Zielona gospodarka

Komisja Europejska: przez biopaliwa drożeje żywność (14849)

2012-10-04


Unijni urzędnicy chcą obniżyć obowiązkowy udział biokomponentów w paliwach, ponieważ doszli do wniosku, że zwiększanie minimalnego udziału biomomponentów w paliwach wpływa na wzrost cen żywności.

Zgodnie z planami Brukseli, do 2020 roku udział biokomponentów w paliwach na terenie Unii Europejskiej miał wynosić 10%. Nowe propozycje Komisji Europesjkiej zakładają wycofanie się z tych planów i zmniejszenie obowiązkowego udziału biokomponentów do 5%.

Plany Komisji Europejskiej zakładają wycofanie się ze wsparcia dla biopaliw pierwszej generacji, czyli wytwarzanych z roślin stosowanych także przez przemysł spożywczy, ale Bruksela chce wspierać badania i rozwój nad biopaliwami drugiej generacji wytwarzanymi z roślin niejadalnych i odpadów.

Oprócz negatywnego wpływu na ceny energii Bruksela podreśla, że stosowanie biopaliw nie wpływa korzystnie na klimat – na skutek wycinaniu lasów deszczowych w celu przeznaczania uzyskanych w ten sposób terenów pod uprawy roślin energetycznych.

"Trudno się zgodzić z zarzutami, że biopaliwa podbijają ceny żywności, bo przeznacza się na to 2 do 3 proc. upraw na świecie. Prawdziwe są natomiast doniesienia o wycinaniu lasów deszczowych i z tym trzeba coś zrobić" – komentuje na łamach Gazety Wyborczej Adam Stępień, dyrektor Krajowej Izby Biopaliw.

Obecnie minimalny udział biokomponentów w paliwach stosowanych w Polsce musi wynosić przynajmniej 6,65%. Aktualna średnia w Unii Europejskiej to natomiast 4,5%. Szacuje się, że europejska branża biopaliwowa generuje roczne obroty na poziomie 17 mld euro.

 

źródło: Gram w Zielone


ChronmyKlimat.pl – portal na temat zmian klimatu dla społeczeństwa i biznesu. © Copyright Fundacja Instytut na rzecz Ekorozwoju
Redakcja: ul. Nabielaka 15 lok. 1, 00-743 Warszawa, tel. +48 +22 8510402, -03, -04, fax +48 +22 8510400, portal@chronmyklimat.pl