więcej


Energia w gospodarstwie rolnym (13834)

2012-01-12

Drukuj

energia_w_gosp_rolnymNiniejsza broszura wyjaśnia, jak rolnik z konsumenta energii może stać się zarówno jej konsumentem i producentem, czyli prosumentem.

Dzisiejsze rolnictwo i gospodarstwa rolne konsumują znaczne ilości energii dostarczanej z zewnątrz, głównie pochodzącej z nieodnawialnych źródeł energii. A przecież każde gospodarstwo rolne ma potencjał do wytwarzania energii ze źródeł odnawialnych oraz do jej oszczędzania. Uświadomienie sobie tego faktu może być bardzo pomocne w spojrzeniu na gospodarstwo, tak aby zminimalizować zużycie energii, poczynić oszczędności i zastanowić się nad inwestycjami, które mogą w przyszłości być dochodowe. Instytut na rzecz Ekorozwoju dedykuje rolnikom i osobom mieszkającym na wsi szukającym pomysłów na oszczędności energii i dążących do bycia w miarę samowystarczalnym w tym zakresie broszurę „Energia w gospodarstwie rolnym". Rolnik z konsumenta energii może stać się zarówno jej konsumentem i producentem, czyli prosumentem.

Publikacja do pobrania w pliku PDF.


Seria broszur została wydana w ramach realizowanego przez Instytut przedsięwzięcia pt.: „Z energetyką przyjazną środowisku za pan brat", finansowanego ze środków Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej.

Wszystkie broszury są bezpłatne. W formie drukowanej dostępne są w Instytucie na rzecz Ekorozwoju ul. Nabielaka 15/1 Warszawa, tel.: 22-851-04-02.

Polecamy także inne publikacje Instytutu na rzecz Ekorozwoju dostępne pod adresem: www.ine-isd.org.pl.


Udostępnij wpis swoim znajomym!




Podziel się swoją opinią



Za treść materiału odpowiada wyłącznie Fundacja – Instytut na Rzecz Ekorozwoju



Portal dofinansowany ze środków Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej. Za jego treść odpowiada Fundacja – Instytut na Rzecz Ekorozwoju, poglądy w nim wyrażone nie odzwierciedlają oficjalnego stanowiska Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej