- Kalendarium
-
Debaty
- Czy Polska będzie "Fit for 55%"?
- Efektywność energetyczna i odnawialne źródła energii w budynku wielorodzinnym
- Gospodarowanie wodą w budynku wielorodzinnym
- Jak przeciwdziałać ubóstwu energetycznemu i zanieczyszczeniom powietrza
- Szanse rozwoju energetyki morskiej w Polsce
- E-mobility – czy tylko samochód elektryczny?
- Zielone finansowanie
- Gospodarka o obiegu zamkniętym
- Czy planowanie przestrzenne w Polsce da się naprawić?
- Czy transformacja energetyczna w Polsce oznacza wzrost bezrobocia?
- Roślinność na wokół i w budynku wielorodzinnym
- Fundusze unijne na gospodarkę niskoemisyjną
- Ekologia w modzie i tekstyliach
- Seminarium naukowe: Co ekstremalne zjawiska pogodowe mówią nam o zmianach klimatu?
- Woda w mieście - jak ją zagospodarować
- Senior czuje dobry klimat
- Przyszłość ciepłownictwa w Polsce
- Jak zmniejszyć ubóstwo energetyczne?
- Jak osiągnąć neutralny dla klimatu transport w ciągu najbliższych 30 lat?
- Jaki rynek pracy po węglu?
- Czy polska gospodarka może działać bez węgla?
- Jaką energetykę warto dotować?
- Dlaczego węgiel tanieje?
- Zielone miejsca pracy
- Miasto bez samochodu?
- Śląsk - co po węglu?
- Ustawa o energetyce odnawialnej
- Ile powinien kosztować prąd
- Szczyt klimatyczny w Limie
- Węgiel a zdrowie
- Efektywność szansą dla gospodarki
- Energetyka rozproszona
- Polska wobec celów 2030
- Biblioteka
- Wideo
- Patronaty
- Projekty
- O serwisie
- Opinie
- Polityka klimatyczna
- Nauka o klimacie
- Zielona gospodarka
- Inicjatywy lokalne
- Energetyka
- Transport
- ADAPTACJA
- PARYŻ COP21
więcej
Polityka klimatyczna
Nauka o klimacie
Zielona gospodarka
Inicjatywy lokalne
Energetyka
Nauka o klimacie
Kto nas nakarmi? (19890)
Agata Golec2016-10-12
Drukuj
Zmieniający się klimat już wkrótce może całkowicie odwrócić sytuację na światowym rynku żywności. Czy eksporterzy staną się importerami?
W ciągu najbliższych 30 lat liczba mieszkańców naszej planety ma sięgnąć 9 miliardów. Przewiduje się ze do roku 2050 produkcja rolna powinna wzrosnąć o kolejne 60-110%, co oznacza, że musimy praktycznie podwoić ilość produkowanej żywności.
Zdaniem badaczy z Uniwersytetu w Birmingham, większość terenów przeznaczonych pod uprawę trzech podstawowych zbóż: pszenicy, kukurydzy i ryżu jest podatna na zmianę klimatu. Jeśli nie pojawią się innowacyjne technologie, które pozwolą utrzymać wydajność gleby, produkcja będzie musiała zostać przeniesiona na zupełnie inne obszary.
Autorzy artykułu opublikowanego w Nature Communications przewidują, jak zmieni się wydajność terenów uprawnych w ciągu najbliższych 50-100 lat na skutek zmiany klimatu.
Z badania wynika, że niemal połowa światowej produkcji kukurydzy (43%) i jedna trzecia produkcji pszenicy i ryżu (33% i 37%) pochodzi z obszarów narażonych na skutki zmiany klimatu. Najdotkliwiej odczują je rolnicy ze strefy podzwrotnikowej i międzyzwrotnikowej (m.in. Afryki Subsaharyjskiej, Ameryki Południowej i wschodnich Stanów Zjednoczonych). Równocześnie wzrośnie potencjał terenów uprawnych w strefie umiarkowanej (zachodnia i środkowa Rosja, środkowa Kanada), co może otworzyć nowe możliwości dla rolnictwa w tych regionach.
Na mapie zaznaczono obszary, gdzie dominujące uprawy będą przynosić plony mniejsze o co najmniej 10% w okresie 2041–2059 (a) i 2081–2099 (b). Dominujące uprawy oznaczono kolorem. Ciemniejszy kolor oznacza, że wysokość plonów pozostanie na takim samym poziomie lub się zwiększy, kolor jaśniejszy oznacza spadek o co najmniej 10%. Źródło: Nature Communications
Jak wyjaśnia Dr Tom Pugh z Uniwersytetu w Birmingham, na wielu obszarach wykorzystywanych obecnie pod uprawę potencjał zwiększenia plonów zmniejsza się na skutek zmiany klimatu . Równocześnie w krajach o bardziej umiarkowanym klimacie poprawiają się warunki do uprawy tych samych zbóż, co otwiera przed nimi nowe możliwości. Skutki tej zamiany będą miały charakter społeczny, kulturowy, a przede wszystkim polityczny. Kraje obecnie produkujące żywność staną się jej importerami – i na odwrót.
Podczas gdy skutki zmiany klimatu zazwyczaj najsilniej dotykają najuboższych, badanie pokazuje, że tym razem mogą ucierpieć także bardziej zamożne kraje. One osiągają już najwyższe możliwe plony i trudno będzie im dostosować produkcję do bardziej wymagających warunków.
Agata Golec, ChrońmyKlimat.pl
Na podstawie: www.nature.com, www.birmingham.ac.uk
Podziel się swoją opinią
Newsletter
Patronaty
Kalendarium
- PN
- WT
- ŚR
- CZ
- PT
- SO
- ND
Warning: Illegal string offset 'dzien' in /tpl_c/%%58^58D^58DE6355%%kalendarz.tpl.php on line 31
0
Warning: Illegal string offset 'dzien' in /tpl_c/%%58^58D^58DE6355%%kalendarz.tpl.php on line 31
0
Warning: Illegal string offset 'dzien' in /tpl_c/%%58^58D^58DE6355%%kalendarz.tpl.php on line 31
0
Warning: Illegal string offset 'dzien' in /tpl_c/%%58^58D^58DE6355%%kalendarz.tpl.php on line 31
0
Warning: Illegal string offset 'dzien' in /tpl_c/%%58^58D^58DE6355%%kalendarz.tpl.php on line 31
0
Warning: Illegal string offset 'dzien' in /tpl_c/%%58^58D^58DE6355%%kalendarz.tpl.php on line 31
0- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
ChronmyKlimat.pl wersja 2.0 – portal na temat zmian klimatu dla społeczeństwa i biznesu. © Copyright Fundacja Instytut na rzecz Ekorozwoju | |
Redakcja: ul. Nabielaka 15 lok. 1, 00-743 Warszawa, tel. +48 +22 8510402, -03, -04, fax +48 +22 8510400, portal@chronmyklimat.pl |
RSS
Polityka prywatności