- Kalendarium
-
Debaty
- Czy Polska będzie "Fit for 55%"?
- Efektywność energetyczna i odnawialne źródła energii w budynku wielorodzinnym
- Gospodarowanie wodą w budynku wielorodzinnym
- Jak przeciwdziałać ubóstwu energetycznemu i zanieczyszczeniom powietrza
- Szanse rozwoju energetyki morskiej w Polsce
- E-mobility – czy tylko samochód elektryczny?
- Zielone finansowanie
- Gospodarka o obiegu zamkniętym
- Czy planowanie przestrzenne w Polsce da się naprawić?
- Czy transformacja energetyczna w Polsce oznacza wzrost bezrobocia?
- Roślinność na wokół i w budynku wielorodzinnym
- Fundusze unijne na gospodarkę niskoemisyjną
- Ekologia w modzie i tekstyliach
- Seminarium naukowe: Co ekstremalne zjawiska pogodowe mówią nam o zmianach klimatu?
- Woda w mieście - jak ją zagospodarować
- Senior czuje dobry klimat
- Przyszłość ciepłownictwa w Polsce
- Jak zmniejszyć ubóstwo energetyczne?
- Jak osiągnąć neutralny dla klimatu transport w ciągu najbliższych 30 lat?
- Jaki rynek pracy po węglu?
- Czy polska gospodarka może działać bez węgla?
- Jaką energetykę warto dotować?
- Dlaczego węgiel tanieje?
- Zielone miejsca pracy
- Miasto bez samochodu?
- Śląsk - co po węglu?
- Ustawa o energetyce odnawialnej
- Ile powinien kosztować prąd
- Szczyt klimatyczny w Limie
- Węgiel a zdrowie
- Efektywność szansą dla gospodarki
- Energetyka rozproszona
- Polska wobec celów 2030
- Biblioteka
- Wideo
- Patronaty
- Projekty
- O serwisie
- Opinie
- Aktualności
- Poradnik
- Teksty ekspertów
- Wywiady i reportaże
- Dobre przykłady
- Dofinansowania i dotacje
- Quiz
- O projekcie
Dobre przykłady
Zielone odpady (17966)
Magdalena Andrejczuk2014-12-08
Drukuj
Wraz z debatą wokół wejścia w życie tzw. ustawy śmieciowej w dyskursie publicznym zaczęto coraz więcej uwagi poświęcać śmieciom, które urosły do rangi jednego z największych wyzwań współczesnych miast.
I chociaż w Polsce najwięcej śmieci generuje przemysł, to przeciętny Polak wyrzuca rocznie około 300 kg odpadów komunalnych. Nie dziwi zatem fakt, że firmy wprowadzają innowacyjne rozwiązania do optymalnego wykorzystania odpadów, w tym ich ograniczania czy nowoczesnego recyklingu.
Cel - zero odpadów
Zgodnie z zasadami tzw. gospodarki cyrkulacyjnej wiele fabryk wprowadza restrykcyjne zasady „zero waste”, czyli eliminacji odpadów wysyłanych z zakładów produkcyjnych na wysypiska. Rozwiązanie takie wprowadziła np. warszawska fabryka pieluszek Pampers. Dzięki temu Polska stała się drugim (tuż po Niemczech) krajem, w którym wszystkie zakłady koncernu Procter & Gamble wyeliminowały przekazywanie odpadów produkcyjnych do składowania. Podobną politykę prowadzi firma Nestlé, która w ramach programu „Zero strat” ogłosiła, że do 2020 roku wyeliminuje przekazywanie odpadów do składowania oraz ich termiczne przekształcanie w 150 swoich fabrykach w Europie. Strategia firmy w zakresie gospodarki odpadami będzie skoncentrowana głównie na zapobieganiu ich powstawaniu w fabrykach m.in. poprzez optymalizację procesów.
Śmieci jako paliwo
Jednym z ciekawych pomysłów na zagospodarowanie odpadów, które trafiają na wysypiska śmieci, jest ich wykorzystanie do produkcji paliw alternatywnych. W ten sposób przetworzyć można wysokokaloryczne, palne frakcje odpadów komunalnych (takie jak rozdrobnione odpady papierowe, plastikowe czy tekstylne, a także torebki foliowe). Firma CEMEX wykorzystuje takie materiały w cementowni Chełm, w której rocznie wytwarza 30 tys. ton tego typu paliw. Dzięki temu 82% paliw wykorzystywanych do wypalania klinkieru – głównego składnika cementu – pochodzi z recyclingu, co zmniejsza zużycie węgla kamiennego o około 100 tys. ton rocznie.
Gospodarowanie odpadami bio
Firma Carrefour, w ramach swojego międzynarodowego programu „STOP Marnotrawstwu”, rozpoczęła kompleksowy program odpowiedzialnego gospodarowania odpadami. Firma już wcześniej podjęła działania ograniczające jej wpływ na środowisko naturalne, w tym np. redukcję masy opakowań i odpadów opakowaniowych, szczegółowe selekcjonowanie frakcji odpadów czy ponowne użycie odpadów drewnianych. Na szczególną uwagę zaś zasługuje nowa inicjatywa „Gospodarowanie odpadami BIO”, która dotyczy segregacji odpadów ulegających biodegradacji, zwłaszcza owoców i warzyw.
We wszystkich sklepach istnieją systemy zarządzania odpadami, w których te powstałe w wyniku działalności handlowej sklepu (segregowane i magazynowane zgodnie z kodem odpadu) przekazywane są do właściwej firmy zajmującej się ich przetwarzaniem. W ten sposób m.in. nienadające się do sprzedaży warzywa i owoce przekazywane są regularnie przez 22 sklepy do lokalnych kompostowni, zmniejszając tym samym ilość odpadów trafiających na składowisko i przyczyniając się do pozyskania kompostu stosowanego do rekultywacji terenów zdegradowanych i w celach rolniczych.
W I kwartale 2014 roku w tych 22 sklepach wyprodukowano 1 962 ton odpadów, w tym 441,4 tony (czyli 22,5%) opadów ulegających biodegradacji, zaś 348,2 ton (17,8%) bioodpadów w postaci nienadających się do sprzedaży owoców i warzyw. W dłuższej perspektywie Carrefour ma zamiar włączyć pozostałe swoje sklepy (prowadzi ich w Polsce ponad 200) do inicjatywy „Gospodarowanie odpadami BIO”. Jest to jednak uzależnione od możliwości odbierania i przerobu tego typu odpadów przez zewnętrzne firmy.
Magdalena Andrejczuk, Forum Odpowiedzialnego Biznesu dla ChronmyKlimat.pl
Podziel się swoją opinią
Za treść materiału odpowiada wyłącznie Fundacja – Instytut na Rzecz Ekorozwoju
Polecamy
Kontakt
Koordynatorka projektu:
Agata Golec
Informacje o projekcie:
4katy@chronmyklimat.pl
Newsletter
Projekt "Energooszczędne 4 kąty” jest realizowany ze środków Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska
i Gospodarki Wodnej
ChronmyKlimat.pl wersja 2.0 – portal na temat zmian klimatu dla społeczeństwa i biznesu. © Copyright Fundacja Instytut na rzecz Ekorozwoju | |
Redakcja: ul. Nabielaka 15 lok. 1, 00-743 Warszawa, tel. +48 +22 8510402, -03, -04, fax +48 +22 8510400, portal@chronmyklimat.pl |
RSS
Polityka prywatności