- Kalendarium
-
Debaty
- Czy Polska będzie "Fit for 55%"?
- Efektywność energetyczna i odnawialne źródła energii w budynku wielorodzinnym
- Gospodarowanie wodą w budynku wielorodzinnym
- Jak przeciwdziałać ubóstwu energetycznemu i zanieczyszczeniom powietrza
- Szanse rozwoju energetyki morskiej w Polsce
- E-mobility – czy tylko samochód elektryczny?
- Zielone finansowanie
- Gospodarka o obiegu zamkniętym
- Czy planowanie przestrzenne w Polsce da się naprawić?
- Czy transformacja energetyczna w Polsce oznacza wzrost bezrobocia?
- Roślinność na wokół i w budynku wielorodzinnym
- Fundusze unijne na gospodarkę niskoemisyjną
- Ekologia w modzie i tekstyliach
- Seminarium naukowe: Co ekstremalne zjawiska pogodowe mówią nam o zmianach klimatu?
- Woda w mieście - jak ją zagospodarować
- Senior czuje dobry klimat
- Przyszłość ciepłownictwa w Polsce
- Jak zmniejszyć ubóstwo energetyczne?
- Jak osiągnąć neutralny dla klimatu transport w ciągu najbliższych 30 lat?
- Jaki rynek pracy po węglu?
- Czy polska gospodarka może działać bez węgla?
- Jaką energetykę warto dotować?
- Dlaczego węgiel tanieje?
- Zielone miejsca pracy
- Miasto bez samochodu?
- Śląsk - co po węglu?
- Ustawa o energetyce odnawialnej
- Ile powinien kosztować prąd
- Szczyt klimatyczny w Limie
- Węgiel a zdrowie
- Efektywność szansą dla gospodarki
- Energetyka rozproszona
- Polska wobec celów 2030
- Biblioteka
- Wideo
- Patronaty
- Projekty
- O serwisie
- Opinie
Polecane publikacje
Adaptacja: Francuzi szukają nowych odmian winogron (19033)
2015-10-20Drukuj
Winnica u stóp XV-wiecznego Château de Corcelles, Beaujolais, Francja. Fot. PRORenaud Camus, flickr, (CC BY 2.0)
Opublikowany niedawno raport nt. wpływu zmian klimatu na winnice wzbudził strach wśród francuskich producentów wina.
Jak pisaliśmy niedawno na portalu, wzrost temperatur ma zagrozić produkcji w takich sztandarowych winnych regionach Francji, jak Bordeaux, Sauternes, Coteaux-du-Layon, czy Jurançon.
Negatywne efekty poczuło też Beaujolais, obszar w środkowej Francji, skąd pochodzi rodzaj czerwonego wina burgundzkiego o tej samej nazwie. Zbiory tamtejszych winogron w tym roku spadły o jedną czwartą na skutek niespodziewanie suchego roku (trzeci najcieplejszy lipiec od 1900 r., połowa średnich opadów).
Winiarze jednak się nie poddają. Skorzystają z usług swojego własnego centrum badawczego Sicarex. Naukowcy Sicarexu mają przebadać wybrane winogrona z tegorocznych zbiorów i odkryć, które odmiany najlepiej zniosły suszę.
Nie tylko straty
Susza miała również pewne pozytywne efekty. Dzięki wysokim temperaturom winogrona dojrzały wcześniej i zbiory rozpoczęły się pod koniec sierpnia, a nie w drugiej połowie września, jak zazwyczaj.
Jak wskazuje dyrektor Sicarexu Bertrand Chatelet:
– W północnych winnicach, takich jak winnice Beaujolais, winogrona dotychczas były narażone na choroby związane z wilgocią. Tegoroczna susza je przed tym uchroniła.
Chatelet jednak przyznaje, że w przyszłości okresy suszy mogą być bardziej szkodliwe.
Głównym szczepem winogron w Beaujolais jest Gamay. Tamtejsi producenci wina szukają teraz takich jego odmian, które będą w stanie przetrwać zmienne okresy gwałtownych opadów i susz – oraz będą dawały wino o odpowiednim smaku. Powinny mieć grubą skórkę oraz luźne kiście, co będzie je chroniło przed gniciem. Na razie nie udało się jeszcze takich znaleźć.
Poza Beaujolais
Także poza Beaujolais trwają prace nad bardziej odpornymi winogronami. Krajowy Instytut Badań Rolnych (INRA) prowadzi program LACCAVE badający sposoby dostosowania winnic do zmiennych warunków klimatycznych.
Wyzwaniem pozostaje mieszanie szczepów.
– W przypadku win z Beaujolais jest to dopuszczalne, jako że one same są mieszanką kilku szczepów, ale w przypadku winiarzy np. z Burgundii, którzy od pokoleń produkują wino z pojedynczego szczepu, pinot noir, dostosowanie winogron do warunków klimatycznych nie jest takie łatwe – tłumaczy Herve Quenol, szef badań w Krajowym Centrum Badań Naukowych (CNRS), także zajmujący się tym zagadnieniem.
Opracowanie i wytłuszczenia: Marta Śmigrowska. Źródło: Euractiv.pl
Podobne artykuły
- Prognozy IPCC dla Polski i regionu. Cz. 1: Upały i zdrowie Polaków
W cyklu „Prognozy IPCC dla Polski i regionu” omawiamy zmiany klimatu w obecnym stuleciu i potrzeby adaptacyjne w poszczególnych dziedzinach życia. Dziś zagrożenia dla zdrowia Polaków i zmiany konieczne w służbie zdrowia.
Więcej
- Zmiany klimatu w Polsce – czy jesteśmy przygotowani?
Wszystko wskazuje na to, że rok 2015 będzie najcieplejszy w historii pomiarów. W Polsce zapamiętamy go jako rok, w którym poziom wody w Wiśle opadł do poziomu najniższego od ponad 200 lat.
Więcej
- Czy globalne ocieplenie zrujnuje europejskie winiarnie?
Jeżeli nie uda się powstrzymać globalnego ocieplenia, gwałtownie zmienią się wzorce upraw w Europie. To mogą być ostatnie lata, by napić się burgunda czy tokaju. Będziemy pić wino brytyjskie... i polskie.
Więcej
Podziel się swoją opinią
Newsletter
Patronaty
Kalendarium
- PN
- WT
- ŚR
- CZ
- PT
- SO
- ND
Warning: Illegal string offset 'dzien' in /tpl_c/%%58^58D^58DE6355%%kalendarz.tpl.php on line 31
0
Warning: Illegal string offset 'dzien' in /tpl_c/%%58^58D^58DE6355%%kalendarz.tpl.php on line 31
0
Warning: Illegal string offset 'dzien' in /tpl_c/%%58^58D^58DE6355%%kalendarz.tpl.php on line 31
0
Warning: Illegal string offset 'dzien' in /tpl_c/%%58^58D^58DE6355%%kalendarz.tpl.php on line 31
0- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
Projekty
ChronmyKlimat.pl wersja 2.0 – portal na temat zmian klimatu dla społeczeństwa i biznesu. © Copyright Fundacja Instytut na rzecz Ekorozwoju | |
Redakcja: ul. Nabielaka 15 lok. 1, 00-743 Warszawa, tel. +48 +22 8510402, -03, -04, fax +48 +22 8510400, portal@chronmyklimat.pl |
RSS
Polityka prywatności