- Kalendarium
-
Debaty
- Czy Polska będzie "Fit for 55%"?
- Efektywność energetyczna i odnawialne źródła energii w budynku wielorodzinnym
- Gospodarowanie wodą w budynku wielorodzinnym
- Jak przeciwdziałać ubóstwu energetycznemu i zanieczyszczeniom powietrza
- Szanse rozwoju energetyki morskiej w Polsce
- E-mobility – czy tylko samochód elektryczny?
- Zielone finansowanie
- Gospodarka o obiegu zamkniętym
- Czy planowanie przestrzenne w Polsce da się naprawić?
- Czy transformacja energetyczna w Polsce oznacza wzrost bezrobocia?
- Roślinność na wokół i w budynku wielorodzinnym
- Fundusze unijne na gospodarkę niskoemisyjną
- Ekologia w modzie i tekstyliach
- Seminarium naukowe: Co ekstremalne zjawiska pogodowe mówią nam o zmianach klimatu?
- Woda w mieście - jak ją zagospodarować
- Senior czuje dobry klimat
- Przyszłość ciepłownictwa w Polsce
- Jak zmniejszyć ubóstwo energetyczne?
- Jak osiągnąć neutralny dla klimatu transport w ciągu najbliższych 30 lat?
- Jaki rynek pracy po węglu?
- Czy polska gospodarka może działać bez węgla?
- Jaką energetykę warto dotować?
- Dlaczego węgiel tanieje?
- Zielone miejsca pracy
- Miasto bez samochodu?
- Śląsk - co po węglu?
- Ustawa o energetyce odnawialnej
- Ile powinien kosztować prąd
- Szczyt klimatyczny w Limie
- Węgiel a zdrowie
- Efektywność szansą dla gospodarki
- Energetyka rozproszona
- Polska wobec celów 2030
- Biblioteka
- Wideo
- Patronaty
- Projekty
- O serwisie
- Opinie
Aktualności
Branża żywieniowa bardziej eko? (19119)
EurActiv.pl2015-12-03
Drukuj
Koncerny Unilever i Mars – chcą poprawić ekologiczność swoich przedsięwzięć. Przejdą na energię odnawialną, ale dopiero za 25 lat.
Plany Marsa i Unilevera wpisują się w szerszy trend. Zgodnie z danymi Europejskiej Agencji ds. Środowiska (EEA), branża żywieniowa od 1990 r. zmniejszyła emisje dwutlenku węgla o 22 proc., a zużycie paliw – o 65 proc.
Poprawa w branży
Większość oszczędności, według EEA, wynika z poprawy wydajności w procesie produkcyjnym. Branża przechodzi także stopniowo na czystsze formy generowania energii, zastępując węgiel gazem ziemnym, a także, choć w mniejszym stopniu, przechodząc na surowce odnawialne.
W lipcu br. organizacja branżowa FoodDrinkEurope opublikowała sondaż przeprowadzony wśród swoich członków. Wynika z niego, że 90 proc. z nich przynajmniej w części korzysta z energii wytworzonej ze źródeł odnawialnych.
Głównym źródłem jest biomasa, jako że produkcja żywności i napojów wytwarza duże ilości odpadów biologicznych. Zgodnie z informacjami Komisji Europejskiej, każda tona bioodpadów może dać od 100 do 200 m3 biogazu do wykorzystania w generowaniu energii.
Biomasa i emisje
Lars Hoelgaard, b. wiceszef dyrekcji generalnej ds. rolnictwa i rozwoju obszarów wiejskich (DG AGRI) w KE (obecnie w FarmEurope), tłumaczy przechodzenie branży na energię odnawialną wymogami europejskiego prawa klimatycznego. „Niektóre z największych firm w branży żywieniowej, jak np. wielkie rzeźnie czy farmy mleczne podlegają ograniczeniom emisji nałożonymi przez Europejski System Handlu Emisjami (ETS)” – wyjaśnia Hoelgaard.
Mars i Unilever postanowiły pójść o krok dalej i zacząć produkować 100 proc. niezbędnej im energii z surowców odnawialnych. Część europejskich fabryk Marsa już teraz osiągnęło ten wynik – wykorzystują zużytą wodę i odpady do generacji biogazu, który pokrywa całe ich zapotrzebowanie – choć przeniesienie tego wyniku na poziom ogólnoświatowy jeszcze potrwa.
