- Kalendarium
-
Debaty
- Czy Polska będzie "Fit for 55%"?
- Efektywność energetyczna i odnawialne źródła energii w budynku wielorodzinnym
- Gospodarowanie wodą w budynku wielorodzinnym
- Jak przeciwdziałać ubóstwu energetycznemu i zanieczyszczeniom powietrza
- Szanse rozwoju energetyki morskiej w Polsce
- E-mobility – czy tylko samochód elektryczny?
- Zielone finansowanie
- Gospodarka o obiegu zamkniętym
- Czy planowanie przestrzenne w Polsce da się naprawić?
- Czy transformacja energetyczna w Polsce oznacza wzrost bezrobocia?
- Roślinność na wokół i w budynku wielorodzinnym
- Fundusze unijne na gospodarkę niskoemisyjną
- Ekologia w modzie i tekstyliach
- Seminarium naukowe: Co ekstremalne zjawiska pogodowe mówią nam o zmianach klimatu?
- Woda w mieście - jak ją zagospodarować
- Senior czuje dobry klimat
- Przyszłość ciepłownictwa w Polsce
- Jak zmniejszyć ubóstwo energetyczne?
- Jak osiągnąć neutralny dla klimatu transport w ciągu najbliższych 30 lat?
- Jaki rynek pracy po węglu?
- Czy polska gospodarka może działać bez węgla?
- Jaką energetykę warto dotować?
- Dlaczego węgiel tanieje?
- Zielone miejsca pracy
- Miasto bez samochodu?
- Śląsk - co po węglu?
- Ustawa o energetyce odnawialnej
- Ile powinien kosztować prąd
- Szczyt klimatyczny w Limie
- Węgiel a zdrowie
- Efektywność szansą dla gospodarki
- Energetyka rozproszona
- Polska wobec celów 2030
- Biblioteka
- Wideo
- Patronaty
- Projekty
- O serwisie
- Opinie
Publikacje
„We Unite” - ku lepszemu systemowi żywienia i hodowli (20855)
2019-06-24Drukuj
Dwunastominutowy film „We Unite” jest oknem na życie dwóch rolników ekologicznych i powodów, dla których dołączają do corocznej demonstracji „Jesteśmy najedzeni” w Niemczech. Wraz z setkami innych rolników kierują swoje ciągniki do serca Berlina, gdzie łączą się z tysiącami obywateli domagających się lepszego systemu żywności i rolnictwa dla wszystkich.
Carlo Horn i Hanna Erz opowiadają o tym, dlaczego uprawiają organicznie, o wpływie na gleby i plony, a także o tym, jak nawet w czasach suszy są w stanie zbierać plony. Podkreślają potrzebę zrównoważonych systemów żywnościowych, które dają rolnikom dostęp do ziemi, chronią środowisko, płacą uczciwe ceny i zapewniają dobre jedzenie dla wszystkich.
Dostęp do ziemi
Liczba rolników na całym świecie maleje. Trwa globalny proces konsolidacji, w ramach którego operacje na dużą skalę przejmują coraz więcej gruntów. Gromadzenie ziemi i trudności z dostępem do ziemi wymuszają na rolnictwie małe i średnie gospodarstwa rolne, o czym Carlo mówi z własnego doświadczenia.
Co z oczu to z serca
Mniej rolników oznacza również mniejsze możliwości interakcji z mężczyznami i kobietami, takimi jak Carlo i Hanna, którzy uprawiają nasze jedzenie. Nie zawsze jesteśmy świadomi wyzwań stojących przed rolnikami i tego, jak możemy ich wspierać. Hanna mówi o sprzedaży swoich produktów bezpośrednio ze swojego gospodarstwa rolnego i jak to jest świetny sposób dla konsumentów, aby wspierać rolników.
Nakarm glebę, nakarm roślinę
Carlo i Hanna uważają, że dobre traktowanie gleby jest kluczowe dla produkcji zdrowej żywności. Żaden z nich nie stosuje środków chemicznych, które zanieczyszczają glebę. Hanna mówi nam, że dbając o glebę, udaje jej się uzyskać dobry plon. Carlo mówi o tym, że pomimo suszy w zeszłym roku, wciąż był w stanie zbierać plony z powodu stosowanych przez niego praktyk rolnictwa ekologicznego.
Publiczne pieniądze na uszkodzone towary
Według najnowszego globalnego sprawozdania z oceny IPBES na temat różnorodności biologicznej i usług ekosystemowych, wsparcie finansowe w krajach OECD (2015) dla rolnictwa, które jest potencjalnie szkodliwe dla środowiska, szacuje się na 100 miliardów dolarów. To samo badanie mówi, że rolnictwo ekologiczne i praktyki agroekologiczne mogą odgrywać ważną rolę w osiągnięciu zrównoważonych systemów żywnościowych, których przyjmowanie może być wspierane przez decydentów. Carlo mówi o potrzebie wydawania publicznych pieniędzy na dobra publiczne, takie jak polityka ochrony bioróżnorodności i przyczyniania się do dobrego zdrowia i dobrego samopoczucia dla wszystkich.
Dobre jedzenie dla wszystkich
Mamy fakty. Teraz potrzebujemy akcji. Carlo i Hanna dzielą się swoimi nadziejami na przyszłość i wzywają rolników i obywateli do zjednoczenia się w kształtowaniu systemu żywnościowego, który chroni gleby i chroni bioróżnorodność. System żywnościowy, który płaci rolnikom i rolnikom uczciwe ceny i nie tylko karmi ludzi, ale je odżywia.
Właściwie rolnictwo może zapewnić dobrą żywność dla wszystkich, generować godziwe dochody i chronić środowisko.
Film jest elementem projektu Make Europe Sustainable for All współfinansowanego przez Komisję Europejską. www.makeeuropesustainableforall.org
Podziel się swoją opinią
Newsletter
Patronaty
Kalendarium
- PN
- WT
- ŚR
- CZ
- PT
- SO
- ND
Warning: Illegal string offset 'dzien' in /tpl_c/%%58^58D^58DE6355%%kalendarz.tpl.php on line 31
0
Warning: Illegal string offset 'dzien' in /tpl_c/%%58^58D^58DE6355%%kalendarz.tpl.php on line 31
0
Warning: Illegal string offset 'dzien' in /tpl_c/%%58^58D^58DE6355%%kalendarz.tpl.php on line 31
0
Warning: Illegal string offset 'dzien' in /tpl_c/%%58^58D^58DE6355%%kalendarz.tpl.php on line 31
0- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
Projekty
ChronmyKlimat.pl wersja 2.0 – portal na temat zmian klimatu dla społeczeństwa i biznesu. © Copyright Fundacja Instytut na rzecz Ekorozwoju | |
Redakcja: ul. Nabielaka 15 lok. 1, 00-743 Warszawa, tel. +48 +22 8510402, -03, -04, fax +48 +22 8510400, portal@chronmyklimat.pl |
RSS
Polityka prywatności