- Kalendarium
-
Debaty
- Czy Polska będzie "Fit for 55%"?
- Efektywność energetyczna i odnawialne źródła energii w budynku wielorodzinnym
- Gospodarowanie wodą w budynku wielorodzinnym
- Jak przeciwdziałać ubóstwu energetycznemu i zanieczyszczeniom powietrza
- Szanse rozwoju energetyki morskiej w Polsce
- E-mobility – czy tylko samochód elektryczny?
- Zielone finansowanie
- Gospodarka o obiegu zamkniętym
- Czy planowanie przestrzenne w Polsce da się naprawić?
- Czy transformacja energetyczna w Polsce oznacza wzrost bezrobocia?
- Roślinność na wokół i w budynku wielorodzinnym
- Fundusze unijne na gospodarkę niskoemisyjną
- Ekologia w modzie i tekstyliach
- Seminarium naukowe: Co ekstremalne zjawiska pogodowe mówią nam o zmianach klimatu?
- Woda w mieście - jak ją zagospodarować
- Senior czuje dobry klimat
- Przyszłość ciepłownictwa w Polsce
- Jak zmniejszyć ubóstwo energetyczne?
- Jak osiągnąć neutralny dla klimatu transport w ciągu najbliższych 30 lat?
- Jaki rynek pracy po węglu?
- Czy polska gospodarka może działać bez węgla?
- Jaką energetykę warto dotować?
- Dlaczego węgiel tanieje?
- Zielone miejsca pracy
- Miasto bez samochodu?
- Śląsk - co po węglu?
- Ustawa o energetyce odnawialnej
- Ile powinien kosztować prąd
- Szczyt klimatyczny w Limie
- Węgiel a zdrowie
- Efektywność szansą dla gospodarki
- Energetyka rozproszona
- Polska wobec celów 2030
- Biblioteka
- Wideo
- Patronaty
- Projekty
- O serwisie
- Opinie
Polecane publikacje
ONZ: chroń klimat – odstaw mięso (19066)
2015-10-27Drukuj
Przyzwyczajenia żywieniowe należą do najgłębiej wdrukowanych w naszą naturę. Okazuje się, że uratować świat może tylko fundamentalna zmiana naszej diety.
Wpływ na emisję CO2 miłośników mięsnej diety jest dwukrotnie wyższy niż wegetarian – dowiodło badanie diety ok. 60 tys Brytyjczyków przeprowadzone przez Uniwersytet Oksfordzki. Hodowla wołowiny wymaga 28 razy więcej ziemi niż wieprzowiny i aż 160 razy więcej niż w przypadku ziemniaków czy zboża!
Jeśli chcemy żyć w świecie bez głodu, problemów paliwowych i najostrzejszych efektów zmian klimatu powinniśmy już dziś przestawić się na dietę wegetariańską – czytamy w raporcie przygotowanym przez United Nations Environment Programme‘s (UNEP) pt. „Oszacowanie zmian środowiska pod wpływem konsumpcji i produkcji”
Za 35 lat będzie nas więcej o ponad 2 miliardy. Nasz apetyt na mięso i produkty mleczne jest daleki od zrównoważenia – czytamy w raporcie. „Wpływ rolnictwa na środowisko wzrośnie znacząco z powodu wzrostu populacji spożywającej przetwory pochodząc z hodowli zwierząt. W przeciwieństwie do paliw kopalnych nie ma alternatywy dla żywności. Główny autor opracowania prof. Edgar Hertwich mówi: „produkty pochodzenie zwierzęcego wywołują większe zniszczenie środowiska niż wydobycie i przetwarzanie minerałów wykorzystywanych w budownictwie: cementu, metalu czy plastiku. Produkcja biomasy i pasz dla zwierząt jest równie szkodliwa co spalanie paliw kopalnych.
Światowa emisja CO2 pochodząca z sektora rolniczego na świecie jest wyższa od emisji pochodzących ze spalania w sektorze transportowym i tylko nieco niższa od emisji przemysłowych.
Ernst von Weizsaecker, który współtworzył raport powiedział: „rosnąca zamożność społeczności świata sprawia, że rośnie spożycie mięsa i produktów mlecznych. Zwierzęta hodowlane spożywają obecnie większość produkowanych na świecie plonów wpływając na zużycie wody, nawozów i pestycydów.
Achim Steiner, dyrektor UNEP dodaje: wobec rosnącej liczby ludzi, ich zamożność i walki z ubóstwem najważniejszym wyzwaniem, przed którym stoją rządy państw jest doprowadzenie do sytuacji w której dalszy wzrost nie będzie wywoływał zniszczenia środowiska. Obecnie podwojenie się zamożności przekłada się na 80% wzrost zniszczenia środowiska.
Autorzy panelu wymieniają najważniejsze wyzwania środowiskowe stojące przed rządami państw: zmiany klimatu, nadmierna zużycie nawozów azotowych i fosforowych, przełowienie łowisk, nadmierną eksploatację lasów, brak wody pitnej i zatruci powietrza w miastach i miejscach pracy.
Rolnictwo, a w szczególności wytwarzanie mięsa i produktów mlecznych pochłania aż 70% światowej konsumpcji wody, 38% terenów pod uprawę i emituje 19% światowego CO2.
Raport Food and Agriculture Organisation (FAO) podaje, że aby wyżywić rosnącą populację świata w roku 2050 produkcja żywności będzie musiała wzrosnąć aż o 70%! Zdaniem autorów raportu nie da się tego osiągnąć zwiększając plony z hektara. Przyrost populacji będzie zbyt gwałtowny.
Piotr Siergiej, ChronmyKLimat.pl, na podst. guardian.com
Podziel się swoją opinią
Newsletter
Patronaty
Kalendarium
- PN
- WT
- ŚR
- CZ
- PT
- SO
- ND
Warning: Illegal string offset 'dzien' in /tpl_c/%%58^58D^58DE6355%%kalendarz.tpl.php on line 31
0
Warning: Illegal string offset 'dzien' in /tpl_c/%%58^58D^58DE6355%%kalendarz.tpl.php on line 31
0
Warning: Illegal string offset 'dzien' in /tpl_c/%%58^58D^58DE6355%%kalendarz.tpl.php on line 31
0
Warning: Illegal string offset 'dzien' in /tpl_c/%%58^58D^58DE6355%%kalendarz.tpl.php on line 31
0- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
Projekty
ChronmyKlimat.pl wersja 2.0 – portal na temat zmian klimatu dla społeczeństwa i biznesu. © Copyright Fundacja Instytut na rzecz Ekorozwoju | |
Redakcja: ul. Nabielaka 15 lok. 1, 00-743 Warszawa, tel. +48 +22 8510402, -03, -04, fax +48 +22 8510400, portal@chronmyklimat.pl |
RSS
Polityka prywatności