- Kalendarium
-
Debaty
- Czy Polska będzie "Fit for 55%"?
- Efektywność energetyczna i odnawialne źródła energii w budynku wielorodzinnym
- Gospodarowanie wodą w budynku wielorodzinnym
- Jak przeciwdziałać ubóstwu energetycznemu i zanieczyszczeniom powietrza
- Szanse rozwoju energetyki morskiej w Polsce
- E-mobility – czy tylko samochód elektryczny?
- Zielone finansowanie
- Gospodarka o obiegu zamkniętym
- Czy planowanie przestrzenne w Polsce da się naprawić?
- Czy transformacja energetyczna w Polsce oznacza wzrost bezrobocia?
- Roślinność na wokół i w budynku wielorodzinnym
- Fundusze unijne na gospodarkę niskoemisyjną
- Ekologia w modzie i tekstyliach
- Seminarium naukowe: Co ekstremalne zjawiska pogodowe mówią nam o zmianach klimatu?
- Woda w mieście - jak ją zagospodarować
- Senior czuje dobry klimat
- Przyszłość ciepłownictwa w Polsce
- Jak zmniejszyć ubóstwo energetyczne?
- Jak osiągnąć neutralny dla klimatu transport w ciągu najbliższych 30 lat?
- Jaki rynek pracy po węglu?
- Czy polska gospodarka może działać bez węgla?
- Jaką energetykę warto dotować?
- Dlaczego węgiel tanieje?
- Zielone miejsca pracy
- Miasto bez samochodu?
- Śląsk - co po węglu?
- Ustawa o energetyce odnawialnej
- Ile powinien kosztować prąd
- Szczyt klimatyczny w Limie
- Węgiel a zdrowie
- Efektywność szansą dla gospodarki
- Energetyka rozproszona
- Polska wobec celów 2030
- Biblioteka
- Wideo
- Patronaty
- Projekty
- O serwisie
- Opinie
Dofinansowania i dotacje
Rośliny przystosowują się do zwiększonego stężenia CO2 (19771)
2016-09-26Drukuj
Badanie współfinansowane w ramach unijnego projektu EXPEER dowodzi, że rośliny w coraz większym stopniu przystosowują się do zwiększenia stężenia dwutlenku węgla w atmosferze, co może mieć istotne implikacje dla globalnego bezpieczeństwa żywnościowego i ochrony przyrody.
Badanie przeprowadzone na brytyjskim Uniwersytecie w Southampton, opublikowane ostatnio na łamach czasopisma Global Change Biology, dowodzi, że narażenie roślin na zwiększone emisje CO2 powoduje zmianę ekspresji genów.
Sugeruje to, iż zmiany regulacji genów mogą być ważnym mechanizmem adaptacji do zwiększonego poziomu CO2.
Krótkoterminowe korzyści ze wzrostu ilości CO2 w atmosferze
Przy wzroście poziomu CO2 w atmosferze (emisje w latach 2000. rosły szybciej niż w latach 90. ub. wieku, a stężenie CO2 przekroczyło w 2013 r. 400 ppm) krótkoterminowy wpływ na rośliny może zostać uznany za stosunkowo pozytywny, ponieważ napędza fotosyntezę i wzrost roślin, w tym także tych uprawnych, z czym wiąże się zwiększenie produkcji żywności. Tak naprawdę w ostatnich dziesięcioleciach Ziemia stała się bardziej zielona ze względu na pobudzanie wzrostu roślinności przez zwiększający się poziom CO2.
Długoterminowy wpływ wyższego stężenia CO2 w atmosferze na życie roślin jest jednak wciąż przedmiotem debaty naukowej. — Aż do teraz istniało bardzo niewiele badań, które dawałyby nam jakiekolwiek informacje na temat długoterminowego wpływu wzrostu poziomu CO2 na kilka pokoleń roślin, a nikt nie prowadził badań nad molekularnymi podstawami takiej adaptacji, — komentuje autorka badania, prof. Gail Taylor z Uniwersytetu w Southampton. — Wynika to między innymi z trudności ze znalezieniem roślin, które były narażone na warunki, jakie będą panować w przyszłości, ale które można znaleźć i dziś.
Aby dokładniej zbadać to zagadnienie, zespół wykorzystał unikatowy zasób — naturalnie bogate w CO2 źródła, w których rosnące tam rośliny są poddawane działaniu zwiększonego stężenia CO2 przez wiele setek lat i pokoleń. Porównanie sygnatury molekularnej babki lancetowatej rosnącej w pobliżu źródeł we włoskiej miejscowości Bossoleto z tymi samymi roślinami rosnącymi na pobliskim stanowisku kontrolnym (w którym panuje aktualne typowe dla naszej planety stężenie CO2) ukazało uderzające różnice pod względem całkowitej ekspresji genów (procesu aktywacji określonych genów w celu wytworzenia określonego białka).
