyraźnego ocieplania się klimatu od 1980 r.
Naukowcy przyznali też, że emitowany do atmosfery dwutlenek węgla – główny sprawca ocieplania się klimatu – bezpośrednio działa jednocześnie jak nawóz sztuczny, przyczyniając się do wzrostu plonów. Częściowo równoważy to straty wywołane suszami.
Autorzy raportu konkludują, że efekty zmiany klimatu nie są na razie wielkie. Ostrzegają jednak, że z czasem, w miarę podnoszenia się średnich temperatur, mogą jeszcze bardziej negatywnie wpływać na zbiory z upraw rolniczych.
Tomasz Zalewski
źródło: PAP – Nauka w Polsce, fot. www.sxc.hu
naukawpolsce.pap.pl
Dotyczy to zwłaszcza niektórych krajów i regionów. W Rosji na przykład plony pszenicy były mniejsze o 10 procent w ostatnich latach, a w Indiach, Francji i Chinach o kilka procent – znowu w porównaniu ze spodziewanymi plonami, gdyby klimat się nie zmieniał.
Autorzy raportu zwracają uwagę, że wzrost liczby ludności i rosnąca zamożność mieszkańców niektórych w przeszłości biednych krajów windują w górę popyt na żywność, co dodatkowo sprzyja podnoszeniu cen.
Z drugiej strony, w niektórych krajach ważnych dla zaopatrzenia świata w żywność, jak np. USA, nie zaobserwowano wyraźnego ocieplania się klimatu od 1980 r.
Naukowcy przyznali też, że emitowany do atmosfery dwutlenek węgla – główny sprawca ocieplania się klimatu – bezpośrednio działa jednocześnie jak nawóz sztuczny, przyczyniając się do wzrostu plonów. Częściowo równoważy to straty wywołane suszami.
Autorzy raportu konkludują, że efekty zmiany klimatu nie są na razie wielkie. Ostrzegają jednak, że z czasem, w miarę podnoszenia się średnich temperatur, mogą jeszcze bardziej negatywnie wpływać na zbiory z upraw rolniczych.
Tomasz Zalewski
źródło: PAP – Nauka w Polsce, fot. www.sxc.hu
naukawpolsce.pap.pl
Udostępnij wpis swoim znajomym!
Podziel się swoją opinią
Za treść materiału odpowiada wyłącznie Fundacja – Instytut na Rzecz Ekorozwoju
Newsletter
Patronaty
Kalendarium
- PN
- WT
- ŚR
- CZ
- PT
- SO
- ND
Warning: Illegal string offset 'dzien' in /tpl_c/%%58^58D^58DE6355%%kalendarz.tpl.php on line 31
0
Warning: Illegal string offset 'dzien' in /tpl_c/%%58^58D^58DE6355%%kalendarz.tpl.php on line 31
0
Warning: Illegal string offset 'dzien' in /tpl_c/%%58^58D^58DE6355%%kalendarz.tpl.php on line 31
0
Warning: Illegal string offset 'dzien' in /tpl_c/%%58^58D^58DE6355%%kalendarz.tpl.php on line 31
0- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
ChronmyKlimat.pl wersja 2.0 – portal na temat zmian klimatu dla społeczeństwa i biznesu. © Copyright Fundacja Instytut na rzecz Ekorozwoju | |
Redakcja: ul. Nabielaka 15 lok. 1, 00-743 Warszawa, tel. +48 +22 8510402, -03, -04, fax +48 +22 8510400, portal@chronmyklimat.pl |
RSS
Polityka prywatności