- Kalendarium
-
Debaty
- Czy Polska będzie "Fit for 55%"?
- Efektywność energetyczna i odnawialne źródła energii w budynku wielorodzinnym
- Gospodarowanie wodą w budynku wielorodzinnym
- Jak przeciwdziałać ubóstwu energetycznemu i zanieczyszczeniom powietrza
- Szanse rozwoju energetyki morskiej w Polsce
- E-mobility – czy tylko samochód elektryczny?
- Zielone finansowanie
- Gospodarka o obiegu zamkniętym
- Czy planowanie przestrzenne w Polsce da się naprawić?
- Czy transformacja energetyczna w Polsce oznacza wzrost bezrobocia?
- Roślinność na wokół i w budynku wielorodzinnym
- Fundusze unijne na gospodarkę niskoemisyjną
- Ekologia w modzie i tekstyliach
- Seminarium naukowe: Co ekstremalne zjawiska pogodowe mówią nam o zmianach klimatu?
- Woda w mieście - jak ją zagospodarować
- Senior czuje dobry klimat
- Przyszłość ciepłownictwa w Polsce
- Jak zmniejszyć ubóstwo energetyczne?
- Jak osiągnąć neutralny dla klimatu transport w ciągu najbliższych 30 lat?
- Jaki rynek pracy po węglu?
- Czy polska gospodarka może działać bez węgla?
- Jaką energetykę warto dotować?
- Dlaczego węgiel tanieje?
- Zielone miejsca pracy
- Miasto bez samochodu?
- Śląsk - co po węglu?
- Ustawa o energetyce odnawialnej
- Ile powinien kosztować prąd
- Szczyt klimatyczny w Limie
- Węgiel a zdrowie
- Efektywność szansą dla gospodarki
- Energetyka rozproszona
- Polska wobec celów 2030
- Biblioteka
- Wideo
- Patronaty
- Projekty
- O serwisie
- Opinie
Aktualności
Urban farming alternatywą dla tradycyjnego rolnictwa (18770)
Ewa Szekalska, Teraz-środowisko2015-08-11
Drukuj
Urban farming, czyli uprawa żywności w miastach, zyskuje na świecie coraz większą popularność. Rozwiązuje problem braku zieleni, nie obciąża zbytnio środowiska, pozwala też zacieśniać więzi międzyludzkie.
Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa szacuje, że około 800 mln osób na całym świecie hoduje warzywa i owoce lub zwierzęta w miastach. Takich miejskich mikrofarm powstaje na świecie coraz więcej – trend jest widoczny zwłaszcza w USA, choć również w Kanadzie, Chinach, Niemczech czy Holandii.
Jedzenie wyhodowane w miastach ma wiele zalet. Po pierwsze, ponieważ wyrasta tam, gdzie jest spożywane, jego cena może być niższa niż w supermarkecie, który nie zawsze współpracuje z lokalnymi dostawcami (w cenę nie są więc wliczone m.in. koszty transportu). Z tego samego powodu warzywa i owoce wyhodowane w mieście będą też świeższe. Nie należy też zapominać o emisjach, np. związanych z transportem, które w tym przypadku nie powstają.
Poza tym farmy miejskie, mimo stosunkowo niewielkich rozmiarów, są bardzo wydajne (wg FAO nawet 15 razy bardziej niż gospodarstwa wiejskie). Po pierwsze, w miastach nie ma naturalnych szkodników, z którymi tradycyjni hodowcy żywności zazwyczaj muszą walczyć. Po drugie, „miejscy rolnicy” mogą doglądać swoich działek niemal w każdej chwili, szybciej też są w stanie rozwiązywać problemy. Miejską działkę można też eksploatować bardziej intensywnie (np. gęściej sadzić rośliny), jako że jest ona uprawiana, nawożona i nawadniana ręcznie.
