Nauka o klimacie

Zmieniaj dietę, nie klimat”! Rozwiązanie problemu zmian klimatu jest na naszych talerzach (20617)

2018-10-19


galeria

Zapotrzebowanie na produkty pochodzenia zwierzęcego wywiera krytyczny wpływ na środowisko. Hodowla zwierząt jest jednym z największych czynników przyczyniających się do zmian klimatu, odpowiadając za 14,5% emisji gazów cieplarnianych . To więcej niż cały sektor transportu!

Ograniczenie emisji gazów cieplarnianych w sektorze hodowlanym jest jednym z najskuteczniejszych sposobów, w jaki możemy osiągnąć nasze cele klimatyczne i utrzymać globalne ocieplenie poniżej 2⁰C. Jednak do tej pory takie środki były ignorowane przez światowych liderów i decydentów. Najwyższa pora to zmienić! W dniach 3-14 grudnia 2018, w Katowicach, odbędzie się największa konferencja poświęcona zmianom klimatu – COP24. Zgromadzi ona ponad 30 tysięcy decydentów z całego świata. Celem kampanii „Zmieniaj dietę, nie klimat” jest włączenie do globalnej agendy klimatycznej i krajowych strategii ochrony klimatu ważnego tematu, jakim jest wpływ na zmiany klimatu naszych wyborów żywieniowych związanych z hodowlą zwierząt i produkcją mięsa.

 Szacuje się, że do wytwarzania produktów odzwierzęcych zużywana jest 1/3 światowych zasobów wody pitnej , a 91% zniszczeń lasów deszczowych Amazonii od 1970 roku jest związanych z hodowlą bydła. Ludzkość produkuje obecnie wystarczającą ilość żywności, aby wyżywić 10 miliardów ludzi, ale ponad 50% światowych zbiorów jest przeznaczane na wykarmienie zwierząt hodowanych na mięso. Warto także nadmienić, że odpady odzwierzęce są jednym z niewielu odpadów organicznych, których nie można kompostować i zamykać cyklu obiegu materii. 

 „Każdy z nas, poprzez codzienne wybory żywieniowe, może mieć wpływ na przyszłość planety. Chcąc dbać o środowisko, warto ograniczać konsumpcję mięsa i nabiału. Każdy krok w kierunku bardziej roślinnej diety to ogromna ulga dla planety. Zachęcamy również do podpisania petycji, która wzywa Państwa członkowskie ONZ do nadania priorytetu ograniczeniu emisji pochodzących z globalnego systemu żywnościowego na COP24. Petycję można znaleźć pod adresem: https://proveg.com/cop24-petition/” – mówi Marcin Tischner, Campaigner w ProVeg Polska, międzynarodowej organizacji działającej w obszarze świadomości żywieniowej, operującej w 6 krajach – Niemczech, Wielkiej Brytanii, Hiszpanii, Holandii, RPA i Polsce. Zmieniaj dietę, nie klimat to najnowsza kampania ProVeg.


ChronmyKlimat.pl – portal na temat zmian klimatu dla społeczeństwa i biznesu. © Copyright Fundacja Instytut na rzecz Ekorozwoju
Redakcja: ul. Nabielaka 15 lok. 1, 00-743 Warszawa, tel. +48 +22 8510402, -03, -04, fax +48 +22 8510400, portal@chronmyklimat.pl