Aktualności
Światowy system żywnościowy jest bliski pęknięcia (12648)
2011-06-07
Ceny żywności do 2030 roku mogą wzrosnąć o 70 do 90 procent, a po uwzględnieniu następstw zmian klimatu nawet o drugie tyle. I stanie się to już w niedalekiej przyszłości, chyba że światowi liderzy podejmą zdecydowane działania – wynika z raportu "Growing a Better Future" opublikowanego przez Oxfam.
„Weszliśmy w okres narastającego kryzysu, gdzie kolejne problemy piętrzą się jeden na drugim: gwałtowne wzrosty cen żywności, kryzysy naftowe, katastrofalne anomalie pogodowe i katastrofalne kryzysy finansowe, wszystko rozchodzące się falami po całym świecie”, stwierdza Oxfam w raporcie.
„Jeśli mamy przezwyciężyć wciąż rosnące zagrożenia związane ze zmianami klimatu, z niedoborem ziemi, wody i energii, nakręcającymi wzrosty cen produktów rolnych, to światowy system produkcji żywności musi zostać całkowicie zmodernizowany”, mówi Barbara Stocking, szefowa Oxfam.
Oxfam wzywa światowych liderów do wprowadzenia i poprawienia odpowiednich regulacji dotyczących rynku żywności oraz inwestowania w światowy fundusz na rzecz klimatu.
Poprawa sytuacji na rynku żywności to – wg organizacji – konieczność zwiększenia przejrzystości na rynku surowców i regulacji kontraktów terminowych, powiększenia rezerw żywnościowych, zakończenia polityk promujących biopaliwa, a także inwestowania w rolników małorolnych, szczególnie w kobiety.
Od lipca 2010 roku ceny produktów żywnościowych wzrastały w niesamowitym tempie, w 2011 roku bijąc poprzedni rekord z 2008 roku. Ceny kukurydzy wzrosły w tym czasie o 74 procent, pszenicy o 84 procent, cukru o 77 procent, a tłuszczów i olejów o 57 procent.
Wysokie ceny są problemem dla krajów o niskich dochodach, cierpiących na deficyt żywności zmuszonych do jej importu. W takich krajach gospodarstwa domowe przeznaczają większą część swych dochodów na zakup jedzenia – podkreśla FAO (Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa).
Raport stwierdza też, że „skala wyzwania jest bezprecedensowa, ale stawka wygranej również: to zrównoważona przyszłość, w której nie ma głodu”.
źródło: Ziemia na Rozdrożu
www.ziemianarozdrozu.pl
„Jeśli mamy przezwyciężyć wciąż rosnące zagrożenia związane ze zmianami klimatu, z niedoborem ziemi, wody i energii, nakręcającymi wzrosty cen produktów rolnych, to światowy system produkcji żywności musi zostać całkowicie zmodernizowany”, mówi Barbara Stocking, szefowa Oxfam.
Oxfam wzywa światowych liderów do wprowadzenia i poprawienia odpowiednich regulacji dotyczących rynku żywności oraz inwestowania w światowy fundusz na rzecz klimatu.
Poprawa sytuacji na rynku żywności to – wg organizacji – konieczność zwiększenia przejrzystości na rynku surowców i regulacji kontraktów terminowych, powiększenia rezerw żywnościowych, zakończenia polityk promujących biopaliwa, a także inwestowania w rolników małorolnych, szczególnie w kobiety.
Od lipca 2010 roku ceny produktów żywnościowych wzrastały w niesamowitym tempie, w 2011 roku bijąc poprzedni rekord z 2008 roku. Ceny kukurydzy wzrosły w tym czasie o 74 procent, pszenicy o 84 procent, cukru o 77 procent, a tłuszczów i olejów o 57 procent.
Wysokie ceny są problemem dla krajów o niskich dochodach, cierpiących na deficyt żywności zmuszonych do jej importu. W takich krajach gospodarstwa domowe przeznaczają większą część swych dochodów na zakup jedzenia – podkreśla FAO (Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa).
Raport stwierdza też, że „skala wyzwania jest bezprecedensowa, ale stawka wygranej również: to zrównoważona przyszłość, w której nie ma głodu”.
źródło: Ziemia na Rozdrożu
www.ziemianarozdrozu.pl
ChronmyKlimat.pl – portal na temat zmian klimatu dla społeczeństwa i biznesu. © Copyright Fundacja Instytut na rzecz Ekorozwoju
Redakcja: ul. Nabielaka 15 lok. 1, 00-743 Warszawa, tel. +48 +22 8510402, -03, -04, fax +48 +22 8510400, portal@chronmyklimat.pl