Plany firm
Juan Manuel Bañez Romero, odpowiedzialny za relacje z europejskimi rządami w Marsie, wyjaśnia, że firma „chce zredukować naszą zależność od paliw kopalnych i zmniejszyć emisje z naszych działań o 100 proc. do roku 2040”. Bañez Romero tłumaczy ponadto, że wykorzystanie biogazu generowanego z odpadów produkcyjnych pomogło zmniejszyć produkcję metanu w fabrykach „o ok. 3 proc. w skali roku”.
Natomiast Nestlé, inny z koncernów w branży, chce także się skupić na minimalizowaniu ilości odpadów – zwłaszcza tych nienadających się do produkcji energii - generowanych przez fabryki należące do firmy. W przypadkach, kiedy już pojawią się odpady, których nie da się wykorzystać do produkcji energii, szwajcarska firma zamierza przetworzyć je do „wykorzystania np. jako paszy dla zwierząt czy użyźniania ziemi” – stwierdził Pascal Gréverath z Nestlé, który także przewodniczy komisji ds. zrównoważonego rozwoju w FoodDrinkEurope.
Zagrożenie z biopaliw
Jednak organizacje ekologiczne pozostają sceptycznie nastawione do planów koncernów. Ever Mitchell z NGO Food and Water Europe tłumaczy, że biomasa „nie jest magicznym rozwiązaniem” kwestii energetycznych. Ostrzega przed paliwami pochodzenia biologicznego, zwłaszcza biopaliwami. „Wykorzystywanie jedzenia do produkcji energii w sytuacji głodu na świecie budzi moralne wątpliwości” – powiedział Mitchell.
Ponadto samo spalanie bioproduktów nie jest przez Mitchella postrzegane jako właściwe rozwiązanie. „Spalanie odpadów nie jest równoznaczne z ich wyeliminowaniem z procesu produkcyjnego”. Zwrócił także uwagę, że może ono generować emisje, jeżeli nie jest przeprowadzane w odpowiedni sposób – choć mniej niż wygenerowałoby składowanie tych odpadów na wysypiskach.
Odpowiedzi na zagrożenie
Firmy są jednak świadome tych zagrożeń. Brytyjsko-holenderski koncern Unilever namawia rządy państw na świecie na prowadzenie ocen środowiskowych co do wykorzystania biologicznych źródeł energii, tak by nie szkodziły one środowisku.
Mars z kolei zbudował w USA farmę wiatrową o powierzchni porównywalnej z powierzchnią Paryża. Zaspokaja ona potrzeby energetyczne wszystkich 70 fabryk Marsa w Stanach Zjednoczonych. „Jesteśmy pierwszą firmą w branży, która zasilała wszystkie swoje amerykańskie fabryki za pomocą energii odnawialnej” – podkreśla Bañez Romero.
Unilever także chce przejść na energię odnawialną. Fabryki firmy w Europie już to zrobiły, a teraz firma stara się rozciągnąć tę politykę na cały świat. W przeciwieństwie do Marsa jednak, Unilever nie wyznaczył konkretnej daty, do której chce osiągnąć ten cel.
źródło: EurActiv.pl
www.euractiv.pl
Podziel się swoją opinią
Wybierz dział
Newsletter
Patronaty
Kalendarium
- PN
- WT
- ŚR
- CZ
- PT
- SO
- ND
Warning: Illegal string offset 'dzien' in /tpl_c/%%58^58D^58DE6355%%kalendarz.tpl.php on line 31
0
Warning: Illegal string offset 'dzien' in /tpl_c/%%58^58D^58DE6355%%kalendarz.tpl.php on line 31
0
Warning: Illegal string offset 'dzien' in /tpl_c/%%58^58D^58DE6355%%kalendarz.tpl.php on line 31
0
Warning: Illegal string offset 'dzien' in /tpl_c/%%58^58D^58DE6355%%kalendarz.tpl.php on line 31
0- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
Projekty
ChronmyKlimat.pl wersja 2.0 – portal na temat zmian klimatu dla społeczeństwa i biznesu. © Copyright Fundacja Instytut na rzecz Ekorozwoju | |
Redakcja: ul. Nabielaka 15 lok. 1, 00-743 Warszawa, tel. +48 +22 8510402, -03, -04, fax +48 +22 8510400, portal@chronmyklimat.pl |
RSS
Polityka prywatności