Dlaczego węgiel tanieje?

Ekolodzy: masowa hodowla zwierząt sprzyja globalnemu ociepleniu (8951)

2010-06-04

Drukuj
img style='float:left; margin: 0 6px 6px 0;'Masowa hodowla zwierząt odpowiada za 18 proc. światowej emisji gazów cieplarnianych i sprzyja ocieplaniu klimatu – to główny wniosek raportu przygotowanego przez stowarzyszenie Klub Gaja.
Raport "Globalne ostrzeżenie: zmiany klimatyczne a dobrostan zwierząt hodowlanych" przygotowany został na zlecenie brytyjskiej organizacji Compassion in World Farming jako pierwsze tego typu opracowanie w Europie. Klub Gaja przedstawił dokument podczas konferencji prasowej zorganizowanej z okazji przypadającego 22 maja Dnia Praw Zwierząt.

Autorzy twierdzą, że masowa hodowla zwierząt będzie zaostrzać niebezpieczeństwa związane z globalnym ociepleniem: częste susze, powodzie, huragany i klęski nieurodzaju.

"Zdecydowanie lepiej dla zdrowia człowieka i naszej planety byłoby, gdyby zboża i warzywa przeznaczane do karmienia zwierząt hodowlanych były jedzone przez niego samego. Przykładowo ok. 80-90 proc. produkowanej na świecie soi służy hodowli zwierząt, które później zjadamy" mówił PAP Jacek Bożek, założyciel Klubu Gaja.

Wyjaśnił, że obecnie dla mięsa, mleka i jaj hoduje się blisko 60 miliardów zwierząt, a do 2050 r. ta liczba może się podwoić. Duże hodowle zwierząt, poza emisją gazów cieplarnianych, odpowiadają też za 64 proc. globalnej produkcji amoniaku. Zanieczyszcza on powietrze, glebę i wodę oraz powoduje powstawanie kwaśnych deszczy i szkodzi warstwie ozonowej.

Zdaniem Bożka, rezygnując z jedzenia dużej ilości mięsa można wpływać na los zwierząt utrzymywanych w masowych hodowlach, a przez to także chronić klimat.

"Powinniśmy wspierać ekologiczne gospodarstwa produkujące zdrową i dobrą żywność, a zaprzestać dotowania rolnictwa, które niszczy ziemię i szkodzi dobrostanowi zwierząt. Ziemia jest w stanie zapewnić jedzenie światu, tylko my - bogaci ludzie świata zachodu - nie możemy się przejadać" wskazał Bożek.

Dodał, że w Polsce powoli spada sprzedaż mięsa, ponieważ konsumenci są coraz bardziej świadomi negatywnych skutków jego nadmiernego spożycia. Jednak według statystyk, na jednego Europejczyka przechodzącego na wegetarianizm, przypada czterech obywateli w krajach o wegetariańskich tradycjach, którzy wybierają mięsną dietę, gdy polepsza się ich sytuacja finansowa.

Obchodzenie 22 maja Dnia Praw Zwierząt Klub Gaja zainicjował w 1997 r., aby upamiętnić wprowadzenie wtedy Ustawy o ochronie zwierząt. Wraz z przyjęciem ustawy w polskim prawie pojawił się nowy, ważny zapis: "zwierzę, jako istota żyjąca, zdolna do odczuwania cierpienia, nie jest rzeczą. Człowiek jest mu winien poszanowanie, ochronę i opiekę".

Pobierz raport w pliku pdf: "Globalne ostrzeżenie: zmiany klimatyczne a dobrostan zwierząt hodowlanych"
źródło: PAP – Nauka w Polsce, fot. www.sxc.hu
www.naukawpolsce.pap.pl

Udostępnij wpis swoim znajomym!




Podziel się swoją opinią



Za treść materiału odpowiada wyłącznie Fundacja – Instytut na Rzecz Ekorozwoju



Portal dofinansowany ze środków Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej. Za jego treść odpowiada Fundacja – Instytut na Rzecz Ekorozwoju, poglądy w nim wyrażone nie odzwierciedlają oficjalnego stanowiska Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej