- Kalendarium
-
Debaty
- Czy Polska będzie "Fit for 55%"?
- Efektywność energetyczna i odnawialne źródła energii w budynku wielorodzinnym
- Gospodarowanie wodą w budynku wielorodzinnym
- Jak przeciwdziałać ubóstwu energetycznemu i zanieczyszczeniom powietrza
- Szanse rozwoju energetyki morskiej w Polsce
- E-mobility – czy tylko samochód elektryczny?
- Zielone finansowanie
- Gospodarka o obiegu zamkniętym
- Czy planowanie przestrzenne w Polsce da się naprawić?
- Czy transformacja energetyczna w Polsce oznacza wzrost bezrobocia?
- Roślinność na wokół i w budynku wielorodzinnym
- Fundusze unijne na gospodarkę niskoemisyjną
- Ekologia w modzie i tekstyliach
- Seminarium naukowe: Co ekstremalne zjawiska pogodowe mówią nam o zmianach klimatu?
- Woda w mieście - jak ją zagospodarować
- Senior czuje dobry klimat
- Przyszłość ciepłownictwa w Polsce
- Jak zmniejszyć ubóstwo energetyczne?
- Jak osiągnąć neutralny dla klimatu transport w ciągu najbliższych 30 lat?
- Jaki rynek pracy po węglu?
- Czy polska gospodarka może działać bez węgla?
- Jaką energetykę warto dotować?
- Dlaczego węgiel tanieje?
- Zielone miejsca pracy
- Miasto bez samochodu?
- Śląsk - co po węglu?
- Ustawa o energetyce odnawialnej
- Ile powinien kosztować prąd
- Szczyt klimatyczny w Limie
- Węgiel a zdrowie
- Efektywność szansą dla gospodarki
- Energetyka rozproszona
- Polska wobec celów 2030
- Biblioteka
- Wideo
- Patronaty
- Projekty
- O serwisie
- Opinie
Aktualności
Jak ograniczyć ślad węglowy i wodny żywności? Jedzmy dobrze! (21669)
2021-01-26Drukuj
Każdy produkt zanim trafi na nasz talerz ma do przebycia pewną drogę. Im ta droga jest dłuższa, tym większy ślad środowiskowy po sobie pozostawia. Oznacza to, że produkcja danych rodzajów żywności wpływa w określony sposób na naszą planetę. Chodzi tutaj zarówno o to ile gazów cieplarnianych zostanie wyemitowanych do atmosfery podczas m.in. transportu zwierząt i ich chowu czy wylesiana terenów pod uprawę paszy, jak i o ilość wody, która zostanie przy tym zużyta.
Czym jest ślad wodny?
Ślad wodny, czyli jeden z elementów śladu środowiskowego, to suma tego jak bezpośrednio i pośrednio korzystamy z wody. Okazuje się, że na jej globalne zużycie ma wpływ nie tylko to ile jej użyjemy w domu, ale również to co kupujemy każdego dnia. Dlaczego tak się dzieje? Do wyprodukowania każdego przedmiotu i artykułu spożywczego potrzebna jest właśnie woda. Najwięcej, bo aż 70% wody słodkiej zużywamy w rolnictwie, z kolei tylko 11% w obrębie naszych gospodarstw domowych*.
Ilość wody, którą używamy przy produkcji żywności różni się także w zależności od produktu. Nie da się ukryć, że znacznie więcej wykorzystujemy jej przy hodowli zwierząt niż do uprawy roślin. Wyhodowanie zwierzęcia, to często dłuższy proces niż uprawa rośliny. W tym czasie zwierzę pije wodę oraz karmione jest paszą, do której produkcji także potrzebna jest woda. To wszystko powoduje, że ślad wodny jest znacznie większy.
Czym jest ślad węglowy żywności?
Ślad węglowy, to suma emisji gazów cieplarnianych, które emitujemy my, każda organizacja oraz produkty podczas swojego cyklu życia. Podobnie jak w przypadku śladu wodnego, tak i tutaj mamy wpływ na to jaki ślad węglowy po sobie zostawiamy. Poczynając od tego czy i jakim samochodem jeździmy, a kończąc na tym co kupujemy i kładziemy na naszym talerzu. Według danych zaprezentowanych przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa aż 30% emisji gazów cieplarnianych (spowodowanych działalnością człowieka) powstaje podczas produkcji rolniczej, przy czym znacznie mniej emitowanych jest do atmosfery w trakcie uprawy roślin niż przy produkcji mięsa i produktów odzwierzęcych. Przykładem są największe firmy produkujące mięso i produkty mleczne, które pozostawiają znacznie większy ślad węglowy niż całe kraje, np. Niemcy*.
Jak zmniejszyć nasz ślad wodny i węglowy?
- Jedzmy więcej warzyw, strączków i kasz, zamiast produktów odzwierzęcych – skoro już wiemy, że to właśnie te produkty generują mniejszy ślad wodny i węglowy częściej włączajmy je do diety. Tym bardziej, że są bardzo zdrowe i smaczne.
- Nie wyrzucajmy jedzenia – warto przynajmniej raz w tygodniu zrobić przegląd tego co mamy w lodówce, dzięki temu będziemy wiedzieć, które produkty warto zużyć w pierwszej kolejności. Z resztek warzyw możemy przygotować smaczną sałatkę, zapiekankę lub pizzę. Jeśli zostały nam z obiadu ziemniaki, to doskonale sprawdzą się jako baza na kotlety, kopytka czy babkę ziemniaczaną.
Dzięki temu możemy uratować tysiące drzew, zwierząt i owadów. Oszczędzić hektolitry wody i ograniczyć emisję gazów. Mała zmiana na naszym talerzu może stać się wielką dla naszej planety.
Co możemy jeszcze zrobić?
- Oszczędzajmy wodę w kranie – możemy zacząć od prostych czynności takich jak zakręcanie wody podczas mycia zębów, pranie większej liczby ubrań w jednym cyklu.
- Dajmy drugie życie przedmiotom, których już nie używamy – możemy oddać je znajomym członkom odpowiednich grup na Facebooku, wymienić na inne przedmioty podczas pchlich targów lub sprzedać za pośrednictwem portali sprzedażowych, takich jak OLX, Allegro czy Facebook Marketplace.
- Wybierajmy bardziej ekologiczne środki transportu – samochód możemy zamienić na autobus, rower, hulajnogę czy pieszą wycieczkę.
O tym wszystkim mogą dowiedzieć się dzieci m.in. w ramach kampanii PrzyGotujmy lepszy świat. Więcej informacji dostępnych jest na stronie www.przygotujmylepszyswiat.pl.
Źródło: przygotujmylepszyswiat.pl
Podobne artykuły
- Nowy podręcznik o klimacie
Zespól naukowców z Uniwersytetu Warszawskiego opracował nowy, ciekawy podręcznik o klimacie. Podręcznik dostępny jest zarówno jako książka, jak i zbiór materiałów praktycznych, z których łatwo przygotować ciekawą lekcję. To 306 stron wiedzy o klimacie podanej w przystępny sposób, rozłożonej na 13 lekcji.
Więcej
- Przywrócić zaufanie
Prezydentura Joe Bidena w USA rozpoczęła się od pojednawczych deklaracji i poszukiwania dróg do przywrócenia zaufania do administracji federalnej oraz instytucji prezydenta USA. Czy w zakresie klimatu i energii też nastąpi zmiana?
Więcej
- Obieg Wody w Mieście
Obejrzyj nasz krótki film o wodnej gospodarce obiegu zamkniętego w mieście, aby uzyskać wspaniały obraz edukacyjny i dowiedzieć się więcej o ograniczeniach źródeł słodkiej wody, ekstremalnych sytuacjach spowodowanych zmianą klimatu oraz sposobach inteligentniejszego i bardziej zrównoważonego wykorzystania wody.
Więcej
Podziel się swoją opinią
Wybierz dział
Newsletter
Patronaty
Kalendarium
- PN
- WT
- ŚR
- CZ
- PT
- SO
- ND
Warning: Illegal string offset 'dzien' in /tpl_c/%%58^58D^58DE6355%%kalendarz.tpl.php on line 31
0
Warning: Illegal string offset 'dzien' in /tpl_c/%%58^58D^58DE6355%%kalendarz.tpl.php on line 31
0
Warning: Illegal string offset 'dzien' in /tpl_c/%%58^58D^58DE6355%%kalendarz.tpl.php on line 31
0
Warning: Illegal string offset 'dzien' in /tpl_c/%%58^58D^58DE6355%%kalendarz.tpl.php on line 31
0- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
Projekty
ChronmyKlimat.pl wersja 2.0 – portal na temat zmian klimatu dla społeczeństwa i biznesu. © Copyright Fundacja Instytut na rzecz Ekorozwoju | |
Redakcja: ul. Nabielaka 15 lok. 1, 00-743 Warszawa, tel. +48 +22 8510402, -03, -04, fax +48 +22 8510400, portal@chronmyklimat.pl |
RSS
Polityka prywatności