Polecane publikacje

Polskie piwo w 83% produkowane z energii odnawialnej (17287)

2014-05-26


galeria

Żywiec, fot. Michał Ochman, CC 2.0 BY-NC-SA

Spółka PGE Obrót SA poinformowała, że największym odbiorcą dystrybuowanej przez nią energii odnawialnej stały się browary Grupy Żywiec w Żywcu, Cieszynie, Leżajsku, Warce i Elblągu.

W ciągu niespełna dwóch lat udział tej energii w łącznym zużyciu energii elektrycznej przez Grupę Żywiec zwiększył się dziesięciokrotnie. Obecnie aż 83% całej energii elektrycznej wykorzystywanej przez jednego z największych producentów piwa w Polsce pochodzi ze źródeł odnawialnych, czyli m.in. z elektrowni wiatrowych, elektrowni wodnych i farm słonecznych.

– Rocznie w Grupie Żywiec zużywa się 70 GWh energii elektrycznej, zakupionej od PGE Obrót S.A., największego dostawcy energii elektrycznej w Polsce. Ponad 58 GWh pochodzi z energii odnawialnej, co daje jeden z najlepszych wyników nie tylko w produkcji piwa, ale w całym polskim przemyśle – mówi Maciej Michalski Dyrektor Departamentu Klientów Korporacyjnych PGE Obrót S.A.

– Chcemy wspólnie z PGE Obrót S.A. doprowadzić do całkowitego przejścia w naszej produkcji na energię odnawialną jeszcze w tym roku. Dzięki temu 100% energii elektrycznej wykorzystywanej przez 5 browarów Grupy Żywiec będzie pochodziło ze źródeł odnawialnych – deklaruje Jarosław Gryka, który w Grupie Żywiec zajmuje się zakupem energii.

Energia w piwie

70 GWh energii elektrycznej wykorzystywanych przez Grupę Żywiec to tyle, ile przez rok zużywa niemal stutysięczne miasto. Na sam proces produkcji piwa, obejmujący mielenie słodu jęczmiennego, jego zacieranie z wodą i filtrację, warzenie, dodawanie chmielu, fermentację i ponowną filtrację w browarach Grupy Żywiec zużywa się ok. 17% całej energii elektrycznej. Na rozlewanie piwa do beczek, butelek i puszek oraz ich pakowanie pożytkowane jest ok. 30% zakupionej energii. Najwięcej, bo aż 45% energii pochłania przygotowanie wody i proces produkcji chłodu do utrzymania właściwej temperatury piwa w czasie fermentacji, kiedy drożdże przetwarzają cukry w alkohol. Pozostałe 8% energii wykorzystywane jest w magazynach i na cele pozaprodukcyjne.

– W naszych browarach staramy się chronić środowisko naturalne nie tylko korzystając z energii odnawialnej. Systematycznie zmniejszamy również zużycie energii elektrycznej, zwiększając sprawność odbiorników energii, poprawiając efektywność pracy urządzeń, wprowadzając modyfikacje i energooszczędne technologie – mówi Ryszard Szczotka, Główny Energetyk największego browaru Grupy Żywiec w Żywcu.

Efekty tych działań widać na poniższym wykresie zużycia energii elektrycznej w Arcyksiążęcym Browarze w Żywcu.

Do wyprodukowania 1 litra piwa Grupa Żywiec potrzebuje średnio 0,0610 kWh energii elektrycznej, czyli tyle, ile lodówka klasy A++ zużywa przez dwie godziny. Najmniej, bo zaledwie 0,0560 kWh energii do wyprodukowania litra chmielowego napoju potrzebuje Browar w Elblągu, w którym  produkowane jest m.in. piwo regionalne Specjal. Dzięki temu elbląski browar trafił do elity najbardziej ekologicznych browarów świata.

 

źródło: Gram w Zielone
www.gramwzielone.pl


ChronmyKlimat.pl – portal na temat zmian klimatu dla społeczeństwa i biznesu. © Copyright Fundacja Instytut na rzecz Ekorozwoju
Redakcja: ul. Nabielaka 15 lok. 1, 00-743 Warszawa, tel. +48 +22 8510402, -03, -04, fax +48 +22 8510400, portal@chronmyklimat.pl