— Badanie to pokazuje, że kiedy weźmiemy rośliny rosnące w tych dwóch miejscach, reprezentujących atmosferę współczesną oraz atmosferę przyszłości (stan w roku 2100) i umieścimy je razem w tym samym środowisku, rośliny rosnące w pobliżu źródeł stają się większe i szybciej dokonują fotosyntezy, — tłumaczy prof. Taylor. — Co ważne, rośliny rosnące w pobliżu źródeł wykazują różnice w zakresie ekspresji setek genów.
Prof. Taylor i jej zespół przewidują na podstawie zgromadzonych danych dotyczących ekspresji genów, że proces zazieleniania planety będzie trwał nadal. — Nie wyłączy się ani nie przystosuje w miarę dalszego wzrostu stężenia CO2, ale część nadmiaru związków węgla w przyszłych roślinach może przedostać się do drugorzędowych związków chemicznych służących roślinom do obrony. Jest to związane z bardziej intensywną ekspresją genów, odpowiedzialną za oddychanie roślin.
Wpływ na aparaty szparkowe
Jeden z najciekawszych rezultatów badania dotyczy tego, że liczba aparatów szparkowych na powierzchni liścia (małych dziurek kontrolujących wchłanianie CO2 potrzebnego do fotosyntezy oraz odparowywanie wody) zwiększa się po narażeniu kilku pokoleń roślin na CO2 w prognozowanym przyszłym stężeniu. Zespół zakładał, że liczba porów zmniejszy się, zgodnie ze wcześniejszymi badaniami prowadzonymi na skamieniałościach roślin i obejmującymi geologiczne skale czasowe.
Prof. Taylor dodaje: — Odkrycie to przeczy naszej intuicji, ale wyraźnie wskazuje, że liczba aparatów szparkowych wzrasta, gdyż zidentyfikowaliśmy szereg kluczowych regulatorów ich liczby, wrażliwych na przyszłe wysokie stężenie CO2. Należy do nich SCREAM (SCRM2), białko z rodziny bHLH (basic helix-loop-helix), które reguluje przemiany rozwojowe roślin.
Uczona przyznaje, że pełne konsekwencje tych zmian rozwojowych nie są jeszcze dokładnie znane, ale dowodzi, że rośliny będą przystosowywać się w nieprzewidywalny sposób do przyszłego poziomu CO2 na przestrzeni wielu pokoleń. Jest to ważna kwestia, ponieważ koniecznie musimy dowiedzieć się, jak mogą ewoluować rośliny spożywcze w wyniku zmian klimatycznych, a także czy zazielenianie się planety będzie trwało nadal i jakie będzie jego znaczenie dla ochrony przyrody w wymiarze globalnym.
Omawiane badanie jest finansowane częściowo ze środków projektu EXPEER (Distributed Infrastructure for EXPErimentation in Ecosystem Research) 7PR, ale otrzymało również wsparcie od British Council oraz National Environment Resource Council (NERC).
Źródło: © Unia Europejska 2016 – CORDIS, na podstawie komunikatu prasowego Uniwersytetu w Southampton
www.cordis.europa.eu
Podziel się swoją opinią
Wybierz dział
Newsletter
Patronaty
Kalendarium
- PN
- WT
- ŚR
- CZ
- PT
- SO
- ND
Warning: Illegal string offset 'dzien' in /tpl_c/%%58^58D^58DE6355%%kalendarz.tpl.php on line 31
0
Warning: Illegal string offset 'dzien' in /tpl_c/%%58^58D^58DE6355%%kalendarz.tpl.php on line 31
0
Warning: Illegal string offset 'dzien' in /tpl_c/%%58^58D^58DE6355%%kalendarz.tpl.php on line 31
0
Warning: Illegal string offset 'dzien' in /tpl_c/%%58^58D^58DE6355%%kalendarz.tpl.php on line 31
0- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
Projekty
ChronmyKlimat.pl wersja 2.0 – portal na temat zmian klimatu dla społeczeństwa i biznesu. © Copyright Fundacja Instytut na rzecz Ekorozwoju | |
Redakcja: ul. Nabielaka 15 lok. 1, 00-743 Warszawa, tel. +48 +22 8510402, -03, -04, fax +48 +22 8510400, portal@chronmyklimat.pl |
RSS
Polityka prywatności