- Kalendarium
-
Debaty
- Czy Polska będzie "Fit for 55%"?
- Efektywność energetyczna i odnawialne źródła energii w budynku wielorodzinnym
- Gospodarowanie wodą w budynku wielorodzinnym
- Jak przeciwdziałać ubóstwu energetycznemu i zanieczyszczeniom powietrza
- Szanse rozwoju energetyki morskiej w Polsce
- E-mobility – czy tylko samochód elektryczny?
- Zielone finansowanie
- Gospodarka o obiegu zamkniętym
- Czy planowanie przestrzenne w Polsce da się naprawić?
- Czy transformacja energetyczna w Polsce oznacza wzrost bezrobocia?
- Roślinność na wokół i w budynku wielorodzinnym
- Fundusze unijne na gospodarkę niskoemisyjną
- Ekologia w modzie i tekstyliach
- Seminarium naukowe: Co ekstremalne zjawiska pogodowe mówią nam o zmianach klimatu?
- Woda w mieście - jak ją zagospodarować
- Senior czuje dobry klimat
- Przyszłość ciepłownictwa w Polsce
- Jak zmniejszyć ubóstwo energetyczne?
- Jak osiągnąć neutralny dla klimatu transport w ciągu najbliższych 30 lat?
- Jaki rynek pracy po węglu?
- Czy polska gospodarka może działać bez węgla?
- Jaką energetykę warto dotować?
- Dlaczego węgiel tanieje?
- Zielone miejsca pracy
- Miasto bez samochodu?
- Śląsk - co po węglu?
- Ustawa o energetyce odnawialnej
- Ile powinien kosztować prąd
- Szczyt klimatyczny w Limie
- Węgiel a zdrowie
- Efektywność szansą dla gospodarki
- Energetyka rozproszona
- Polska wobec celów 2030
- Biblioteka
- Wideo
- Patronaty
- Projekty
- O serwisie
- Opinie
Polecane publikacje
Poldanor i Prime Food z zerowym śladem węglowym (17231)
2014-05-08Drukuj
Spółki Poldanor i Prime Food otrzymały certyfikat „Carbon Neutral Company” przyznany przez niemiecką firmę audytorską Tüv Rheinland Energie und Umwelt GmbH. Przyznanie certyfiktu oznacza, że w 2013 roku, w całym procesie produkcyjnym obu firm emisja netto gazów cieplarnianych (CO2e) na 1 kg wyprodukowanego mięsa została zredukowana do zera.
W dobie narastającego globalnego kryzysu ekologicznego coraz więcej uwagi poświęca się zagadnieniom wielkotowarowego chowu zwierząt i produkcji mięsa oraz wpływowi tego sektora na środowisko naturalne. Według ekspertów spożycie mięsa wzrośnie w najbliższych latach nawet o kilkadziesiąt procent. Z związku z tym coraz mocniej akceptowana jest potrzeba przejścia na bardziej zrównoważony rozwój sektora rolno-spożywczego. W tej dziedzinie spółki Poldanor i Prime Food wyznaczają trendy osiągając tzw. zerowy ślad węglowy.
– Nasze firmy udowadniają, że duże i efektywne przedsiębiorstwa stanowią i będą stanowić niezwykle istotny element zrównoważonego rozwoju rolnictwa w naszym kraju poprzez rozwój źródeł energii odnawialnej oraz istotny wkład w redukcję emisji gazów cieplarnianych – mówi Grzegorz Brodziak, prezes Zarządu Poldanor SA.
Ślad węglowy (ang. carbon footprint) definiowany jest jako całkowita ilość emisji gazów cieplarnianych wytworzonych w trakcie procesu produkcyjnego. Ekwiwalent dwutlenku węgla (CO2e) pozwala ocenić stopień ingerencji w środowisko spowodowany wytworzeniem danego produktu. Certyfikat otrzymany przed Poldanor i Prime Food potwierdza, że cały proces produkcyjny w obu spółkach – od produkcji roślinnej i paszy, poprzez chów świń, produkcję biogazu do produkcji mięsa - przebiega w sposób kontrolowany i neutralny dla środowiska. Dziękli temu emisja netto gazów cieplarnianych (CO2e) na 1 kg wyprodukowanego mięsa zredukowana została w 2013 do zera. Było to w dużej mierze możliwe dzięki redukcji emisji gazów osiąganej przez osiem biogazowni Poldanor, które w całości zneutralizowały emisje związane z podstawową produkcją obu spółek. Obecnie w branży mięsnej średni ślad węglowy kształtuje się na poziomie o 5,5 kg CO2e/kg mięsa.
– Prime Food to pierwszy zakład mięsny w Polsce, który ustalił ślad węglowy w całym swoim łańcuchu produkcji i zadeklarował neutralność dla środowiska. Nasza koncepcja „od pola do stołu” to system gwarantujący najwyższą jakość i bezpieczeństwo zdrowotne naszych produktów, jak i możliwość monitorowania wpływu na środowisko całego procesu produkcyjnego – powiedział Paweł Nowak, Prezes Zarządu Prime Food sp. z o.o.
Poldanor i Prime Food to spółki duńskiej grupy Axzon, która jest zorientowana na zrównoważoną i komplementarną produkcję rolną, realizującej koncepcję „od pola do stołu”. Podstawą działalności firmy Poldanor jest chów trzody chlewnej, produkcja rolna pokrywająca wewnętrzne zapotrzebowanie na paszę oraz produkcja biogazu i energii ze źródeł odnawialnych. Spółka Prime Food zajmuje się natomiast ubojem żywca i produkcją wyrobów mięsnych. Ścisła współpraca pomiędzy wszystkimi członkami grupy daje unikalną możliwość zarządzania jakością produkcji oraz jej wpływem na środowisko naturalne.
ChronmyKlimat.pl
Podziel się swoją opinią
Za treść materiału odpowiada wyłącznie Fundacja – Instytut na Rzecz Ekorozwoju
Newsletter
Patronaty
Kalendarium
- PN
- WT
- ŚR
- CZ
- PT
- SO
- ND
Warning: Illegal string offset 'dzien' in /tpl_c/%%58^58D^58DE6355%%kalendarz.tpl.php on line 31
0
Warning: Illegal string offset 'dzien' in /tpl_c/%%58^58D^58DE6355%%kalendarz.tpl.php on line 31
0
Warning: Illegal string offset 'dzien' in /tpl_c/%%58^58D^58DE6355%%kalendarz.tpl.php on line 31
0
Warning: Illegal string offset 'dzien' in /tpl_c/%%58^58D^58DE6355%%kalendarz.tpl.php on line 31
0- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
Projekty
ChronmyKlimat.pl wersja 2.0 – portal na temat zmian klimatu dla społeczeństwa i biznesu. © Copyright Fundacja Instytut na rzecz Ekorozwoju | |
Redakcja: ul. Nabielaka 15 lok. 1, 00-743 Warszawa, tel. +48 +22 8510402, -03, -04, fax +48 +22 8510400, portal@chronmyklimat.pl |
RSS
Polityka prywatności