- Kalendarium
-
Debaty
- Czy Polska będzie "Fit for 55%"?
- Efektywność energetyczna i odnawialne źródła energii w budynku wielorodzinnym
- Gospodarowanie wodą w budynku wielorodzinnym
- Jak przeciwdziałać ubóstwu energetycznemu i zanieczyszczeniom powietrza
- Szanse rozwoju energetyki morskiej w Polsce
- E-mobility – czy tylko samochód elektryczny?
- Zielone finansowanie
- Gospodarka o obiegu zamkniętym
- Czy planowanie przestrzenne w Polsce da się naprawić?
- Czy transformacja energetyczna w Polsce oznacza wzrost bezrobocia?
- Roślinność na wokół i w budynku wielorodzinnym
- Fundusze unijne na gospodarkę niskoemisyjną
- Ekologia w modzie i tekstyliach
- Seminarium naukowe: Co ekstremalne zjawiska pogodowe mówią nam o zmianach klimatu?
- Woda w mieście - jak ją zagospodarować
- Senior czuje dobry klimat
- Przyszłość ciepłownictwa w Polsce
- Jak zmniejszyć ubóstwo energetyczne?
- Jak osiągnąć neutralny dla klimatu transport w ciągu najbliższych 30 lat?
- Jaki rynek pracy po węglu?
- Czy polska gospodarka może działać bez węgla?
- Jaką energetykę warto dotować?
- Dlaczego węgiel tanieje?
- Zielone miejsca pracy
- Miasto bez samochodu?
- Śląsk - co po węglu?
- Ustawa o energetyce odnawialnej
- Ile powinien kosztować prąd
- Szczyt klimatyczny w Limie
- Węgiel a zdrowie
- Efektywność szansą dla gospodarki
- Energetyka rozproszona
- Polska wobec celów 2030
- Biblioteka
- Wideo
- Patronaty
- Projekty
- O serwisie
- Opinie
- Aktualności
- Efektywność energetyczna i odnawialne źródła energii w budynku wielorodzinnym
- Gospodarowanie wodą w budynku wielorodzinnym
- Jak przeciwdziałać ubóstwu energetycznemu i zanieczyszczeniom powietrza
- Szanse rozwoju energetyki morskiej w Polsce
- E-mobility – czy tylko samochód elektryczny?
- Zielone finansowanie
- Gospodarka o obiegu zamkniętym
- Czy planowanie przestrzenne w Polsce da się naprawić?
- Czy transformacja energetyczna w Polsce oznacza wzrost bezrobocia?
- Roślinność na wokół i w budynku wielorodzinnym
- Fundusze unijne na gospodarkę niskoemisyjną
- Ekologia w modzie i tekstyliach
- Seminarium naukowe: Co ekstremalne zjawiska pogodowe mówią nam o zmianach klimatu?
- Woda w mieście - jak ją zagospodarować
- Senior czuje dobry klimat
- Przyszłość ciepłownictwa w Polsce
- Jak zmniejszyć ubóstwo energetyczne?
- Jak osiągnąć neutralny dla klimatu transport w ciągu najbliższych 30 lat?
- Czy Polska będzie "Fit for 55%"?
- Jaki rynek pracy po węglu?
- Czy polska gospodarka może działać bez węgla?
- Jaką energetykę warto dotować?
- Dlaczego węgiel tanieje?
- Zielone miejsca pracy
- Miasto bez samochodu?
- Śląsk - co po węglu?
- Ustawa o energetyce odnawialnej
- Ile powinien kosztować prąd
- Szczyt klimatyczny w Limie
- Węgiel a zdrowie
- Efektywność szansą dla gospodarki
- Energetyka rozproszona
- Polska wobec celów 2030
Aktualności
Farma w mieście. Świeże warzywa i owoce prosto z dachu (14732)
2012-09-02Drukuj
Szacuje się, że w 2050 r. liczba ludności sięgnie dziewięciu miliardów, a prawie 80 proc. populacji będzie żyło w miastach. Rosnąca liczba ludzi w metropoliach wymusza powstawanie blokowisk i wysokościowców. Czemu nie przenieść wielohektarowych upraw na dachy budynków?
Całoroczna produkcja, która będzie w stanie zaspokoić potrzeby miejskiej populacji? Eksperci przekonują, że w miastach jest dużo niezagospodarowanej przestrzeni w postaci dachów budynków, które można by przekształcić w farmy produkujące żywność dla mieszczuchów. Jak szacują inżynierowie, na tysiącu metrów kwadratowych można wyprodukować nawet 40 ton warzyw rocznie. Takie miejskie uprawy znajdują się już w Stanach Zjednoczonych, Kanadzie, Chinach, Niemczech czy Holandii. Miejski farming zyskuje coraz większą popularność.
