- Kalendarium
-
Debaty
- Czy Polska będzie "Fit for 55%"?
- Efektywność energetyczna i odnawialne źródła energii w budynku wielorodzinnym
- Gospodarowanie wodą w budynku wielorodzinnym
- Jak przeciwdziałać ubóstwu energetycznemu i zanieczyszczeniom powietrza
- Szanse rozwoju energetyki morskiej w Polsce
- E-mobility – czy tylko samochód elektryczny?
- Zielone finansowanie
- Gospodarka o obiegu zamkniętym
- Czy planowanie przestrzenne w Polsce da się naprawić?
- Czy transformacja energetyczna w Polsce oznacza wzrost bezrobocia?
- Roślinność na wokół i w budynku wielorodzinnym
- Fundusze unijne na gospodarkę niskoemisyjną
- Ekologia w modzie i tekstyliach
- Seminarium naukowe: Co ekstremalne zjawiska pogodowe mówią nam o zmianach klimatu?
- Woda w mieście - jak ją zagospodarować
- Senior czuje dobry klimat
- Przyszłość ciepłownictwa w Polsce
- Jak zmniejszyć ubóstwo energetyczne?
- Jak osiągnąć neutralny dla klimatu transport w ciągu najbliższych 30 lat?
- Jaki rynek pracy po węglu?
- Czy polska gospodarka może działać bez węgla?
- Jaką energetykę warto dotować?
- Dlaczego węgiel tanieje?
- Zielone miejsca pracy
- Miasto bez samochodu?
- Śląsk - co po węglu?
- Ustawa o energetyce odnawialnej
- Ile powinien kosztować prąd
- Szczyt klimatyczny w Limie
- Węgiel a zdrowie
- Efektywność szansą dla gospodarki
- Energetyka rozproszona
- Polska wobec celów 2030
- Biblioteka
- Wideo
- Patronaty
- Projekty
- O serwisie
- Opinie
- Polityka klimatyczna
- Nauka o klimacie
- Zielona gospodarka
- Inicjatywy lokalne
- Energetyka
- Transport
- ADAPTACJA
- PARYŻ COP21
więcej
Polityka klimatyczna
Nauka o klimacie
Zielona gospodarka
Inicjatywy lokalne
Energetyka
Książki / raporty
Zmiany klimatu przyspieszają ekspansję szkodników upraw (16146)
2013-09-12Drukuj
Globalny kryzys żywnościowy spowodowany ekspansją szkodników I chorób upraw – taka czeka nas przyszłość jeżeli nie powstrzymamy zmian klimatu – wynika z badań opublikowanych na łamach „Nature Climate Change".
Naukowcy z uniwersytetów Exeter i Oxford znaleźli dowody, że chwasty, szkodniki czy choroby zagrażające uprawom rozprzestrzeniają w promieniu 3 km każdego roku. Zespół stwierdził, że ekspansja ta zmierza w kierunku biegunów i zaczyna atakować miejsca, które kiedyś, ze względu na niesprzyjający klimat, były dla nich niedostępne.
Obecnie szacuje się, że od 10 do 16 proc. światowych upraw jest traconych przez choroby i szkodniki, które atakują rośliny. Naukowcy ostrzegają, że wzrost temperatury na świecie może pogorszyć sytuację.
„Globalne bezpieczeństwo żywności jest jednym z głównych wyzwań, z którym będziemy musieli się zmierzyć w ciągu najbliższych kilku dekad" – powiedział BBC News główny autor badania, dr Dan Bebber z Uniwersytetu w Exeter.
Aby zbadać ten problem, naukowcy przyjrzeli się dokumentacji dotyczącej szkodników i patogenów 612 roślin i z całego świata, które zostały zebrane w ciągu ostatnich 50 lat. Badacze wzięli pod lupę m. in. grzyby, które powodują rdzę pszenicy, która niszczy zbiory w Afryce, na Bliskim Wschodzie i Azji, oraz owady, takie jak chrząszcz kosodrzewiny, który niszczy drzewa w USA, jak również bakterie, wirusy i mikroskopijne nicienie.
Jak pokazały analizy, chwasty, szkodniki czy choroby zagrażające uprawom każdego roku rozprzestrzeniały się o 3 km (licząc od 1960 roku.) Naukowcy doszli do wniosku, że ekspansja każdego organizmu przebiegała w innym tempie – niektóre motyle i owady przemieszczały się szybko, około 20 km na rok, a bakterii ledwie praktycznie nie zmieniły lokalizacji.
„Odkryliśmy, że przesunięcie to następuje od równika w kierunku biegunów" – wyjaśnia dr Bebber. Naukowcy uważają, że za rozprzestrzenianie się szkodników i patogenów z kraju do kraju odpowiedzialny jest m. in. międzynarodowy handel produktami rolno-spożywczymi.
Jednak za główną przyczynę badacze uważają globalne ocieplenie. Ich zdaniem rosnące temperatury sprzyjają osiedlaniu się organizmów w wyższych szerokościach geograficznych.
Bebber podaje za przykład plagę stonki ziemniaczanej. „Ocieplenie spowodowało, że owad ten zadomowił się w Finlandii i Norwegii, gdzie mroźne niegdyś zimy nie pozwoliłyby przetrwać stonce na tych szerokościach geograficznych" – przyznał.
Naukowcy przyznali, że potrzeba więcej informacji na temat szkodników I patogenów oraz ich wędrówek, by dokładnie ocenić skalę problemu.
Podziel się swoją opinią
Za treść materiału odpowiada wyłącznie Fundacja – Instytut na Rzecz Ekorozwoju
Newsletter
Patronaty
Kalendarium
- PN
- WT
- ŚR
- CZ
- PT
- SO
- ND
Warning: Illegal string offset 'dzien' in /tpl_c/%%58^58D^58DE6355%%kalendarz.tpl.php on line 31
0
Warning: Illegal string offset 'dzien' in /tpl_c/%%58^58D^58DE6355%%kalendarz.tpl.php on line 31
0
Warning: Illegal string offset 'dzien' in /tpl_c/%%58^58D^58DE6355%%kalendarz.tpl.php on line 31
0
Warning: Illegal string offset 'dzien' in /tpl_c/%%58^58D^58DE6355%%kalendarz.tpl.php on line 31
0- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
ChronmyKlimat.pl wersja 2.0 – portal na temat zmian klimatu dla społeczeństwa i biznesu. © Copyright Fundacja Instytut na rzecz Ekorozwoju | |
Redakcja: ul. Nabielaka 15 lok. 1, 00-743 Warszawa, tel. +48 +22 8510402, -03, -04, fax +48 +22 8510400, portal@chronmyklimat.pl |
RSS
Polityka prywatności