więcej


Publikacje

Pasywny supermarket w Hanowerze (18384)

2015-03-18

Drukuj

Niemiecki supermarket wybudowany w standardzie budynku pasywnego to dowód na to, że zapotrzebowanie na energię można obniżyć nawet przy ciągłej potrzebie chłodzenia i oświetlenia budynku.

Rodzaj inwestycji: Pasywny budynek usługowy.

Inwestor: Niemiecka sieć supermarketów REWE.

Projektant i wykonawca: Budynek zaprojektowali architekci z Hamburga - Spengler i Wiescholek. W opracowywaniu wymogów dotyczących efektywności energetycznej poszczególnych elementów uczestniczył m.in. Instytut Budynków Pasywnych w Darmstadt, Politechnika Federalna w Zurychu oraz Uniwersytet Technologiczny Chalmers w Göteborgu. Obiekt dla grupy REWE wybudowała firma Meravis Wohnungsbau- und Immobilien GmbH.

Lokalizacja: Budynek położony jest południowo-zachodniej części Hanoweru (dzielnica Wettbergen), na terenie Niemiec.

Opis inwestycji: Obiekt handlowy (o powierzchni użytkowej 1884 m2) znajduje się na terenie największego w Europie zeroemisyjnego osiedla – „zero:e park” w Hanowerze. Poza energooszczędnymi obiektami usługowymi zaplanowano w tym miejscu ponad 330 budynków mieszkalnych w standardzie pasywnym. Jednym z głównych założeń zeroenergetycznego osiedla jest pozyskiwanie energii niezbędnej do funkcjonowania pasywnych domów z pobliskiej elektrowni wodnej. Oprócz zerowej emisji CO2, osiedle zapewnia doskonałą jakość życia dzięki umiejętnie zaprojektowanym terenom zielonym i wzorowemu gospodarowaniu wodą.

Budowa supermarketu zakończyła się w listopadzie 2012 r. W lutym 2014 r. obiekt należący do grupy REWE uzyskał certyfikat budynku pasywnego i był to pierwszy supermarket w Niemczech wybudowany w tym standardzie.

Oprócz certyfikatu Instytutu Budynków Pasywnych w Darmstadt, supermarket otrzymał także certyfikat Niemieckiej Rady ds. Zrównoważonego Budownictwa (DGNB – Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen). Certyfikat DGNB to krajowe wyróżnienie, które ustanowiono we współpracy z niemieckim ministerstwem transportu, budownictwa i rozwoju miast.

Zastosowane rozwiązania energooszczędne i technologie OZE: Niemiecki supermarket został wzniesiony w technologii prefabrykowanego szkieletu drewnianego. Naturalne drewno zostało wykorzystane także do wykonania estetycznej fasady. Budynek charakteryzuje się prostą bryłą, co ma znaczenie z perspektywy minimalizowania ryzyka powstawania mostków termicznych.

Projekt pasywnego supermarketu pokazuje, jak ważne w zrównoważonym budownictwie jest przeznaczenie budynku i związane z nim wymagania. W przeciwieństwie do budynków mieszkaniowych, w supermarketach ogrzewanie ma stosunkowo niewielki wpływ na bilans energetyczny budynku. W tego typu obiektach około 60% zużycia energii wiąże się z chłodzeniem, a kolejne 20% z oświetleniem – w związku z czym to w tych obszarach leży największy potencjał oszczędności energii.

Całe wyposażenie sklepu wybrano metodą „top-runner”– zainstalowano tylko urządzenia o najwyższych parametrach efektywności energetycznej. Przykładowo zastosowane w projekcie energooszczędne oświetlenie zużywa o połowę mniej energii, zapewniając ten sam efekt, co źródła światła stosowane zazwyczaj w supermarketach.

Szczególną uwagę poświęcono także sklepowym chłodniom, wybierając jedynie sprzęty wysokiej jakości, które nie tylko ograniczają zużycie energii, ale wpływają także na warunki hydrotermiczne w obiekcie, zmniejszając ryzyko powstawania grzybów i pleśni. Są wśród nich zupełnie nowe modele, stworzone specjalnie na potrzeby marketu.

Wymianę powietrza w budynku zapewnia wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła. Supermarket nie posiada tradycyjnego systemu ogrzewania. Zapotrzebowanie na ciepło pokrywa w większości odzysk ciepła z systemu chłodniczego. Jedynie w bardzo chłodne dni, kiedy ciepło odpadowe nie wystarcza, budynek korzysta z zewnętrznej powietrznej pompy ciepła. W lecie nadmiar ciepła można skutecznie odprowadzić z budynku, bez przegrzewania wnętrza sklepu.

Integralną częścią projektu jest także odpowiednia izolacja termiczna przegród zewnętrznych, która gwarantuje szczelność obiektu, dzięki czemu ciepło odpadowe wytwarzane przez układ chłodniczy może być wykorzystane do zaspokojenia potrzeb grzewczych.

W markecie zainstalowano niemal 200 czujników, które pozwalają dokładnie monitorować jego funkcjonowanie. Ponadto budynek jest wyposażony w system wykorzystujący lokalną prognozę pogody, pozwalający przewidzieć przyszłe zapotrzebowanie na energię na podstawie podobnych warunków zewnętrznych.

Wyżej opisane rozwiązania pozwoliły ograniczyć zapotrzebowanie na energię do ogrzewania do 12 kWh/m2/rok, czyli poziomu niższego, niż jest to wymagane w przypadku budynków pasywnych (15 kWh/m2/rok).

Koszty wykonania, koszty eksploatacji oraz przewidywany okres zwrotu inwestycji: Realizację tego pilotażowego projektu umożliwiło dofinansowanie z hanowerskiego funduszu „ProKlima” w wysokości 131 tys. euro. Szczelna izolacja budynku, wysokiej klasy energetycznej sprzęt oraz nowoczesne systemy zastosowane w obiekcie obniżyły zużycie energii o 30% w porównaniu do zwykłych supermarketów.

 

ChronmyKlimat.pl
Energooszczędne 4 kąty

 


Udostępnij wpis swoim znajomym!



Podobne artykuły


Podziel się swoją opinią



Za treść materiału odpowiada wyłącznie Fundacja – Instytut na Rzecz Ekorozwoju



Portal dofinansowany ze środków Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej. Za jego treść odpowiada Fundacja – Instytut na Rzecz Ekorozwoju, poglądy w nim wyrażone nie odzwierciedlają oficjalnego stanowiska Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej