Zielona gospodarka

Poldanor i Prime Food z zerowym śladem węglowym (17231)

2014-05-08


galeria

Biogazownia Poldanor w Uniechówku

Spółki Poldanor i Prime Food otrzymały certyfikat „Carbon Neutral Company” przyznany przez niemiecką firmę audytorską Tüv Rheinland Energie und Umwelt GmbH. Przyznanie certyfiktu oznacza, że w 2013 roku, w całym procesie produkcyjnym obu firm emisja netto gazów cieplarnianych (CO2e) na 1 kg wyprodukowanego mięsa została zredukowana do zera.

W dobie narastającego globalnego kryzysu ekologicznego coraz więcej uwagi poświęca się zagadnieniom wielkotowarowego chowu zwierząt i produkcji mięsa oraz wpływowi tego sektora na środowisko naturalne. Według ekspertów spożycie mięsa wzrośnie w najbliższych latach nawet o kilkadziesiąt procent. Z związku z tym coraz mocniej akceptowana jest potrzeba przejścia na bardziej zrównoważony rozwój sektora rolno-spożywczego. W tej dziedzinie spółki Poldanor i Prime Food wyznaczają trendy osiągając tzw. zerowy ślad węglowy.

– Nasze firmy udowadniają, że duże i efektywne przedsiębiorstwa stanowią i będą stanowić niezwykle istotny element zrównoważonego rozwoju rolnictwa w naszym kraju poprzez rozwój źródeł energii odnawialnej oraz istotny wkład w redukcję emisji gazów cieplarnianych – mówi Grzegorz Brodziak, prezes Zarządu Poldanor SA.

Ślad węglowy (ang. carbon footprint) definiowany jest jako całkowita ilość emisji gazów cieplarnianych wytworzonych w trakcie procesu produkcyjnego. Ekwiwalent dwutlenku węgla (CO2e) pozwala ocenić stopień ingerencji w środowisko spowodowany wytworzeniem danego produktu. Certyfikat otrzymany przed Poldanor i Prime Food potwierdza, że cały proces produkcyjny w obu spółkach – od produkcji roślinnej i paszy, poprzez chów świń, produkcję biogazu do produkcji mięsa - przebiega w sposób kontrolowany i neutralny dla środowiska. Dziękli temu emisja netto gazów cieplarnianych (CO2e) na 1 kg wyprodukowanego mięsa zredukowana została w 2013 do zera. Było to w dużej mierze możliwe dzięki redukcji emisji gazów osiąganej przez osiem biogazowni Poldanor, które w całości zneutralizowały emisje związane z podstawową produkcją obu spółek. Obecnie w branży mięsnej średni ślad węglowy kształtuje się na poziomie o 5,5 kg CO2e/kg mięsa.

– Prime Food to pierwszy zakład mięsny w Polsce, który ustalił ślad węglowy w całym swoim łańcuchu produkcji i zadeklarował neutralność dla środowiska. Nasza koncepcja „od pola do stołu” to system gwarantujący najwyższą jakość i bezpieczeństwo zdrowotne naszych produktów, jak i możliwość monitorowania wpływu na środowisko całego procesu produkcyjnego – powiedział Paweł Nowak, Prezes Zarządu Prime Food sp. z o.o.

Poldanor i Prime Food to spółki duńskiej grupy Axzon, która jest zorientowana na zrównoważoną i komplementarną produkcję rolną, realizującej koncepcję „od pola do stołu”. Podstawą działalności firmy Poldanor jest chów trzody chlewnej, produkcja rolna pokrywająca wewnętrzne zapotrzebowanie na paszę oraz produkcja biogazu i energii ze źródeł odnawialnych. Spółka Prime Food zajmuje się natomiast ubojem żywca i produkcją wyrobów mięsnych. Ścisła współpraca pomiędzy wszystkimi członkami grupy daje unikalną możliwość zarządzania jakością produkcji oraz jej wpływem na środowisko naturalne.

 

ChronmyKlimat.pl


ChronmyKlimat.pl – portal na temat zmian klimatu dla społeczeństwa i biznesu. © Copyright Fundacja Instytut na rzecz Ekorozwoju
Redakcja: ul. Nabielaka 15 lok. 1, 00-743 Warszawa, tel. +48 +22 8510402, -03, -04, fax +48 +22 8510400, portal@chronmyklimat.pl