- Kalendarium
-
Debaty
- Czy Polska będzie "Fit for 55%"?
- Efektywność energetyczna i odnawialne źródła energii w budynku wielorodzinnym
- Gospodarowanie wodą w budynku wielorodzinnym
- Jak przeciwdziałać ubóstwu energetycznemu i zanieczyszczeniom powietrza
- Szanse rozwoju energetyki morskiej w Polsce
- E-mobility – czy tylko samochód elektryczny?
- Zielone finansowanie
- Gospodarka o obiegu zamkniętym
- Czy planowanie przestrzenne w Polsce da się naprawić?
- Czy transformacja energetyczna w Polsce oznacza wzrost bezrobocia?
- Roślinność na wokół i w budynku wielorodzinnym
- Fundusze unijne na gospodarkę niskoemisyjną
- Ekologia w modzie i tekstyliach
- Seminarium naukowe: Co ekstremalne zjawiska pogodowe mówią nam o zmianach klimatu?
- Woda w mieście - jak ją zagospodarować
- Senior czuje dobry klimat
- Przyszłość ciepłownictwa w Polsce
- Jak zmniejszyć ubóstwo energetyczne?
- Jak osiągnąć neutralny dla klimatu transport w ciągu najbliższych 30 lat?
- Jaki rynek pracy po węglu?
- Czy polska gospodarka może działać bez węgla?
- Jaką energetykę warto dotować?
- Dlaczego węgiel tanieje?
- Zielone miejsca pracy
- Miasto bez samochodu?
- Śląsk - co po węglu?
- Ustawa o energetyce odnawialnej
- Ile powinien kosztować prąd
- Szczyt klimatyczny w Limie
- Węgiel a zdrowie
- Efektywność szansą dla gospodarki
- Energetyka rozproszona
- Polska wobec celów 2030
- Biblioteka
- Wideo
- Patronaty
- Projekty
- O serwisie
- Opinie
- Polityka klimatyczna
- Nauka o klimacie
- Zielona gospodarka
- Inicjatywy lokalne
- Energetyka
- Transport
- ADAPTACJA
- PARYŻ COP21
więcej
Polityka klimatyczna
Nauka o klimacie
Zielona gospodarka
Inicjatywy lokalne
Energetyka
Inicjatywy lokalne
Renifery wożą karpie, czyli recepta na niskoemisyjną Wigilię (18021)
2014-12-23Drukuj
Da się przygotować niskoemisyjną Wigilię? Ano da się! Trzeba tylko wdrożyć zasadę ELLŚO: Ekologicznie – Lokalnie – Luzem – Świeżo – Oszczędnie.
Czy da się chronić klimat przy wigilijnym stole? Naturalnie, i to z pożytkiem dla bioróżnorodności, kieszeni i lokalnej społeczności. Oto kulinarny poradnik dla klimatycznie wrażliwych.
Marchewka od chłopa kontra „Nawożone spółka z o.o.”
Industrializacja rolnictwa (zwana kiedyś, o ironio, „zieloną rewolucją”) oznacza potężne emisje gazów cieplarnianych. Uprawy przemysłowe wymagają częstego nawożenia – przez zasilane ropą maszyny rolnicze. Nawozy azotowe powstają w energochłonnym procesie produkcyjnym. Co więcej, powstają z paliw kopalnych, czyli z gazu naturalnego. Tradycyjne rolnictwo, szanujące rytm i ograniczenia środowiska, nie musi naruszać równowagi w obiegu węgla w przyrodzie. Sprzyja też ochronie bioróżnorodności. Klimatycznie wrażliwi powinni więc kupować żywność ekologiczną.
Jaja „od baby” kontra szczupak z Laponii
Renifery św. Mikołaja, jako istoty mityczne, są z natury niskoemisyjne. Gdyby to one woziły półprodukty do potraw wigilijnych, klimatycznie wrażliwi mogliby stosować czosnek z Chin, pistacje z Meksyku czy szczupaka z Laponii. Jednak tradycyjny transport wiąże się z ogromnymi emisjami gazów cieplarnianych (globalnie odpowiada za 20 % emisji CO₂). Lepiej więc nabyć karpia z lokalnej hodowli niż pangę z delty Mekongu. Lepiej kupić jaja „od baby” niż z przemysłowej farmy na drugim krańcu Polski. W ten sposób chronimy klimat i jednocześnie wspieramy lokalne rolnictwo.
Świeże i luzem kontra z chłodni i w plastiku
Zimą trudno o żywność naprawdę świeżą. Jednak pietruszka z lokalnego targu, przechowywana przez rolnika w tradycyjnej piwnicy, ma znacznie mniejszy ślad węglowy (czyli emisje CO₂ powstałe w całym cyklu życia produktu) niż importowana z Włoch, wyłożona na tacce owiniętej folią i składowana w chłodni hipermarketu. Z emisjami wiąże się zarówno produkcja opakowań, jak i chłodzenie pomieszczeń magazynowych – szczególnie, że w Polsce prąd zasilający chłodziarki pochodzi z węgla.
Breatharianie kontra łasuchy
Naszą najważniejszą bronią w walce ze zmianami klimatu jest i będzie zdrowy rozsądek. Na stole wigilijnym musi być „suto”, inaczej nie stanie się zadość tradycji. „Suto” nie znaczy jednak „bez umiaru”. Klimatycznie wrażliwi powinni gotować tak, by się nie zmarnowało. Nawet karpia „od baby”, przywiezionego przez renifera, cechuje drobny ślad węglowy.
W rankingu na najmniej emisyjnych biesiadników bezapelacyjnie zwyciężają breatharianie – osoby odżywiające się powietrzem. Kto jednak nie posiadł tajników tej trudnej sztuki, wciąż może ulżyć klimatowi, stosując w kuchni zasadę ELLŚO.
Wszystkim breatharianom i tradycyjnym biesiadnikom Wesołych Świąt życzy
Marta Śmigrowska
Podziel się swoją opinią
Za treść materiału odpowiada wyłącznie Fundacja – Instytut na Rzecz Ekorozwoju
Newsletter
Patronaty
Kalendarium
- PN
- WT
- ŚR
- CZ
- PT
- SO
- ND
Warning: Illegal string offset 'dzien' in /tpl_c/%%58^58D^58DE6355%%kalendarz.tpl.php on line 31
0
Warning: Illegal string offset 'dzien' in /tpl_c/%%58^58D^58DE6355%%kalendarz.tpl.php on line 31
0
Warning: Illegal string offset 'dzien' in /tpl_c/%%58^58D^58DE6355%%kalendarz.tpl.php on line 31
0
Warning: Illegal string offset 'dzien' in /tpl_c/%%58^58D^58DE6355%%kalendarz.tpl.php on line 31
0
Warning: Illegal string offset 'dzien' in /tpl_c/%%58^58D^58DE6355%%kalendarz.tpl.php on line 31
0
Warning: Illegal string offset 'dzien' in /tpl_c/%%58^58D^58DE6355%%kalendarz.tpl.php on line 31
0- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
ChronmyKlimat.pl wersja 2.0 – portal na temat zmian klimatu dla społeczeństwa i biznesu. © Copyright Fundacja Instytut na rzecz Ekorozwoju | |
Redakcja: ul. Nabielaka 15 lok. 1, 00-743 Warszawa, tel. +48 +22 8510402, -03, -04, fax +48 +22 8510400, portal@chronmyklimat.pl |
RSS
Polityka prywatności