Aktualności

Susze zwiększają toksyczność niektórych związków chemicznych (12864)

2011-07-10

Drukuj

W wyniku suszy niektóre związki chemiczne obecne w środowisku stają się bardziej toksyczne dla ryb i innych stworzeń morskich – informują naukowcy na łamach pisma "Environmental Assessment and Management".

W związku z wyjątkowo długim okresem suszy na niektórych obszarach południowych Stanów Zjednoczonych naukowcy z Uniwersytetu Baylor postanowili sprawdzić, jak ze zmianą warunków klimatycznych radzą sobie mieszkańcy wód.

Przez dwa lata naukowcy badali próbki wody pobrane z 23 miejsc na południu USA. Udało im się ustalić, że w jednym z rekordowo suchych okresów wahania poziomu pH wody były wyjątkowo wysokie, co odbiło się na zdrowiu ryb i innych organizmów zamieszkujących analizowane ekosystemy.

Toksyczność niektórych zanieczyszczeń obecnych w wodzie, na przykład amoniaku, zależy od poziomu pH. Ponad 75 proc. preparatów znajdujących się na liście leków podstawowych Światowej Organizacji Zdrowia i około jednej trzeciej pestycydów zawiera związki ulegające jonizacji, które po rozproszeniu w środowisku mogą stać się toksyczne dla organizmów żywych, jeśli pH powierzchni wody jest wysokie. Tak właśnie dzieje się w okresie suszy – wyjaśniają naukowcy.

 

źródło: PAP – Nauka w Polsce
www.naukawpolsce.pap.pl

Udostępnij wpis swoim znajomym!




Podziel się swoją opinią



Za treść materiału odpowiada wyłącznie Fundacja – Instytut na Rzecz Ekorozwoju



Portal dofinansowany ze środków Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej. Za jego treść odpowiada Fundacja – Instytut na Rzecz Ekorozwoju, poglądy w nim wyrażone nie odzwierciedlają oficjalnego stanowiska Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej