Energetyka
Biogazownie w rolnictwie ekologicznym (16569)
2013-12-14Biogazownia rolnicza w gospodarstwie ekologicznym to na razie rzadkość, mimo że produkcja biogazu może z powodzeniem wpisywać się w zasady rolnictwa ekologicznego. Trzeba jednak przy tym spełnić określone warunki. Opisane są one na stronie internetowej projektu "Sustaingas" – www.sustaingas.eu, na której część materiałów jest w języku polskim.
Choć w krajach Unii Europejskiej jest już trochę gospodarstw ekologicznych produkujących biogaz, to mają one na razie znikomy udział w ogólnej liczbie biogazowni rolniczych. Dla przykładu: w Niemczech tylko 1 proc. tamtejszych biogazowni tego typu to instalacje działające przy ekofarmach. To dlatego celem współfinansowanego z unijnego programu "Intelligent Energy" projektu "Sustaingas" (realizowanego w sześciu krajach UE, w tym w Polsce) jest zachęcanie rolników ekologicznych do tego, by budowali przy swych gospodarstwach małe biogazownie rolnicze.
Prowadzący projekt robią to za pomocą szkoleń i warsztatów oraz zapraszają do telefonicznego lub e-mailowego kontaktu ekofarmerów zainteresowanych biogazownictwem. Tworzą też serwis internetowy www.sustaingas.eu, mający być praktycznym poradnikiem dla tych rolników ekologicznych, którzy chcieliby zająć się produkcją biogazu. Ów serwis przekonuje ich, iż biogazowa instalacja może przyczynić się do tego, że dane gospodarstwo będzie bardziej "eko", np. poprzez zmniejszenie jego emisji metanu, jednego z gazów cieplarnianych, ale i przez stosowanie jako nawozu bardziej przyjaznego dla środowiska od gnojowicy oraz obornika osadu pofermentacyjnego z biogazowni. Serwis www.sustaingas.eu pokazuje też korzyści ekonomiczne płynące z wyposażenia gospodarstwa ekologicznego w instalację biogazową. Wylicza, o ile ona zwiększa ona jego dochody. Podpowiada również, jakie warunki trzeba spełnić, by produkcja biogazu była "zrównoważona", czyli zgodna z regułami, jakie obowiązują w rolnictwie ekologicznym.
Te warunki to m.in. ograniczenie stosowania roślin energetycznych jako surowca do produkcji biogazu. Chodzi bowiem o to, żeby produkcja biogazu nie konkurowała – poprzez uprawę takich roślin – z produkcją żywności i nie zabierała ziemi mogącej służyć uprawianiu roślin, które służą jako jedzenie lub do jego wytwarzania. Dlatego w gospodarstwach ekologicznych zaleca się używać do produkcji biogazu przede wszystkim tzw. międzyplonów, odpadów z hodowli zwierząt i upraw roślinnych, odpadów zielonych z obszarów ochrony przyrody czy "nieskażonych pozostałości biologicznych".
Poniżej podajemy link, pod którym na stronie www.sustaingas.eu dostępne są materiały w języku polskim oraz dane kontaktowe do koordynatorów projektu "Sustaingas" w Polsce:
http://www.sustaingas.eu/fileadmin/sustaingas/documents/SUSTAINGASbrochure_PL.pdf.
Jacek Krzemiński
na podstawie: www.sustaingas.eu, Trzoda Chlewna – www.trzoda-chlewna.com.pl
Niniejszy materiał został opublikowany dzięki dofinansowaniu Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej. Za jego treść odpowiada Fundacja – Instytut na rzecz Ekorozwoju, poglądy w nim wyrażone nie odzwierciedlają oficjalnego stanowiska Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej.
ChronmyKlimat.pl – portal na temat zmian klimatu dla społeczeństwa i biznesu. © Copyright Fundacja Instytut na rzecz Ekorozwoju
Redakcja: ul. Nabielaka 15 lok. 1, 00-743 Warszawa, tel. +48 +22 8510402, -03, -04, fax +48 +22 8510400, portal@chronmyklimat.pl