Farmer z miasta
Moda na tzw. miejskie rolnictwo bardzo prężnie rozwija się w Stanach Zjednoczonych. Jedna z największych metropolii na świecie, "Wielkie Jabłko" ma też jedną z największych farm miejskich. Na dachu sześciopiętrowego budynku mieści się Brooklyn Grange – farma o powierzchni około 3716 metrów kwadratowych. Hoduje się na niej ponad 40 odmian warzyw, w tym pomidory, paprykę, jarmuż, koper włoski, sałatę, praktycznie wszystkie rośliny korzeniowe i wiele odmian ziół.
Wystawa edukacyjna w Manhattan School for Children (NY, USA), fot. © UMSICHT
Miejski farming po europejsku
Europa nie pozostaje w tyle. Inżynierowie z niemieckiej placówki UMSICHT w Oberhausen zajmującej się środowiskiem i bezpieczną energią (kompleks badawczy Fraunhofer Institute) chcą zamienić dachy niemieckich domów w farmy. W ramach projektu inFarming pracują nad rozwiązaniami technologicznymi, które można bez przeszkód zastosować w miejskiej przestrzeni.
Jak to wszystko wygląda od strony technicznej? Inżynierowie z Oberhausen sugerują, że szklarnie na dachach można ogrzewać ciepłem odpadkowym, a także modułami solarnymi. Minimalne jest również zużycie wody, Do nawadniania upraw wykorzystywana jest deszczówka, krążąca w zamkniętym obiegu, w którym jest oczyszczana.
Niewiele mniejsza farma znajduje się na dachu postindustrialnego budynku na Brooklynie, gdzie rosną sobie spokojnie marchewki, dynie i groszek. Projekt „Rooftop Farm" powstał w 2008 roku i jest pierwszym tego typu przedsięwzięciem w Ameryce Północnej. Zresztą, nie tylko o warzywa i owoce tutaj chodzi. Nowojorczycy sięgają po coraz to nowsze pomysły, jak połączyć wieś z miastem – zakładają kurniki, czy nawet pasieki.
To nie koniec zalet dachowych ogrodów. Przeniesienie części upraw na dachy daje oszczędność ziemi – pozwoliłoby bowiem ograniczyć wykorzystywany dziś w rolnictwie areał. Kolejna korzyść to niemal zerowe koszty transportu, a co za tym idzie – mniejsza emisja spalin, nie mówiąc o poprawie jakości i świeżości produktów, które wyrosną bezpośrednio na dachu konsumenta. Warzywa są uprawiane bez stosowania sztucznych nawozów, co czyni je bezpiecznymi dla zdrowia. Produkty wyhodowane na dachach budynków sprzedawane są mieszkańcom i lokalnym przedsiębiorcom. Dzięki temu miasta mogą mieć stały dostęp do dobrej, ekologicznej żywności.
Żywność można uprawiać praktycznie wszędzie, nie tylko w sercu wielkiego miasta. O tym, że warzywa można uprawiać nawet we własnym samochodzie można przekonać się oglądając dokument "Farma na ciężarówce" ("Truck Farm" 2011). Bohaterowie filmu wykorzystując technologie stosowane przy budowie ogrodów na dachach, przekształcili Dodge'a pickupa z 1986 roku w mobilną mini farmę. Ogród na ciężarówce to jeden z przykładów, bo takich nietypowych miejsc jest zdecydowanie więcej, wystarczy duża doza kreatywności i wyobraźnia.
{youtube}abEek9BDYs4{/youtube}
Podziel się swoją opinią
Za treść materiału odpowiada wyłącznie Fundacja – Instytut na Rzecz Ekorozwoju
Newsletter
Patronaty
Kalendarium
- PN
- WT
- ŚR
- CZ
- PT
- SO
- ND
Warning: Illegal string offset 'dzien' in /tpl_c/%%58^58D^58DE6355%%kalendarz.tpl.php on line 31
0
Warning: Illegal string offset 'dzien' in /tpl_c/%%58^58D^58DE6355%%kalendarz.tpl.php on line 31
0
Warning: Illegal string offset 'dzien' in /tpl_c/%%58^58D^58DE6355%%kalendarz.tpl.php on line 31
0
Warning: Illegal string offset 'dzien' in /tpl_c/%%58^58D^58DE6355%%kalendarz.tpl.php on line 31
0- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
Projekty
ChronmyKlimat.pl wersja 2.0 – portal na temat zmian klimatu dla społeczeństwa i biznesu. © Copyright Fundacja Instytut na rzecz Ekorozwoju | |
Redakcja: ul. Nabielaka 15 lok. 1, 00-743 Warszawa, tel. +48 +22 8510402, -03, -04, fax +48 +22 8510400, portal@chronmyklimat.pl |
RSS
Polityka prywatności