Nauka o klimacie
Rolnictwo a zmiany klimatu (16673)
2014-01-10Europejscy rolnicy coraz częściej z niepokojem wsłuchują się w prognozy pogody. Coraz bardziej gwałtowne zjawiska atmosferyczne budzą ich uzasadniony niepokój. Ale rolnictwo ma również swój udział w postępującym ociepleniu, które jest przyczyną tych anomalii pogodowych.
Na co powinien być przygotowany kontynent europejski?
rys. ©Unia Europejska, 1995-2013
Jak wynika z powyższej mapki, najważniejsze wyzwania, z jakimi przyjdzie się zmierzyć to:
-
zmniejszenie średniorocznych i sezonowych opadów deszczu w wielu regionach,
-
gwałtowne zjawiska pogodowe takie jak fale upałów, susze, burze i powodzie na terenie całej UE.
O ile w niewielkim zakresie następujące zmiany mogą mieć pozytywny wpływ na północne regiony Europy, o tyle nie zrekompensują one efektów negatywnych, którymi najbardziej będzie dotknięte południe i południowy-wschód kontynentu.
Choć największe zmiany spodziewane są w drugiej połowie XXI w., to już w obecnie odczuwamy ich zapowiedzi, choćby w postaci orkanów, które ostatnio przeszły m.in. nad Anglią, Francją, Niemcami, Holandią, Szwecją czy Polską.
Jak rolnictwo wpływa na zmiany klimatu?
Rolnictwo nie jest, w porównaniu z innymi działami gospodarki, znaczącym emitentem CO2. Udział gospodarstw rolnych w produkcji gazów cieplarnianych wynosi obecnie ok. 9% i są to głównie:
-
metan, czyli CH4 (pochodzący z procesów trawiennych zwierząt hodowlanych i przechowywania ich odchodów),
-
podtlenek azotu, czyli N2O (jego źródłem są mineralne i organiczne nawozy azotowe).
W ciągu ostatnich 20 lat notuje się stały spadek emisji gazów cieplarnianych wytwarzanych przez rolnictwo. Wynika to głównie ze znacznego spadku liczby zwierząt gospodarskich oraz efektywnego stosowania nawozów zarówno sztucznych, jak i naturalnych. Trend ten najprawdopodobniej zostanie utrzymany dzięki:
-
modernizacji gospodarstw rolnych (głównie poprzez podnoszenie efektywności energetycznej maszyn rolniczych i zabudowań),
-
podnoszeniu świadomości rolników (np. przez usługi szkoleniowe i doradcze),
-
efektywne rozwijanie idei biogazowni,
-
umiejętną politykę krajów UE w zakresie wspierania inicjatyw mających na celu redukcję emisji (np. przez rekompensatę kosztów ponoszonych na inwestycje prośrodowiskowe).
Jak rolnictwo może przygotować się na nadchodzące zmiany?
Główne kierunki działań to:
-
stosowanie płodozmianu dostosowanego do zmieniających się warunków,
-
przesunięcie dat siewu i zbioru, tak, by z jednej strony zminimalizować ryzyko narażenia się na gwałtowne zjawiska pogodowe, z drugiej zaś zapewnić roślinom optymalną wegetację,
-
wykorzystywanie odmian roślin bardziej dostosowanych do nowych warunków (np. bardziej odpornych na wysokie temperatury i wymagające mniejszej ilości wody),
-
stosowanie naturalnych barier, pozwalających na zatrzymanie wody w gruncie lub ochraniających przed wpływem silnych wiatrów.
Marek Korzyński, ChronmyKlimat.pl
na podstawie: ec.europa.eu
fot. Ch. Pagenkopf, Creative Commons, BY-SA
Niniejszy materiał został opublikowany dzięki dofinansowaniu Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej. Za jego treść odpowiada Fundacja – Instytut na rzecz Ekorozwoju, poglądy w nim wyrażone nie odzwierciedlają oficjalnego stanowiska Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej.
ChronmyKlimat.pl – portal na temat zmian klimatu dla społeczeństwa i biznesu. © Copyright Fundacja Instytut na rzecz Ekorozwoju
Redakcja: ul. Nabielaka 15 lok. 1, 00-743 Warszawa, tel. +48 +22 8510402, -03, -04, fax +48 +22 8510400, portal@chronmyklimat.pl