Uwaga na metale ciężkie
Do tego typu hodowli wykorzystuje się przydomowe ogródki, przestrzeń między blokami, balkony i tarasy. Rośliny uprawia się nawet na dachach budynków, a nawet na ich ścianach. Zakładając ogród warzywny na terenie zurbanizowanym, warto jednak pamiętać o tym, że środowisko w mieście jest bardziej zanieczyszczone niż na wsi – chodzi zwłaszcza o skażenie metalami ciężkimi związane z ruchem samochodowym. Jak podkreśla Joanna Sarnecka związana z projektem "Usługi ekosystemów dla zrównoważonego rozwoju miast", warzywa i owoce, które urosły w mieście, trzeba bardzo dobrze myć oraz obierać. Jak bowiem wykazują badania, spora część zanieczyszczeń trafiających do naszych organizmów nie pochodzi z samych warzyw, ale śladowych ilości gleby, którą razem z nimi zjadamy.
Ekologiczna hodowla... pod ziemią
Pewnym rozwiązaniem tego problemu może być Growing Underground – pionierski projekt polegający na hodowaniu warzyw w podmiejskich tunelach służących podczas drugiej wojny światowej mieszkańcom Londynu za schrony przeciwlotnicze. W projekcie wykorzystywana jest metoda hydroponiczna, czyli bezglebowa (oparta na pożywkach wodnych) oraz oświetlenie LED. Jak chwalą się pomysłodawcy na stronie projektu, uprawa tego typu pochłania o 70 proc. mniej wody niż tradycyjna, ponadto nie jest przyczyną zanieczyszczeń obszarowych, tak jak tradycyjne rolnictwo.
Urban farming łączy ludzi
A jeśli do tematu miejskich upraw podejść dodatkowo od strony społecznej? Niedawno w Rudzie Śląskiej powstał pierwszy ogród w ramach programu „Nasz ogród społeczny”. W jego tworzeniu wzięło udział kilkudziesięciu mieszkańców osiedla Kaufhaus. Zasiano i zasadzono kilkanaście gatunków roślin jadalnych i ozdobnych, nie nudziły się także dzieci – pod okiem dorosłych chętnie przynosiły wodę i podlewały tworzące się grządki. Inicjatorem programu jest organizacja Green Cross Poland. – (...) chcemy pokazać, że również na silnie zurbanizowanych terenach możemy być blisko natury i siebie, czerpać z tego radość” – powiedziała Dominika Kulczyk, założycielka organizacji. – Dzięki temu programowi jest możliwe, żeby mieszkańcy mogli stworzyć wokół własnych domów przestrzeń, gdzie poczują się dobrze i po pracy czy w dni wolne będą chcieli przebywać, integrując się przy tym z sąsiadami – mówiła obecna na wydarzeniu Aleksandra Kruszewska, naczelnik Wydziału Rozwoju Miasta. Green Cross Poland uruchomiła również pionierski portal z kompleksowymi informacjami, poradami i inspiracjami na temat urban farmingu.
Ewa Szekalska, Teraz-środowisko
Podziel się swoją opinią
Finansowanie
Projekt "Kalkulator emisji CO2 i oszczędności finansowych EKO_SKNERA" Instytutu na rzecz Ekorozowju jest zrealizowany w ramach konkursu grantowego "Razem dla klimatu" Fundacji na rzecz Rozwoju Polskiego Rolnictwa dofinansowanego ze środków Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej.
Newsletter
Patronaty
Kalendarium
- PN
- WT
- ŚR
- CZ
- PT
- SO
- ND
Warning: Illegal string offset 'dzien' in /tpl_c/%%58^58D^58DE6355%%kalendarz.tpl.php on line 31
0
Warning: Illegal string offset 'dzien' in /tpl_c/%%58^58D^58DE6355%%kalendarz.tpl.php on line 31
0
Warning: Illegal string offset 'dzien' in /tpl_c/%%58^58D^58DE6355%%kalendarz.tpl.php on line 31
0
Warning: Illegal string offset 'dzien' in /tpl_c/%%58^58D^58DE6355%%kalendarz.tpl.php on line 31
0- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
Projekty
ChronmyKlimat.pl wersja 2.0 – portal na temat zmian klimatu dla społeczeństwa i biznesu. © Copyright Fundacja Instytut na rzecz Ekorozwoju | |
Redakcja: ul. Nabielaka 15 lok. 1, 00-743 Warszawa, tel. +48 +22 8510402, -03, -04, fax +48 +22 8510400, portal@chronmyklimat.pl |
RSS
Polityka prywatności